PREMIUM
Schone berglucht, zilte zee
Tijdens een verblijf in de bergen of aan zee krijg je de nodige gezondheidsvoordelen cadeau. Fitter en energieker geniet je zo nog meer van die verandering van omgeving.
Zo schoon
Het is heerlijk(e) lucht happen op het allerschoonste strand van Nederland. Op naar Goeree-Overflakkee waar het strand in Ouddorp met de eer strijkt. De strandverkiezing is een initiatief van o.a. Rijkswaterstaat waarbij wordt gekeken naar het strand, de staat van de paviljoens, maar ook of de bezoeker op een duidelijke en makkelijke manier wordt gewezen op het schoonhouden van de omgeving. Beachclub C-Side is het hele jaar geopend en serveert heerlijke hazelnootkoffies. Er is een parkeerplaats voor mindervaliden met ontheffing (verkrijgbaar bij VVV Ouddorp).
Dromerige wandelroutes
Ortisei ligt in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol. Je wordt er net zo makkelijk begroet met een zangerig ‘Guten Morgen’ als met een passievol ‘Buongiorno’. De regio Trentino-Alto-Adige heeft in totaal 297 meren, 5.853 kilometers aan wandelpaden en 56% van de regio is bedekt met bossen. Dat levert genoeg gezonde buitenlucht op om eeuwig - of vooruit, minstens een hele poos - te willen blijven. Ortisei is een sfeervol dorp waar houtsnijderfamilies al generaties lang hun ambacht tonen. De huisjes zien eruit om op te vreten, de smalle straatjes dragen daar zeker aan bij. De familie Demetz voert al 110 jaar gastheerschap in hun Hotel Angelo Engel. Elke dag organiseert het hotel wandelingen met berggids Georg, die je langs de mooiste panorama’s naar gezellige berghutten leidt waar prosecco en pasta op je wacht. Een paar keer per week is er een lichte wandeling zodat mensen die minder goed ter been zijn ook volop kunnen genieten van de Dolomieten.
Als een ansichtkaart
Een dorp zo magisch dat het Disney-esk aandoet: Hallstatt, vlakbij Salzburg, telt nog geen duizend inwoners, maar trekt als UNESCO Werelderfgoed veel bewonderaars. Sinds de film Frozen zijn dat er nóg meer geworden, want het stadje Arendelle uit de Disney-hit zou op dit dorp zijn geïnspireerd. In Hallstatt werd de georganiseerde zoutwinning al rond 1500 voor Christus geregistreerd. De oudste bekende zoutmijn ter wereld, Saltwelten, is nog steeds te bezoeken. Er is een ondergronds meer, een prachtige ondergrondse bioscoop en zelfs een 64 meter lange glijbaan. Buiten, aan het fotogenieke Halstättermeer, adem je de frisse berglucht in met uitzicht op het Dachstein-massief.
Panoramasauna’s
Hoog in de bergen worden bepaalde genen in het lichaam geactiveerd die het functioneren van de hartspieren kunnen verbeteren. Zo worden nieuwe bloedvaten aangemaakt, waardoor het hart beter zal worden voorzien van bloed. Stress, een veroorzaker van tal van hartziektes, zou zomaar verlicht kunnen worden in de bergen. Reden te meer om hier zo lang mogelijk te vertoeven. Aan de voet van de Seiser Alm ligt Hotel Villa Kastelruth. De villa uit 1903, gelegen in het plaatsje Kastelruth, dat vroeger een kuuroord was, heeft nu een vierseizoenen-zwembad, twee panoramasauna’s en balkonkamers met uitzicht op de Dolomieten. Je kunt er wandelen, langlaufenen bergbeklimmen.
De zwitserse muur
Op een hoogte van 1800 meter in het Franse departement Haute-Savoie ligt Avoriaz, een dorp met uit hout opgetrokken huizen en bruggen en tunneltjes die kriskras door het dorp gaan. Als je de lokale bevolking mag geloven, is de Mur Suisse de steilste skipiste ter wereld. De kilometerslange piste is legendarisch en met een helling van 56% zelfs voor profs een uitdaging. Meer ontspannen gaat het eraan toe in Hotel Mil8, vernoemd naar de hoogte van het mooie bergdorp. Het gebouw gaat helemaal op in de omgeving, alsof het een bergtop is, met rondingen en sneeuw op de daken die een isolerende laag vormt en zo energie bespaart. De wellnessruimte van het hotel heeft een tegenstroom- en overloopzwembad, een sauna en massageruimte, met overal dat geweldige uitzicht op de bergen. Rest je enkel die schone lucht van het hooggebergte in te ademen.
Aan de Baltische Zee
Wildernis ontmoet groene technologie in dit off the grid-huisje aan de Baltische Zee, zoals de Oostzee ook wel wordt genoemd. Je kunt hier in Finland slapen met drie personen. Wakker word je met een schilderachtig uitzicht op zee, de subtiele geluiden van zeevogels, een fluisterende wind en de golven van zee. Valt er dan überhaupt nog meer te wensen?
Gezonde bergbewoners
Waarom ís die berglucht eigenlijk zo gezond? Hoog in de bergen wonen veel minder mensen, raast er geen verkeer en krijgt de natuur alle kans om te groeien en bloeien. Op grote hoogte heb je minder last van stof, pollen en vocht, waardoor je vrijer kunt ademen. Berglucht is ijle lucht. Daar zul je tijdens een verblijf eerst aan moeten wennen, want je raakt eerder vermoeid. Maar eenmaal geacclimatiseerd zul je juist profiteren van een betere conditie. Dat zit zo: bij ijle lucht heb je te kampen met een zuurstoftekort. Hierdoor maakt het lichaam meer rode bloedlichaampjes aan die zuurstof naar de spieren transporteren en afvalstoffen uit de spieren afvoeren. Hoe meer rode bloedlichaampjes, hoe beter je lichaam presteert. Prettig: dat voordeel houdt het lichaam nog even vast, dus ook na thuiskomst kun je profiteren van een betere conditie. Zo deed de University of Athens Medical School 15 jaar lang een studie naar de gezondheidsvoordelen van wonen in de bergen. Ze volgden 1.150 dorpsbewoners met dezelfde dagelijkse activiteiten. De helft van de onderzoeksgroep woonde in de bergen, de andere helft in het laagland. Aan het eind van de onderzoeksperiode waren het algemene sterftecijfers en de cardio-vasculaire sterftecijfers van de inwoners van het bergdorp lager dan van de bewoners van het laagland. Bron: Journal of Epidemiology and Community Health
Uitrusten op de veranda
Wandelen in de bergen is niet alleen ontspannend, het staat gelijk aan trainen in de sportschool. Een beetje wandeling verbrandt per uur al gauw 500 calorieën. Moet je alleen wel zin maken, want de sfeer van deze hut in het Zwitserse Davos Wolfgang is zó gezellig dat je eigenlijk niet meer weg wilt. Hij is groot genoeg voor vier en beschikt over o.a. een ligbad en houtgestookte kachel. En het hondje mag mee!
Eerst wandelen, dan racletten
Wallis - Valais, op z’n Zwitsers - ligt in het zuiden van Zwitserland, schurkend tegen de Franse en Italiaanse grens en is met 8000 kilometer aan wandelpaden een waar wandelparadijs. De 47 imposante bergtoppen die boven de 4000 meter uitstijgen zorgen voor een indrukwekkend uitzicht. Hier vind je de hoogste bergen van Europa, waaronder de Matterhorn en de Dufourspitze, en de grootste gletsjer van de Alpen, de Aletschgletscher. Door de zuidelijke ligging heeft Wallis veel zonuren en daar profiteert onder andere het Rhônedal van. Toeval is het vast niet dat Wallis de grootste producent van wijn is in Zwitserland. Tel daar de regionale kazen bij op (zoals Raclette AOP) en Wallis wordt in meerdere opzichten een weldadige plek om te vertoeven. Op valais.ch vind je mooie winterhikes, van gemakkelijk te doen tot uitdagend.
Respectvol hotel
Om nog generaties lang te kunnen genieten van de natuur moeten we er zuinig op zijn. Dat weten ze maar al te goed in Morzine, in het skigebied Les Portes du Soleil dat zich uitstrekt over Frankrijk en Zwitserland. In het traditionele Franse bergdorp met de vele langlaufroutes wil men dat toerisme en natuurbehoud hand in hand gaan. Hotel Dahu draagt daaraan bij. Zo leerde eigenares Catherine eerst haar kinderen en kleinkinderen respectvol om te gaan met de natuur en vormt deze overtuiging nu de basis voor de duurzaamheidsinitiatieven van het hotel. Er wordt gewerkt met o.a. led-verlichting en gerecycled papier, op de kamer vind je kraanwater in glazen flessen, er zijn elektrische mountainbikes en er wordt serieus gewerkt aan compostering.
Zweeds bergleven
Leer het maar uit je hoofd: Vad vacker naturen här är, want in Zweden zul je het vaak willen zeggen: ‘Wat mooi is de natuur hier’. In Vemdalen vind je drie skigebieden, Björnrike, Klövsjö en Vemdalsskalet. Van snelle sjezers op de ski tot wandelaars die liever rustig de naaldbossen en bergen bewonderen, en van langlaufers tot sneeuwscooteraars: in deze omgeving is voor iedereen iets passends te doen.
Frisheid op de Wadden
Op naar Vlieland! Want Atlas Leefomgeving, een samenwerking van diverse overheden, heeft op een kaart in beeld gebracht waar de lucht in Nederland het gezondst is. Het slechte nieuws: niet het hele land komt er goed van af. Het goede nieuws: op de Wadden kun je met een gerust hart diep inademen. Op Waddeneiland Vlieland is de hoeveelheid fijnstof absoluut het laagst. Midden in de duinen, gelegen op terrein De Kaap, vind je het knusse vierpersoonshuisje De Struner. De opgang naar het strand is heel dichtbij.
Ruisende golven
Een frisse neus halen aan zee is altijd een goed idee. Zelfs wetenschappelijk gezien, want volgens de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee blijkt dat het inademen van zeelucht een positief effect kan hebben op de gezondheid. De wind zorgt ervoor dat het zeewater vernevelt en zich verspreidt door de lucht. Een natuurlijke neusspoeling als het ware, want die constante verneveling van zeewater en zeezout zorgt ervoor dat slijm in de neus loskomt en ademhalingsproblemen verlicht kunnen worden. Aan de kust groeien minder bomen en grassen waardoor er weinig pollen rondvliegen en dat is prettig voor mensen met hooikoorts. Extra ontspanning wordt gecreëerd door het geluid van de meditatief ruisende golven. Onmiddellijke nabijheid van zee en strand geeft bovendien een veilig en ontspannen gevoel omdat er wordt aangenomen dat zeelucht de aanmaak van het hormoon serotonine stimuleert, wat de gemoedstoestand positief zou beïnvloeden. Nieuw, veelbelovend onderzoek focust zich op de eigenschap van zeelucht die de werking van een gen afremt dat een rol zou spelen bij longkanker en een verhoogd cholesterolgehalte. Bron| Scientific Reports
Heilzaam Ameland
Wind, water en het ongerepte duinlandschap van Ameland geven je een dijk energie van jewelste. Soms is dat extra welkom, bijvoorbeeld tijdens een eventueel herstel. Ontspannen op het ritme van de zee en met de kracht van de gezonde zeelucht, daar werkt Bloom Healthy Life mee. Zowel in groepsverband als voor individuen helpen ze bij vitaliteitsvragen. Zo kun je, in samenspraak met een longarts en cardioloog, een plan volgen om post-covid op Ameland te bouwen aan je energiepeil.
Glooiende bergtoppen
Wat is dat nou, een biosfeerreservaat? Het is een natuurgebied waarbinnen het ecosysteem beschermd wordt. Unesco beoordeelt deze gebieden onder meer op natuurbehoud, betrokkenheid van de gemeenschap en integratie van culturele en biologische diversiteit. Nockberge is zo’n biosfeerpark en ligt in Karinthië in Oostenrijk. Er zijn glooiende bergtoppen, heldere bergmeren en oneindige bergweides. Wandel een etappe van de 750 kilometer lange Alpe Adria Trail. Je vindt rondom Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge parkeerplaatsen waar je in de meeste gevallen gratis parkeert. Onderweg word je steeds getrakteerd op prachtige uitzichten. Een logeertip is de alpenhut op 1500 meter hoogte midden in het reservaat.
Bij de ruige kliffen
White House is een vissershut – de leukste die je ooit hebt gezien – aan de kust van Kent in Kingsdown, Engeland. De krijtrotsen van Dover zijn dichtbij en ook de kastelen van Canterbury, Deal en Walmer zijn een dagtrip waard. Hier is het rustig op de fietspaden en is er altijd wel een pub in de buurt om op te laden. Maar dan gauw terug naar White House, direct aan je tijdelijke privéstrand. Nestel je met een dekentje in een strandstoel, snuif die gezonde zeenevel op en staar over de golven. Hier is het uitzicht al 150 jaar onveranderd.
Winterwonderland
Of het je nu gaat om het uitzicht of om de uitdaging, er zijn zeker twintig mooie bergtoppen te bewonderen en (deels) te bewandelen rond het Oostenrijkse Bad Mitterndorf. Nu je door de ijle berglucht een toename van de aanmaak van rode bloedlichaampjes genereert, voel je je hopelijk fit genoeg voor zo’n wandelavontuur. Daarna ga je via een bergweggetje naar de alpenhut van Licht-Quell-Alm. Je slaapt in een vurenhouten natuurhuisje met houtkachel en drinkt zuiver bronwater, van de berg stroomt het direct naar de hut zonder gebruik te maken van een elektrische pomp. Voor dat extra pure gevoel.
Margriet Extra - Gezond Leven ligt nu in de winkel. Je kunt het nummer ook online bestellen op lossebladen.nl.