Met déze handige checklijst ga je helemaal voorbereid op vakantie
‘Heb ik het gas wel uitgedaan?’ en ' O nee, de planten krijgen geen water!'. Dat soort schrikmomenten op vakantie zijn verleden tijd. Want met deze handige checklijst heb je álles voor je vakantie goed geregeld.
Van paspoorten tot de planten: we hebben óveral aan gedacht.
(Ruim) vooraf checken
Het inpakken voor een vakantie begint meestal pas een paar dagen van te voren, maar dat betekent niet dat er geen dingen zijn die je langere tijd van te voren al van je checklijst voor de vakantie af kunt strepen. Sommige dingen kun je namelijk beter ruim van te voren regelen.
Coronavirus – Dit jaar een belangrijke éxtra vraag: kun je vanwege het coronavirus überhaupt naar het land waar je graag heen zou willen? Controleer op nederlandwereldwijd.nl, de site van de Rijksoverheid, wat de situatie in het desbetreffende land is en waar je rekening mee moet houden. Check welke (corona)regels gelden in het land van bestemming, en bereidt je daarop voor. Zorg bijvoorbeeld dat je mondkapjes bij je hebt, wanneer je naar een land gaat waar deze verplicht zijn.
Mantelzorg – Ben je mantelzorger en vind je het moeilijk om deze taak tijdelijk over te dragen aan vrienden of familie? Dan is respijtzorg wellicht een optie. Die zorg wordt verleend door een beroepskracht of vrijwilliger. Hij of zij neemt dan tijdens de vakantie je zorgtaken over. Dat kan buitenshuis, maar voor een dagje ook gewoon bij de zorgbehoevende thuis. Je regelt het via de Wmo of via je aanvullende verzekering.
Oppas – Heb je iemand geregeld die je huisdier verzorgt? Vergeet niet vooraf de huissleutel af te leveren, genoeg voer klaar te zetten en eventueel het dierenpaspoort zichtbaar neer te leggen. Mocht er geen bekende beschikbaar zijn, kijk dan eens of er een fijn dierenpension of hondenhotel in de buurt is. Informeer in je omgeving met welke pensions waar je buurtgenoten goede ervaringen hebben. Boek wel op tijd en zorg dat je hond tijdig de juiste vaccins heeft. Om ervoor te zorgen dat hij of zij iets vertrouwds voelt in die nieuwe omgeving is het een idee om z’n lievelingsspeeltje, -knuffel of -deken mee te geven.
Pasjes en papieren
Vergeten onderbroeken of zonnebrandcrème kun je bijkopen onderwerp, maar pasjes, paspoorten en belangrijke papieren zul je écht van huis mee moeten nemen. Als je alles wat in dít rijtje van de checklijst voor je vakantie staat afvinkt, ben je compleet:
Paspoort en visum – In sommige landen moet je paspoort bij aankomst nog zes maanden geldig zijn. En voor sommige landen heb je een visum nodig. Controleer ruim op tijd hoe dat zit voor je vakantiebestemming, want het verschilt per land hoe lang van tevoren je de benodigde papieren kunt aanvragen. Tip: zet een herinnering in je agenda.
Belangrijke documenten – Maak kopieën van belangrijke documenten (paspoorten, visa, vliegtickets, vouchers, reserveringen) en neem die mee in een andere tas dan de originele documenten. Sla ook belangrijke nummers als noodnummers, reisverzekering, (lokale) wegenwacht, Nederlandse ambassade en je bank (om je bankpas snel te kunnen blokkeren mocht dat nodig zijn) op in je telefoon.
Creditcard – Is je creditcard nog geldig? Verloopt die geldigheid niet gedurende je vakantie? Check dat ruim op tijd voor je vakantie, zodat je eventueel nog een nieuwe kunt bestellen.
Veilig op reis
Alle papieren op zak, maar hoe zit dat met een veilige trip naar je vakantiebestemming toe? En wat als er onverhoopt iets gebeurt wanneer je daar bent?
Reisverzekering – Neem je reisverzekering nog even onder de loep. Als je niet extra verzekerd bent, denk aan een reisverzekering met extra dekking voor medische kosten, wordt door je zorgverzekering alleen het bedrag vergoed dat er in Nederland voor staat. Zie ook het kader voor extra informatie over verzekeringen en vergoedingen in coronatijd.
Autovignet/milieusticker – Mocht je door Europa gaan reizen met de auto, denk dan ook aan een speciaal vignet voor op je auto. In Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië moet je een autobahnvignet aanschaffen via een officieel verkooppunt. In Duitsland moet je in veel binnensteden in het bezit zijn van een milieusticker. Deze is verkrijgbaar via de ANWB of online te bestellen. Het is ook handig om van tevoren toltarieven en betalingsmogelijkheden te checken en in sommige landen buiten Europa heb je een internationaal rijbewijs nodig. Die kun je gemakkelijk aanschaffen bij een ANWB-winkel. Vergeet niet een pasfoto én je rijbewijs mee te nemen.
Lees ook:
Autovakantie gepland? Dít zijn tot nu toe de regels per vakantieland
Inpakken maar
En als je al die papieren en pasjes verzameld hebt en de logeerplek voor je trouwe viervoeter geregeld is, begint het échte werk. Inpakken maar!
Maak een lijstje – Als je bij het inpakken doorgaans niet verder komt dan hemdjes, een badpak en een tandenborstel of steeds het idee hebt dat je iets vergeet, is het handig online een checklist te downloaden. Google bijvoorbeeld op ‘checklist vakantie inpakken' en je vindt verschillende handige lijstjes om af te vinken. Dus de oplader voor je telefoon? Je lenzen of zonnebrand? Pas afvinken als ze in je tas zitten.
Extra setje – Mocht je gaan vliegen, pak je handbagage dan zo in dat mócht je koffer kwijt zijn of vertraging hebben, je toch je tanden kunt poetsen, een schone set kleding hebt en je telefoon kunt opladen. En ga na waar je verder niet zonder kunt: medicijnen, lenzen/vloeistof, bril of make-upreiniger bijvoorbeeld. Let wel op dat vloeistoffen niet boven de 100 ml komen en stop ze in een doorzichtige en hersluitbare plastic zak.
Nét voor vertrek: check- en dubbelcheck
Taxi! – ‘Jíj had toch een taxi geregeld? Níét?’ Niets
vervelender dan je vakantie met stress beginnen. Dus mocht je een vlucht moeten
halen, zorg er dan op tijd voor dat je weet hoe je (op tijd) op het vliegveld
komt. Trein? Bus? Taxi? Of misschien kan iemand je brengen? Maak op tijd een
plan, mét een beetje ruimte voor vertraging hier of daar.
Maar óók hiervoor een lijstje – Draai voor je vertrekt het gas naar je fornuis dicht en vink dit af op een lijstje, zodat je niet later denkt: heb ik nou wel…?. Draai ook de watertoevoer naar je wasmachine dicht om eventuele waterschade te voorkomen.
Voor de thuisblijvers – Mail of app je reisschema met nummers en adressen door aan een vriendin of familielid. Ook al zijn we tegenwoordig vaak bereikbaar op ons mobieltje, zo kunnen geliefden je bij een noodsituatie indien nodig ook op een andere manier te pakken krijgen.
Lees ook:
Toch even weg: zelfs een midweekje vakantie heeft gezondheidsvoordelen
Leeg huis, toch thuis
Toch stiekem altijd een beetje spannend om je huis achter te laten tijdens de vakantie. Je weet maar nooit wat er in de weken dat je weg bent kan gebeuren! Zorg daarom dat je huis er niet té leeg uit ziet tijdens je vakantie, en wees voorzichtig met wie je vertelt dat je huis tijdelijk zonder bewoners achterblijft.
Bewust online – Het is heel aanlokkelijk om jaloersmakende kiekjes op Facebook te zetten, met teksten als ‘Nog drie weken heerlijk genieten hier aan de Spaanse kust!’ maar verstandig is het niet. Want alles is online te vinden, óók je adres. Dus een duimpje omhoog voor jou op het strand, is er ook een voor iemand op boevenpad die gericht op zoek is naar dit soort posts. Met een paar muisklikken staat-ie voor je deur en wordt de cybercrimineel een ordinaire inbreker. Kun je social media toch niet laten? Zet er dan in je post bijvoorbeeld bij dat je zo blij bent dat je zus ondertussen op je huis past.
Leven in de brouwerij – We zijn vaak geneigd het huis spic en span achter te laten, want dat is zo lekker thuiskomen. Maar laat op plekken waar je naar binnen kunt kijken een beetje een levendig huis achter. Naar binnen kijken inderdaad, dus doe niet ineens alle gordijnen en/of luiken dicht. Dat doe je ook niet als je thuis bent. Laat bijvoorbeeld een koffiekopje op de salontafel staan, zet de kussens op de bank niet te recht en stel een tijdschakelaar in voor een of twee lampen. En misschien wil je buurvrouw wel dat door jou vers neergezette bosje bloemen weghalen als het echt niet meer om aan te zien is.
Kleine klusjes – Buren inschakelen is sowieso een goed idee. Bijvoorbeeld om de brievenbus te legen/de post van de mat te rapen (en op een van buitenaf niet zichtbare stapel te leggen). Ook handig als ze dan de planten en/of de tuin water kunnen geven. Heb je veel planten in huis? Zet die dan allemaal bij elkaar in de badkamer: handig voor de verzorger en de kans is klein dat er dan eentje wordt overgeslagen.
Laatste rondje
Als laatste optie op deze checklijst natuurlijk iets wat je nét doet voor je op vakantie gaat. Loop alles nog even na voor je de deur achter je dichttrekt: zijn alle ramen gesloten? De deuren op slot? Stekkers uit de televisie, computer, wasmachine en droger? En zit er niet nog een was in? Is het toilet doorgespoeld? Zijn de afvalemmers leeg? Staan er geen verwelkte bloemen meer op tafel? Ligt er niks meer in de afvoerputjes? Staat de cv op de laagste stand of helemaal uit? Geen halfvol melkpak in de koelkastdeur of een komkommer of sinaasappel in de groentela of fruitschaal? Sleutel bij de buren? Gas uit? Mooi. Fijne vakantie!
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 29/30 – 2020. Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Magazine.nl.
Tekst | Mirjam Rosema-Verhulst
Beeld | iStock