null Beeld Petra Hoogerbug (huisje james), Jantina Talsma (proefverlof), annelore.nl (vuurtoreneiland)
Beeld Petra Hoogerbug (huisje james), Jantina Talsma (proefverlof), annelore.nl (vuurtoreneiland)

PREMIUM

Op deze plekken geniet je volop van lange nazomeravonden

Het voordeel van die korter wordende dagen? Langere avonden! Met een extra plaid, twinkelende lichtjes en knisperende vuurtjes is het buiten nog heerlijk genieten.

Elk seizoen is bijzonder bij Boscafé ’t Hijgend Hert, dus ook de nazomer. Nadat je eerst het Vijlenerbos, het hoogstgelegen bos van Nederland, hebt verkend, word je op het terras beloond met bourgondisch lekkers. Zeker proeven: hert: een biertje (van blond tot bruin) dat speciaal voor ’t Boscafé werd gebrouwen. Terwijl het vuur buiten wordt opgestookt, de kaarsjes aan gaan en de zon begint te zakken, proost je hier met uitzicht over het schitterende Zuid-Limburgse landschap. Kijk ook af en toe naar boven, in de schemering is nog weleens een havik te zien.
boscafe.nl

null Beeld
null Beeld

1. Borrelen bij Beatrix

In de Kuil van Drakensteyn – vlak bij het dorpje Lage Vuursche en prinses Beatrix’ Kasteel Drakensteyn – starten prachtige, goed gemarkeerde wandelingen door de bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug. Gelukkig zijn het rondwandelingen, want als je terugkomt bij het startpunt word je bij Buiten in de Kuil welkom geheten met brandende vuurtjes. Het prachtige bospaviljoen heeft een groot terras met loungebanken en picknicktafels en de kaart is gevuld met goede happen. Fijn: de warme vachten liggen al klaar.
buitenindekuil.nl

2. In het bos, in het bos

Buitenplaats Beekhuizen in Nationaal Park Veluwezoom is zo’n plek die je liever voor jezelf houdt. Met ruim opgezette luxe lodgetenten, houten pods en een houtgestookt buitenbad verstopt tussen de metershoge naald- en loofbomen is dit de glamping van je dromen. Niet in de laatste plaats vanwege Woodz. Dit bosrestaurant is idyllisch gelegen en op het verwarmde, overdekte terras is het elk seizoen goed toeven; er hangen feestelijke lichtjes, branden behaaglijke vuurtjes en overal liggen warme wolletjes voor het grijpen.
buitenplaatsbeekhuizen.nl

3. Thuis bij James

Een met lampions verlicht paadje slingert door het groen richting een open plek met twinkelende lichtjes, knisperend vuurtje, Anton Pieck-achtige gevels en een paard dat je vanuit zijn stal vrolijk toe hinnikt. Bij het romantische restaurant Huisje James in Ugchelen beleef je een bijzonder avondje uit. Geniet van een aperitief en amuse – in de oude autowerkplaats brandt een haardvuurtje, dus ook als het regent zit je goed – en wandel daarna verder voor een heerlijk diner met regionale specialiteiten in het rietgedekte landhuis. De beste plek voor de laatste kop koffie van de dag? Bij het brandende vuurtje in de kapschuur.
huisjejames.nl

null Beeld
MT42 TOERISME We blijven nog even buite Beeld

1. Foodfort

Het (food)festivalseizoen loopt op zijn einde, maar gelukkig zijn er nog de pop-uprestaurants die van een etentje buiten de deur een belevenis maken. Een van de tofste concepten is Sterk Water. Dit reizende restaurant trekt langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie en opent de deuren op de bijzonderste plekken, de ene keer bij een fort, de andere keer bij een kasteel. Van 5 t/m 16 oktober vormt Fort Ruigenhoek bij Utrecht het sprookjesachtige decor voor een avond vol verrassende wandelingen, culinaire hoogstandjes, mooie verhalen en livemuziek. Er liggen kleedjes klaar om je warm te houden.
sterkwater.nl

2. In vuur en vlam

Altijd een goed idee: een tuinfeest organiseren! Lampions in de bomen, vuurschalen om bij op te warmen en schapenvachten in de stoelen. Voor de culinaire invulling schakel je De Vuurplaats in, het bedrijf van vinoloog Janine en Martijn, een chef met een voorliefde voor koken boven open vuur. Wil je meer van de verfijnde smaken van het duo? Ze organiseren ook workshops waarin je zelf aan de slag gaat met een asado, een Argentijnse barbecue. Je ontdekt wat vuur en rook doen met ingrediënten en geniet na afloop aan een feestelijk gedekte tafel van het gezamenlijk bereide lekkers. Er is ook een vega(n) variant.
devuurplaats.net

3. Havenzicht

Pop-uprestaurant de Maaltuin kent de mooiste stekjes van het land en meert deze nazomer aan bij het Maritiem Museum in de Rotterdamse haven. Wandel door de haven, bewonder de imposante schepen en kranen en geniet op bijzondere plekken – met een behaaglijk kleedje om je schouders – van heerlijke gerechten en een bijpassend wijn- of mocktailarrangement. De avond wordt omlijst door sfeervolle livemuziek en bijzondere verhalen over de oudste haven van de Maasstad.
t/m 9 oktober, demaaltuin.nl

null Beeld
null Beeld


1. In de bajes

Voor één van de fijnste terrassen van Leeuwarden ga je naar de oude bajes, de Blokhuispoort. Opstapplek voor de elektrische fluistersloepjes van Greenjoy en onderkomen van ateliers, hotel, bibliotheek én Proefverlof. De keukenbrigade van dit drink- en eetlokaal werkt volop met lokale ingrediënten, maar het grootste pluspunt is het terras: dat is ruim, zonnig en ligt aan de stadsgracht. Haakt de zon af? Blijf nog even zitten. Want het verwarmde terras is ook bij het licht van de twinkelende priklichtjes erg gezellig.
proefverlof.frl

2. Borrelen en buurten

Wist je dat Leiden een strandje heeft? Het ligt aan het naburige Valkenburgse Meer en pal naast het historische stoomtrammetje. Wandelaars strekken de benen aan de oevers van het meer, buitenzwemmers nemen hier nog een frisse duik. Opwarmen doe je waar de vlammetjes vrolijk in de vuurschaal dansen en waar de gestreepte strandstoelen onder de priklichtjes staan. Of zijn het de barbecue, het huisgemaakt lekkers en het gloedvolle haardvuur die je naar Brasserie Buitenhuis lokken? De brasserie wil voor iedereen een buitenhuis zijn en die missie is meer dan geslaagd.
brasseriebuitenhuis.nl

3. Inkwartieren

Op een onverwachte locatie net buiten Haarlem vind je het Veerkwartier. In het hoogseizoen staat de agenda tjokvol concertjes, openluchtbioscoopavonden en (kinder)workshops, maar in de nazomer is het vooral een heerlijke plek om te genieten van een lekker hapje en drankje bij de haard op het terras (of in de glazen kas) met uitzicht over het water van de Veerplas. Leuk voor kids: je kunt er geregeld broodjes bakken boven open vuur.
hetveerkwartier.com

null Beeld
null Beeld

1. Zon, zee, zand

Op een van de schoonste stranden van ons land, het idyllische strand van Castricum aan Zee, staat Club Zand. Dit is precies de strandtent die je na een wandeling door bossen en duinen hoopt aan te treffen, want opwarmen doe je er bij een knisperend vuur en de zon in de zee zien zakken in een schommelstoel met dikke schapenvacht. En aangezien de kaart van koffie tot cocktail en van brownie tot burger gaat, is er totaal geen reden om snel op huis aan te gaan.
clubzand.nl

2. Buitenavontuur

Eten op het Vuurtoreneiland is een compleet buitenavontuur. Dat begint met een tocht over het Markermeer in een knusse veerboot die wordt omschreven als een varende bruine kroeg. Hij brengt je naar een natuureilandje met een schilderachtige vuurtoren en een oud fort. Hier schuiven de gasten aan voor een diner dat boven een houtvuur wordt gegrild, gestoofd en gerookt. Bereid met de smakelijkste ingrediënten van het seizoen en lekkernijen die in de zomer zijn ingemaakt. Noem het gerust slow dining want tussen de gangen door is er volop tijd om met een lantaarn de ruigte van het eiland te verkennen, of met een drankje en onder een dekentje bij het haardvuur een boompje op te zetten.
Het winterrestaurant is geopend van oktober tot mei, vuurtoreneiland.nl/winterrestaurant

3. Hangen in de hangar

Voor wat ouwe golfplaten op een industriële kade in Amsterdam-Noord pakt niemand het pontje, toch? Wel als het om Hangar gaat. Het is namelijk een loodsje van golfplaat waarin je eindeloos kunt borrelen en bovengemiddeld goed kunt eten. Wat de pret nog groter maakt is het terras, een stadsstrand met palmen, hangmatten en strandzand. En dat allemaal met een dromerig uitzicht over het IJ met de skyline van Amsterdam. Geen strandweer? Kruip dan nog even lekker weg bij de haard.
hangar.amsterdam

Roos Stalpers en Fee van ’t Veen.Petra Hoogerbug (huisje james), Jantina Talsma (proefverlof), annelore.nl (vuurtoreneiland)

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden