Gen planten of stekjes meenemen uit het buitenland Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

NVWA: Neem geen planten of stekjes mee van vakantie

Denk je aan vakantie, dan denk je aan souvenirs. Een leuke herinnering meenemen van vakantie, zodat je ook thuis weer even kunt terugdenken aan die fijne dagen. Magneten, ansichtkaarten, beeldjes: ze zijn er in allerlei soorten en maten. Maar buitenlandse planten of stekjes meenemen om thuis ook een rozenstruik te maken? Niet zo’n goed idee.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept vakantievierders op om buitenlandse planten of stekjes niet mee te nemen naar huis.

Geen planten of stekjes meenemen

Een rozenstekje uit dat pittoreske dorpje in Italië meenemen naar Nederland. Het klinkt leuk en onschuldig. Maar niets is minder waar. Volgens de NVWA kan dit namelijk ernstige gevolgen hebben. Buitenlandse planten en stekjes kunnen namelijk ziektes bevatten. Het grote probleem daarbij is dat die ziektes onze agrarische sector, natuur, parken en tuinen aan kunnen tasten. Daarbij hebben ze het in het bijzonder over de xylella-bacterie.

De xylella-bacterie

We horen je denken: welke bacterie? De xylella-bacterie is ontzettend schadelijk voor meer dan driehonderd plantensoorten. Als planten in contact komen met de bacterie kunnen ze gaan verwelken, verdrogen en afsterven.

Een groot probleem bij deze bacterie, is het feit dat er geen bestrijdingsmiddelen tegen zijn. Neem je de bacterie mee naar Nederland, dan is het dus lastig om er weer vanaf te komen.

Hoe verspreidt het zich?

De xylella-bacterie verspreidt zich ontzettend snel dankzij een klein beestje: de cicade. Deze beweegt zich van plant naar plant en neemt de bacterie dan met zich mee. Ook in Nederland komen deze insecten veel voor, dus verspreiding gebeurt snel en zonder dat je het doorhebt.

De bacterie is niet schadelijk voor mensen en dieren, maar het is wel vervelend als de bacterie in ons land komt. Een uitbraak heeft namelijk grote gevolgen voor planten in parken en tuinen én de bedrijven die zich met planten bezighouden. In Italië zijn sinds 2013 al twee miljoen olijfbomen gekapt vanwege de bacterie, maar ook andere planten en bomen, zoals bramen, oleander en eiken zijn vatbaar.

Planten vernietigen

Wordt de bacterie toch in Nederland ontdekt? Dan moet het direct uitgeroeid worden. Zieke planten worden door de NVWA vernietigd en de organisatie neemt ook andere maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan. Hiervoor is zelfs een protocol opgesteld. Om te voorkomen dat dit alles in werking gezet wordt, is het dus het best om het plantje gewoon te laten staan en thuis bij het tuincentrum of een kweker een mooie plant, struik of boom te kopen.

Bron | NVWA, Linda

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden