null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op vakantie met de camper? Híer moet je op letten

Door de coronacrisis hebben veel Nederlanders het bivakkeren in de buitenlucht ontdekt. En vooral ook het gemak van een camper. Sterker nog: Nederland telt nu meer campers dan ooit tevoren. Je rijdt er zo mee naar Duitsland of Frankrijk, parkeert je huisje op wielen en hoeft verder niets meer te doen dan genieten. Geen gedoe meer met lange rijen op het vliegveld, stressen over een kilootje meer of minder in je koffer of dat je vlucht nog wel gaat. Klinkt ideaal.

Maar Nederlanders nemen ook graag veel mee op vakantie. De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) waarschuwt nu dat een derde van de campers te zwaar beladen is en dat brengt de nodige risico's met zich mee.

Maximale gewicht?

Elke camper heeft volgens het kentekenbewijs een toegestane maximum massa, oftewel het maximale gewicht wat de camper volgens het kentekenbewijs tijdens het rijden mag hebben - inclusief passagiers. In Nederland mag je met een B-rijbewijs een voertuig besturen met een maximaal toegestane massa van hooguit 3500 kilogram. En dat is toch lastig voor ons Nederlanders. Alles dat de camper meer weegt dan het toegestane maximum, is overgewicht. Het laatste wat je wil is een boete krijgen tijdens je vakantie, want er wordt regelmatig gecontroleerd door de politie in binnen- en buitenland of jouw camper te zwaar is. De hoogte van de boete of de maatregel kan per land verschillen. Ook kan het openbaar ministerie iemand strafrechtelijk vervolgen indien de overbelading de oorzaak is geweest van een bepaald ongeval.

Lees ook:

Er is een run op campers: zó maak je er een gezellig plekje van

'Camper overbeladen'

De club woog dit voorjaar en begin van de zomer maar liefst achthonderd campers tijdens een campagne en wat bleek: een derde van de campers was dus te zwaar. "Veel camperaars waren verrast. Ze verwachtten niet dat hun camper overbeladen zou zijn", laat NKC-directeur Stan Stolwerk weten. Ongeveer 44 procent van de campers met overgewicht was maximaal 100 kilogram te zwaar. De rest was zelfs meer dan 100 kilogram te zwaar, waarvan 28 procent zelfs meer dan 200 kilogram, bleek uit de resultaten. Ook gaf 26 procent aan nog een paar bagagestukken te moeten inladen, zoals extra personen en fietsen.

Lees ook:

Wat zou jij doen? Camper of caravan

Verkeersveiligheid

Maar wat kan er precies misgaan met een paar kilootjes meer of minder? Er is natuurlijk niet voor niets een maximaal gewicht vastgesteld. "Het aantal campers in Nederland is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Lang niet iedereen verdiept zich in het gewicht van de camper", gaat de NKC-directeur verder. "Het is belangrijk om aandacht te blijven vragen voor dit verkeersveiligheidsaspect." Eén van de redenen om overbelading aan te pakken is dat het invloed heeft op de remvertraging en dus op de verkeersveiligheid. Daarnaast veroorzaakt overbelading schade aan het wegdek en daar zijn ze ook niet echt blij mee. Dus om veel gedoe te voorkomen, houd je aan het maximum gewicht en zo ga je ook nog eens met een veel fijner gevoel op vakantie.

Bron | Radar AVROTROS

Beeld | Getty Images

Inge DalGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden