null Beeld

Op vakantie naar Frankrijk gaan? Zo (on)veilig is dat volgens RIVM-experts nu écht

De zomervakantie is in aantocht. En ondanks dat het coronavirus nog steeds aanwezig is, durven we stiekem al steeds meer vakantieplannen te maken. Niet alleen in Nederland, maar ook naar populaire vakantielanden zoals Frankrijk en Spanje, waar de grenzen langzaam weer opengaan. Maar hoe veilig is het om straks weer op vakantie naar het buitenland te gaan? En hoe groot is het risico op besmetting in Frankrijk nu?

Vanaf 15 juni gaan de grenzen naar Frankrijk weer open. Kunnen we alvast onze koffers gaan pakken?

Geen groter risico op besmetting in Frankrijk dan in Nederland

Premier Rutte liet eerder al weten dat we volgende week meer duidelijkheid zullen krijgen over onze vakantieplannen voor aankomende zomer. Pas dan zal er echt een uitspraak worden gedaan over het reisadvies. Toch laten RIVM-experts Jaap van Dissel en Jacco Wallinga alvast hun licht schijnen op de zomervakantie-casus. Volgens hen is er geen bezwaar tegen om naar bijvoorbeeld Frankrijk op vakantie te gaan. Het risico op besmetting is in Frankrijk volgens hen niet groter dan in Nederland. En dat geldt ook voor andere Europese landen die de afgelopen maanden minder of even hard door het virus zijn getroffen.

Hou je aan de regels

Volgens Van Dissel en Wallinga kun je deze zomer dus gewoon weer naar Frankrijk. Maar ze raden daarbij wel aan om je goed aan te passen aan de regels van het land en te allen tijde de Nederlandse regels te hanteren. Oftewel: probeer zoveel mogelijk afstand te houden en drukte te vermijden. En als je bijvoorbeeld in Spanje, Duitsland of Frankrijk in de supermarkt wel een mondkapje op moet, hou je daar dan ook aan.

Lees ook

Naar welke landen mag je straks wél op vakantie? ANWB komt met handige reiswijzer

Naar Frankrijk in plaats van Zweden

Mocht je deze zomer een vakantie op de planning hebben staan, dan lijkt het voor nu dus allemaal weer door te kunnen gaan. Volgens de RIVM-experts is het risico vooral niet groter bij landen met minder of dezelfde mate van besmetting als Nederland, en die ongeveer een gelijk beleid hebben als in Nederland. In landen als Duitsland en Frankrijk, waar het virus ongeveer net zo onder controle is als bij ons, loop je dus niet meer risico om besmet te worden dan als je er in Nederland op uit zou gaan. Maar een land als Zweden? Daar heeft Van Dissel wel zijn vraagtekens bij. Dat komt omdat zij een heel ander beleid voeren dan in Nederland en daardoor minder controle over het virus hebben. Volgens Van Dissel is het daardoor onzekerder of ze de kans op infectie even goed onder controle hebben als in Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 23 ligt in de winkel! Met als extra een spannende zomerthriller om te lezen in de zon. Maar ook: zomer-beautytips van BN'ers, schoenentrends voor het komende seizoen, de lekkerste aardbeienrecepten en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden