Dit moet je weten over pinnen in het buitenland Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Pinnen of geld opnemen in het buitenland? Dit moet je erover weten

Ga je deze zomer op vakantie naar het buitenland? Dan is er een ding waar je overal rekening mee moet houden: geld. En dan specifiek het pinnen van geld en betalen in het buitenland. We vertellen je alles wat je hierover moet weten.

Want in sommige gevallen kan geld opnemen in het buitenland nog weleens duur uitpakken. Maar met deze tips weet je zeker dat je een onbezorgde vakantie tegemoet gaat en niet voor verrassingen komt te staan.

Geld opnemen in Europa

Het grootste voordeel van een vakantie binnen Europa is misschien wel dat je in de meeste landen met de euro kunt betalen. Geen gedoe moet wisselkoersen en andere munteenheden, maar gewoon met het geld dat je gewend bent. In principe kun je in de eurolanden in winkels gratis betalen met een Nederlandse bankpas. Kijk even of je betaalpas een Maestro- of V Pay-logo heeft. Als dat het geval is kun je gewoon pinnen als de winkel dat logo ook heeft.

Aan het opnemen van geld kunnen wel kosten verbonden zijn. In principe is dit gratis, tenzij de bank ook extra kosten in rekening brengt voor de inwoners van je vakantieland. Ga je naar Duitsland, Griekenland, Oostenrijk of Spanje, dan is de kans groot dat je wel betaalt om geld opnemen. Hier is dit namelijk ook steeds gebruikelijker voor de eigen inwoners.

Geld opnemen bij een geldautomaat

Neem je geld op bij een geldautomaat, dan kom je niet zomaar voor onverwachte kosten te staan. Er moet altijd een melding gegeven worden tijdens de transactie met de bijbehorende kosten. Ook kan er een sticker op de geldautomaat zitten, waar dit op staat. Neem je geld op bij een commercieel geldautomaat (niet gebonden aan een bank), dan zijn er eigenlijk altijd transactiekosten. Ook deze worden weergegeven.

Als je klant van ABN AMRO, Bunq, ING of Rabobank bent kan het soms ook voorkomen dat je in Nederland betaalt voor een opname. Die kosten gelden dan ook in het buitenland.

Pinnen en geld opnemen buiten Europa

Ga je wat verder weg en ligt jouw bestemming buiten Europa? Dan betaal je vanzelfsprekend met een andere munteenheid. Zoek voor vertrek uit of je hier met jouw eigen betaalpas kunt betalen, want dat is zeker geen gegeven. Controleer altijd ook even de instellingen van je betaalpas. Deze zijn uit veiligheidsoverwegingen standaard ingesteld om alleen te werken binnen Europa. Pas je dit niet aan, dan kun je buiten Europa dus niet betalen. Je kunt dit makkelijk aanpassen via internetbankieren, je mobiel bankieren-app of door te bellen naar de bank. Je kunt natuurlijk ook even op bezoek gaan bij het lokale kantoor.

Een creditcard is in het buitenland geen overbodige luxe. Ook als de instellingen van je betaalpas goed staan, kan deze soms geweigerd worden of het laten afweten. Dan kun je vaak wel betalen met een creditcard.

Kosten voor betalen buiten Europa

Naast het checken van je betaalpas, moet je ook kijken naar de kosten van betalingen en het opnemen van geld. Hoeveel je betaalt voor het pinnen en opnemen van contant geld verschilt per bank en betaalpakket, dus verdiep je ook hier voor vertrek even in. Vallen de kosten hoger uit. Dan kan soms gebeuren en ligt aan de bank in je vakantieland. Ook zij kunnen namelijk nog kosten in rekening brengen.

Bij pinbetalingen en het openemen van contant geld betaal je een vast bedrag aan transactiekosten. De valutakosten (ook wel koersopslag genoemd) zijn variabel en kunnen wisselen. Goed om te weten: als je in het buitenland betaalt met je bankpas is dit vaak iets voordeliger dan een betaling met je creditcard. Geld opnemen is vaak duurder dan een betaling met je creditcard of bankpas, zeker als je iedere keer kleine bedragen opneemt.

Tips bij pinnen of geld opnemen in het buitenland

Als je gaat pinnen of geld opneemt in het buitenland, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden, zodat het niet te duur wordt. We zetten een aantal tips op een rij:

 • Pin in de lokale munteenheid
  In het buitenland wordt vaak de omrekenservice DCC (Dynamic Currency Conversion) aangeboden. Op geldautomaten wordt dit ‘withdrawal with conversion' of ‘without conversion’ genoemd. Klinkt makkelijk, want je bedrag wordt meteen omgerekend naar euro's. De realiteit is alleen anders. Het is namelijk vaak een stuk duurder dan afrekenen in de lokale munteenheid. Als het dus even kan, kun je het best kiezen voor de optie ‘without conversion’. Je eigen bank bepaalt dan de wisselkoers, die een stuk gunstiger is. Bespaart je een hoop geld.
 • Vermijd commerciële geldautomaten
  Ga liever naar de automaten van een bank. Bij commerciële geldautomaten worden vaak hoge tarieven gerekend, waardoor je veel meer extra kosten hebt. Een commercieel geldautomaat vind je vaak bij de toeristische trekpleisters en herken je aan het feit dat deze niet gebonden is aan een bank.
 • Pin grotere bedragen
  Toegegeven, het is niet fijn om met een flink pak flappen op straat te lopen, maar het kan je wel degelijk geld besparen. Als jij iedere dag twintig euro opneemt, betaal je elke keer de transactiekosten. Pin je vijf dagen vooruit, en dus in één keer honderd euro, dan betaal je hetzelfde bedrag aan transactiekosten, alleen dan maar één keer. Let ook goed op of je al je geld hebt. Grote bedragen komen soms namelijk niet in één, maar twee keer uit de geldautomaat.
 • Controleer je limieten
  Aan jouw bankpas en creditcards zitten standaard bepaalde limieten verbonden. Wil je in het buitenland op een dag meer geld uitgeven, dan kan dat lastig zijn. Je kunt van tevoren je limiet verhogen (of verlagen als je juist minder risico wilt lopen) via de app of internetbankieren.
 • Noteer het noodnummer van je bank
  Je denkt er liever niet aan, maar het kan altijd misgaan op vakantie. Je verliest je portemonnee of wordt misschien bestolen. Dan is het goed om zo snel mogelijk contact op te nemen met je bank, zodat zij een en ander kunnen blokkeren. Ook werken ze soms met noodgeld als je in uitzonderlijke omstandigheden beland bent. Noteer dus het noodnummer, zodat je zo snel mogelijk kunt bellen.

Bron | Consumentenbond, Kassa

Nynke KooyGetty Images/Westend61
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden