Margriet logo
Met de auto op vakantie? Pas dan op voor deze oplichtingstrucs Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met de auto op vakantie? Pas dan op voor deze oplichtingstrucs

Denk je de drukte op de vliegvelden te omzeilen door met de auto op vakantie te gaan? Ook dan is het belangrijk om alert te blijven. Want dieven en oplichters hebben allemaal slimme trucs om jouw waardevolle spullen te stelen, soms zelfs langs de snelweg. We vertellen je welke vijf oplichtingstrucs het vaakst voorkomen.

En geven je tips om te voorkomen dat je er slachtoffer van wordt.

Oplichtingstruc 1: ‘Er is iets mis met je auto’

Rijd je op de snelweg en gebaren mensen in een andere auto dat er iets mis is met je auto? Pas dan goed op, zeker als dit in de buurt van een parkeerplaats langs de snelweg of vlakbij een tankstation is. Je eerste reactie is waarschijnlijk de snelweg afgaan om te kijken wat er mis is met je auto, maar daar spelen de dieven slim op in. Zodra jij uitstapt, staan de handlangers van de bestuurders (oplichters) klaar om waardevolle spullen uit je auto te stelen.

De Belgische ANWB, de VAB, geeft aan dat dit de meestvoorkomende trucs zijn die leiden tot oplichting bij mensen die met de auto op vakantie gaan. Het gebeurt voornamelijk veel in Spanje, maar ook in andere landen is het altijd goed om alert te zijn. Twijfel je? Schat dan altijd in of je naar een volgend tankstation door kunt rijden met de beoogde problemen. Als dat niet kan, dan moet je bij het uitstappen extra alert zijn op verdachte personen.

Oplichtingstruc 2: De Italiaanse oplichterstruc

Deze manier van oplichting van mensen die met de auto op vakantie gaan is niet nieuw: twee jaar geleden werd door de Franse politie al gewaarschuwd voor een zogenoemde ‘Italiaanse oplichterstruc’. Deze truc houdt in dat dieven expres één of meerdere banden laten leeglopen van auto’s die onbeheerd geparkeerd staan. En dan is het een kwestie van wachten tot de bestuurder weer terugkeert. Ben jij die bestuurder? Houd je omgeving dan goed in de gaten, want terwijl jij op zoek gaat naar een reserveband of reparatieset, maakt de dief buit in andere delen van de auto, omdat deze niet op slot zijn.

Als je een lekke band hebt, moet je dus altijd goed controleren of je auto op slot zit, voordat je op zoek gaat naar een reserveband of hulp. Haal ook al je waardevolle spullen uit het zicht. Stop ze bijvoorbeeld in het handschoenenkastje, ook als je maar heel even niet bij je auto bent.

Oplichtingstruc 3: Verwilderd ‘slachtoffer’

Dat de Franse politie bovenop oplichtingstrucs zit, blijkt wel. Drie jaar geleden waarschuwden ze namelijk voor de ‘Ierse oplichterstruc’. Hierbij word je op een parkeerplaats aangesproken door een man of vrouw die verwilderd kijkt. Hij of zij spreekt perfect Engels en legt vervolgens uit dat ze zijn opgelicht door 'gewetenloze dieven’. Ze zouden daardoor niet meer terug kunnen naar hun eigen land en vragen daarom jou als onwetende toerist om geld te lenen. Om hun verhaal meer geloofwaardigheid te geven, laten ze je zelfs een visitekaartje zien. Dit is natuurlijk nep. Geef dus absoluut geen geld, want dit zie je nooit meer terug. Het is slim om meteen te zeggen dat je niet kunt helpen, en je zo snel mogelijk uit de situatie te onttrekken.

Oplichtingstruc 4: ‘Wil je voor mij pinnen?’

Deze vierde truc die oplichters toepassen, is eigenlijk een variant op de vorige. Dieven stappen op je af en vragen of je voor hun een betaling met je pinpas of creditcard wilt doen. Zelf zouden ze alleen cash hebben en hun kaart wordt niet geaccepteerd. Doe dit niet, want de bankbiljetten die je van hen krijgt zijn nep, en het geld ben je kwijt.

Oplichtingstruc 5: Een ei op de voorruit

Het is misschien wat vergezocht en we weten niet precies hoe vaak deze truc nog wordt toegepast, maar er zouden oplichters zijn die een ei tegen je voorruit gooien. Klinkt wat gek, maar er zit wel degelijk een logica achter. Uit automatisme zet je de ruitenwissers aan, je wilt tenslotte je raam weer schoon hebben. Enige nadeel: deze werken niet bij een vettig ei. Je ziet niets als je ze aanzet en stapt waarschijnlijk uit om je voorruit te inspecteren en schoon te maken. En dat is hét moment voor de dieven om toe te slaan. Je bent niet alert op wat er gebeurt in je auto, dus grijpen zij hun kans om je auto leeg te roven. Doe dus nooit je ruitenwissers aan als er een ei op je ruit gegooid wordt en rijd door tot je op een veilige plek kunt stoppen.

Bluetooth

Dit is niet per se een oplichtingstruc die gebruikt wordt, maar wel iets om voor op te passen. Als je op vakantie gaat, neem je waarschijnlijk allerlei apparaten met daarop een bluetooth verbinding mee. Denk aan je telefoon, tablet en laptop. Parkeer je de auto ergens? Zorg dan dat de bluetooth op al die apparaten uitgeschakeld is, of nog beter: zet de apparaten helemaal uit. Sommige dieven hebben speciale detectoren, waarmee ze kunnen zien waar apparaten met bluetooth zijn. Zo weten ze dus precies dat ze jouw auto moeten hebben voor een goede vangst.

Een tip die altijd handig is: zorg dat er altijd iemand bij de auto blijft. Zo is er altijd iemand in de buurt van de spullen en hebben dieven geen of in ieder geval veel minder kans.

Bron | AD, Gocar.be

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden