null Beeld

Op déze plek staan de oudste monumenten van Nederland

Het wordt een bijzondere zomer, dat staat vast. Maar dat geeft ook de kans om al het moois dat Nederland te bieden heeft te ontdekken. Zoals de provincie Drenthe, waar je in prachtig natuurgebied mooie fietstochten en wandelingen langs de oudste monumenten van Nederland kunt maken.

Iedere week geven Marlou en Godfried van REiSREPORT een leuke zomertip,

voor iedereen die dit jaar liever in eigen land blijft.

Ruimte en natuur

Zeg je Drenthe, dan zeg je hunebedden: de oudste monumenten van ons land. Een onmiskenbaar beeld van deze regio, maar natuurlijk kent Drenthe nog veel meer moois. Aan natuur en ruimte geen gebrek, iets wat we in tijden als deze heerlijk vinden. Je kunt er ontelbaar mooie fiets- en wandeltochten maken. Vooral het landschap van de Drentsche Aa is een aanrader voor iedere natuurliefhebber.

Spot deze vijf hunebedden

In totaal telt Drenthe 52 hunebedden, verspreid over het landschap. Ze hebben geen bijzondere namen, maar worden onderscheiden van elkaar door nummers. Tijdens je fiets- en wandeltochten kom je er vast spontaan eentje tegen, maar mocht je echt op zoek gaan, dan zijn ‘the big five’ een aanrader. Dit zijn de vijf grootste hunebedden van het stel. Noteer ze alvast: D27 (de grootste, maar liefst 23 meter lang), D10, D17 & D18, D43 en D49. De hunebedden staan met deze ‘namen’ op Google Maps, dus je navigeert jezelf er eenvoudig naartoe.

Lees ook:

Wist je dat je op déze plek in Nederland langs 8 kastelen kunt fietsen?

Grolloo & Grolloërveen

Eén van onze favoriete wandel- en fietsregio’s is het Grolloërveen. Start je tocht in het plaatsje Grolloo, waar je tevens een bezoek kunt brengen aan het C+B Museum. Dit museum staat in het teken van de voormalige bluesband Cuby + Blizzards. Leadzanger van de band, Harry Muskee, woonde in de boerderij die nu dienst doet als museum.

Vanaf het dorp is het zo’n vijftien minuten fietsen naar het nabijgelegen

Grolloërveen. Overigens is het ook mogelijk om dichterbij het Grolloërveen je

auto te parkeren en vervolgens een wandeling te maken. Hier wandel of fiets je

prachtig over het Vlonderpad, door het veengebied.

Strubben-Kniphorstbosch

Tussen de plaatsen Anloo en Schipborg ligt het natuurgebied Strubben-Kniphorstbosch. Een gebied vol historie, waar je wandelt tussen archeologische monumenten. Naast grafheuvels en eeuwenoude karrensporen kom je ook hier weer langs twee hunebedden. Vanaf het informatiecentrum Homanshof in Anloo wandel je een Staatsbosbeheer-route van negen kilometer. De wandeltocht volgen is gemakkelijk: let op de gele paaltjes.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Breng zeker ook een bezoek aan het herinneringscentrum Kamp Westerbork. In het museum zijn de namen van de duizenden slachtoffers geprojecteerd. Je leest er persoonlijke verhalen van de mensen die in het kamp gezeten hebben. Buiten op het terrein zijn de restanten van de oude spoorlijn te zien. Een aangrijpend bezoek dat je niet snel zal vergeten.

Balloërveld

Tot slot is er het Balloërveld, nog zo’n mooie regio in de Drentsche Aa om te wandelen. Een prachtig heideveld van maar liefst 367 hectare. De beste plek om je wandeling te beginnen is bij Schaapskooi Balloo. Hier parkeer je heel eenvoudig je auto, om vervolgens naar het Balloërveld te wandelen. Met een beetje geluk wandel je er samen met de schaapskudde van maar liefst vierhonderd Drentse heideschapen. Prachtig!

null Beeld

Boekentip: Nederland – vakantie in eigen land

Meer leuke zomertips (inclusief mooie wandel- en fietstips) lees je in het recent verschenen reisboek Nederland – vakantie in eigen land. Een reisgids vol achtergrondverhalen, wandel- en fietstips en mooie dorpen in 20 schitterende regio’s, gemaakt door het reisduo Marlou Jacobs en Godfried van Loo (REiSREPORT). Dit boek bestel je, inclusief gratis verzending, in de webshop van REiSREPORT.

Tekst | Marlou Jacobs en Godfried van Loo (REiSREPORT)

Fotografie | Marlou Jacobs en Godfried van Loo (REiSREPORT)

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden