null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Naar déze vakantielanden in coronatijd? Dít moet je dan regelen

Een vliegticket en hotel boeken en dan lekker onbezorgd op reis gaan, lijkt er deze zomer weer in te zitten. Toch is het nog goed om te checken of er op je bestemming nog bepaalde coronaregels gelden. Daarom hebben we voor zeven populaire vakantielanden op een rij gezet wat je allemaal moet doen als je goed voorbereid op reis wil gaan.

De eisen die er zijn voor het reizen naar deze vakantielanden lijken minder te zijn geworden, maar kunnen altijd weer snel veranderen. De informatie in dit artikel was correct op het moment van publicatie, maar controleer voor je zelf boekt altijd wat de overheidsregels zijn in Nederland én op de plek waar je naartoe zou willen

Duitsland

Duitsland heeft op de kaart de kleurcode groen: de veiligheidsrisico’s zijn dus vergelijkbaar met die van Nederland. Alle coronamaatregelen zijn vervallen bij onze oosterburen, maar er gelden nog enkele inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Het is daarom wel verstandig om nog een pakje mondkapjes mee te nemen. In het regionaal vervoer en het stadsvervoer zijn de mondmaskers nog verplicht.

Van plan om met de kamper, caravan of auto door te reizen door Duitsland? Of vertrek je vanaf een Duits vliegveld? Na 1 juni is het groene vinkje in de CoronaCheck-app niet meer nodig als je naar Duitsland reist.

België

Op vakantie bij onze zuiderburen? Dat kan zonder zorgen. Alle faciliteiten zijn weer volop open en je kunt doorreizen zonder coronabewijs te laten zien. Ook als je langere tijd in België verblijft, is het niet meer nodig om een coronabewijs te laten zien. Let wel op: de coronamaatregelen die gelden kunnen per regio verschillen. Informeer dus voordat je op reis gaat, wat de maatregelen zijn in het gebied waar jij naartoe gaat. Het mondkapje is in het OV niet meer verplicht, maar wordt nog wel aanbevolen. Het kan dus handig zijn om wat mondkapjes mee te nemen. De enige plek waar mondkapjes nog wel verplicht zijn, is in ziekenhuizen, bij de dokter en in de apotheek.

Frankrijk

Frankrijk mag natuurlijk niet missen in dit lijstje met populaire vakantielanden. Eindelijk kunnen we weer zorgeloos genieten van de warme croissantjes en verfrissende glazen wijn. Wel vraagt het land nog om een coronabewijs. Als je naar Frankrijk gaat, moet je vanaf 12 jaar een vaccinatie- herstelbewijs of negatieve test kunnen laten zien. Ga je met het vliegtuig? Dan moet je ook aanvullend het EU digital Passenger Locator Form invullen. Met het openbaar vervoer naar een echt Frans café? Je mondkapje kun je thuislaten.

Spanje

En hoe zit het dan met Spanje, ook een favoriet bij veel Nederlanders? Het vaste land, De Canarische eilanden (onder andere Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura en La Palma) en de Balearen (waaronder Mallorca, Menorca en Ibiza) krijgen allemaal code groen. We kunnen dus weer massaal afreizen naar de warme eilanden.

Ook voert Spanje een versoepeling door: reizigers uit EU-landen hoeven niet meer aan te tonen dat ze gevaccineerd zijn tegen, recent hersteld zijn van, of negatief getest zijn op corona. Voor reizigers buiten de EU geldt de coronapas nog wel.

Italië

Goed nieuws voor iedereen die naar Italië wil reizen: vanaf 1 juni worden hier de regels versoepeld. Het land werd in 2020 in Europa als eerst en heel hard getroffen door het coronavirus. Vanaf 1 juni heb je geen coronabewijs meer nodig om het land van de pizza’s en pasta’s in te reizen. Wel geldt er nog steeds een mondkapjesplicht in het OV en bij binnenevenementen. Een theater, concert of bioscoop bezoeken moet dus nog met een FFP2-masker. Deze plicht geldt tot 15 juni.

Portugal

Ook Portugal kent naast het vaste land een aantal eilanden. Doorreizen met de auto door het vaste land van Portugal kan alleen met een vaccinatie-, herstelbewijs of negatieve test. De coronabewijzen zijn echter niet vereist als je naar Madeira afreist. Last van mondkapjes heb je hier ook niet.

Griekenland

Wil je écht niet meer te maken hebben met mondkapjes en de CoronaCheck-app, dan zit je goed in Griekenland. Ondanks dat ook elk bovengenoemd land code groen heeft, is Griekenland het enige land waar je nergens meer rekening mee hoeft te houden. Alle faciliteiten zijn open zonder eventuele restricties, je hebt nergens een vaccinatie-, herstel-, of testbewijs nodig en het mondkapje verdwijnt na 1 juni uit alle openbare binnenruimten. Deze is dan alleen nog verplicht in stadsbussen, metro’s en trams. Tja, wie is er nou niet toe aan een zorgeloze zomer?

Bron | Nederland Wereldwijd, ANWB

Dit artikel is gewijzigd naar de geldende maatregelen vanaf 3 juni 2022.

Nynke Kooy en Ilse van Roekel & Paulien BergwerffGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden