null Beeld

Let op: houd rekening met deze regels wanneer je op vakantie bent

Ga jij deze zomer op vakantie naar het buitenland? Let dan goed op dat je niet per ongeluk een wet overtreedt. In een aantal populaire vakantielanden zijn onlangs nieuwe regels ingevoerd die jou, als onwetende toerist, heel veel geld kunnen kosten.

Zo is het in Frankrijk verboden om te zoenen in de trein en kun je in Spanje een hoge boete krijgen als je een koptelefoon of headset draagt op de fiets. Verder gelden er in sommige landen wel heel opvallende regels...

Overtredingen in Italië

Vertrek jij binnenkort voor een citytrip naar Rome? Kies dan zorgvuldig uit, waar je je meegebrachte lunch opeet. Het is namelijk -sinds kort- verboden om in de buurt van Italiaanse monumenten voedsel te nuttigen. Alleen het drinken van een flesje water is toegestaan. Daarnaast is het vooral niet toegestaan om je handen of gezicht te wassen in één van de fonteinen die de mooie stad rijk is. Ook kun je worden beboet als je, in de buurt van een monument, eventjes je schoenen uittrekt. Bij overtreding loop je kans op een boete tot wel 250 euro.

Bij herhaalde overtredingen kun je, rondom bepaalde monumenten, zelfs een straatverbod krijgen. Rome hoopt zo de overlast van de jaarlijks groeiende stroom aan toeristen te beperken, voor de bewoners van de stad, maar vooral voor de monumenten. “Het centrum van Rome is een openluchtmuseum en het is tijd dat we het zo gaan behandelen.”, aldus een gemeenteraadslid.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Thaise regels

Thailand staat er om bekend dat veel (zware) medicijnen zonder recept te verkrijgen zijn. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om, zonder eerst een arts te hebben bezocht, aan slaappillen te komen. De politie controleert hier echter scherp op, en wie wordt betrapt kan direct worden gearresteerd. Gebruik je zware medicatie? Neem dan altijd een medicijnpaspoort of verklaring van je huisarts mee. Verder is het verboden om te roken op populaire Thaise stranden. Wie toch een trekje van een sigaret neemt, loopt het risico op een gevangenisstraf of een paar duizend euro boete. En vermijd ook te allen tijde een gesprek over het koningshuis. Er geldt in Thailand een verbod op het beledigen van de koning en zijn familie. En die wet wordt strict nageleefd. Bovendien is het bij wet verboden zonder ondergoed de openbare ruimte te betreden. Dat je het even weet!

Griekse ruïnes

Ben jij van plan om, deze zomer, diverse Griekse ruïnes te bewonderen? Dan is het goed om te weten dat het absoluut verboden is om losliggende stukjes mee te nemen van deze historische locaties. “Griekenland is erg streng op fossiele stenen, oude munten en archeologische voorwerpen”, vertelt Willemien Veldman, woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “Vorig jaar hebben we nog een Nederlandse vrouw bijgestaan die iets antieks had gevonden en mee wilde nemen naar huis. Bij de Griekse douane werd ze tegengehouden. Pas na een week in de politiecel mocht ze gaan, na betaling van 2000 euro.”

De wetten van Engeland

In het wetboek van Groot-Brittannië vind je ook een paar wetten, die op zijn zachtst gezegd, nogal bijzonder van aard zijn. Zo is het niet toegestaan te overlijden in de Britse parlementsgebouwen en mogen vrouwen in Liverpool niet topless in het openbaar verschijnen, behalve als ze als bediende in een winkel voor tropische vissen werken. Het vreemdst is nog wel een wet die speciaal is bedacht voor vrouwen die in verwachting zijn: zwangere vrouwen mogen namelijk, overal waar ze maar willen, hun behoefte doen, ook in de helm van een politieman.

Lees ook

Ga je deze zomer met de auto op vakantie? Zo vermijd je de ergste files

null Beeld

Geniet tijdens jouw vakantie van de nieuwste Margriet vakantie-special. In deze speciale uitgave vind je heerlijke recepten, bijzondere verhalen en tips voor de mooiste vakantieadresjes. Bestel hem hier.

Bron | Algemeen Dagblad, De Telegraaf, ANWB, Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden