MT13 M13 bloesemroutes Beeld  istockphoto, getty images.
Beeld istockphoto, getty images.

PREMIUM

Prachtig: 5 x fietsen tussen de bloesembomen door

Prachtig hè, die bloesembomen! Daar kun je toch geen genoeg van krijgen! Margriet zocht vijf prachtige fietsroutes uit tussen de bloesembomen.

De Kersentocht

MT13 M13 bloesemroutes fietsen kilometers Beeld

De Kersentocht in de Betuwe is meer dan alleen genieten van de bloesem. Het is ook fietsen langs uitgestrekte watergebieden terwijl je vanaf de dijk geniet van het mooie uitzicht over de uiterwaarden. Het is ook onderweg cultuur snuiven in het historische Culemborg en het koninklijke Buren. En, als de kersenbloesem is uitgebloeid, is het nog steeds genieten, maar dan van die heerlijk rode kersen die veelvuldig worden verkocht bij stalletjes langs de weg! Wil je de ­kersenbloesem echt eer aandoen, ga dan naar goed Japans gebruik picknicken onder de kersenbomen. In Japan staat de kersenbloesem voor een nieuw begin en is het traditie om met Hanami Matsuri, het Japanse kersenbloesemfeest, met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken om de lente te vieren. Het is overigens de eerste bloesem die bloeit, dus als je hiermee begint, kun je extra lang genieten van het bloesemseizoen.
Download de route op welkomindebetuwe.nl

Lingeroute

MT13 M13 bloesemroutes fietsen kilometers Beeld

Wil je wel graag een mooie route fietsen, maar vind je het gedoe om je fiets mee te nemen met de auto? Bij fruitbedrijf de Hoenderik in Tricht huur je simpelweg een fiets en weg ben je. Ze hebben hier trouwens ook een heerlijk terras tussen de fruitbomen en je kunt een picknickmand meenemen om ergens in de boomgaard te picknicken. Kies vanaf hier bijvoorbeeld voor de Lingeroute, die langs het mooiste stuk van de Linge, tussen Gorinchem en Geldermalsen én de beroemde Appeldijk, voert. Je fietst over slingerende dijken, langs wuivende rietvelden, weelderige boomgaarden en pittoreske dijkdorpjes. Trek hier de hele dag voor uit, want er is veel te beleven langs de route. Bezoek in Acquoy bijvoorbeeld het 19de-eeuwse Fort Asperen met zijn ophaalbrug en slotgracht, eet een heerlijk stuk appeltaart bij Landgoed Mariënwaerdt in Beesd en word ­verliefd op Heukelum, een stokoud charmant stadje. Je kunt deze tocht natuurlijk ook gewoon op je gemakje in twee dagen fietsen.
Download de route op uitinderegio.nl

MT13 M13 bloesemroutes Beeld

Bloesem- en fruitroute

MT13 M13 bloesemroutes fietsen kilometers Beeld

Op de zeer gevarieerde Bloesem- en fruitroute op Zuid-Beveland rondom Goes, Kapelle, Heinekenzand en Baarland kom je niet alleen langs de witte en roze oase van bloesem van de vele boomgaarden, maar ook langs molens, het strand, het station van de stoomtrein Goes-Borsele en De Zwaakse Weel - een oude getijdengeul. Onderweg koop je van fruittelers het geteelde fruit, aardappelen en andere streekproducten. En in één van de mooiste dorpen van Zee­land, in Nisse, eet je het meest fantastische ijs. Om in Zeeuwse sferen te blijven: ijs met Zeeuwse bolus! Fiets even een klein stukje om naar Kaasboerderij Ter Nisse (Zuidweg 8). Daar maken ze dit ijs zelf en het is goddelijk! Leuk zijstapje is het fruitteeltmuseum aan de Biezelingseweg in Kapelle waar je alles komt te weten over de fruitteelt.
Deze route kun je printen en downloaden via zeeland.com

Eijsden-Margraten

MT13 M13 bloesemroutes fietsen kilometers Beeld

Je weet niet wat je ziet in Zuid-Limburg als de bloesem van de veelal hoogstambomen bloeit: een lichtroze zee zo ver als je kunt kijken. Je fietst dwars door de boomgaarden, maar er is veel meer te beleven langs de route. De negen meter hoge uitkijktoren bij Mesch bijvoorbeeld vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt. Neem meteen een kijkje in de belevingsboomgaard die daar is gerealiseerd met fruitbomen van oude rassen en informatie daarover. Ook de moeite van het afstappen waard zijn de twee kastelen op de route. Kasteel Eijsden, bij Eijsden, heeft een prachtige tuin die toegankelijk is voor publiek. En de inrijpoort van Kasteel Rijckholt in Gronsveld staat op de rijksmonumentenlijst. Lunchen doe je in Geertruid. Op het terras van l’Appetito Gran Gusto, in de cour van de boerderij, waan je je even in Italië dankzij de oude mergelmuren, het vakwerk en de plataan.
Je vindt de route op visitzuidlimburg.nl

Lekker toeren

MT13 M13 bloesemroutes fietsen kilometers Beeld

Je zou maar slecht ter been zijn en toch willen genieten van de bloemenpracht. Gelukkig is er ook een autoroute dwars door de Betuwe om vanuit je autostoel van te genieten. De route is 129 kilometer lang en brengt je langs een groot deel van de boomgaarden in de streek. In april zal je vooral veel kersen- en pruimenbomen zien bloeien en eind april en begin mei de appel- en perenbomen. Je rijdt via het mooie gebied tussen Kesteren en Maurik naar het hart van het bloesemgebied bij het meer dan zeshonderd jaar oude vestingstadje Buren en Geldermalsen. Je komt door het gebied van de romantisch slingerende rivier de Linge en toert naar Leerdam. Via kleine weggetjes zak je langzaam af naar de Waal en het ­rivierenlandschap. Vanuit daar terug naar het boomgaardengebied boven Tiel en kronkelend weer terug weer naar Ochten en Kesteren.
Je vindt de route op routeyou.com

Kijk hier voor de vijf mooiste wandelroutes tussen de bloemenbomen.

Ghislaine van Delden istockphoto, getty images.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden