MT33 Lekker weg Beeld Antoine van Kaam (Voorlinden), Carli Hermès (Veldhuis & Kemper), image select/alamy, shutterstock.
Beeld Antoine van Kaam (Voorlinden), Carli Hermès (Veldhuis & Kemper), image select/alamy, shutterstock.

PREMIUM

Lekker veel bijzondere eropuittips

Van de Papier Biënnale tot zandsculpturen in de zoo; genoeg redenen om er weer lekker op uit te trekken.

MT33 Lekker weg Beeld

Duizenden dansers, wuivende verentooien en bonte praalwagens: het Zomercarnaval is een feestelijke kleurexplosie in Rotterdam.
26 t/m 30 juli, rotterdamunlimited.com

MT33 horizontale lijn groen Beeld
MT33 Lekker weg Beeld

Op (kust)pad met Francine

In het boek Onderweg, Alleen over het St. Olvaspad volgde de lezer Francine Postma’s wandeltocht van Zweden naar Noorwegen. Voor haar nieuwe boek koos Francine een langeafstandwandeling dichter bij huis: ze liep in drie weken via het Nederlands Kustpad van Sluis in Zeeland naar Den Helder in Noord-Holland. Wandel mee!
Aan zee, een eindeloze strandwandeling € 20 (uitgeverijfjord.com).

MT33 horizontale lijn groen Beeld
MT33 Lekker weg Beeld

1. Papier hier

Midden in het oude centrum van Rijswijk, in een achttiende-eeuws herenhuis, vind je Museum Rijswijk. Deze zomer wordt er de Papier Biënnale georganiseerd, een internationale tentoonstelling met twintig makers van hedendaagse beeldende kunst waarin papier de hoofdrol speelt. Het thema van deze editie is Transition. Dat we leven in een tijd van verandering is overduidelijk, we weten alleen nog niet welke kant het op gaat. Aan de geselecteerde kunstenaars om daar met hun werk op te reageren.
t/m 13 november, museumrijswijk.nl

2. Mens & ruimte

Het museum en landgoed van Voorlinden in Wassenaar vormen het decor voor de kunstwerken van Antony Gormley. In de sculpturen en installaties van de Britse kunstenaar staat de relatie tussen het menselijk lichaam en de ruimte om ons heen centraal. De overzichts­tentoon­stelling GROUND toont kunstwerken vanaf de jaren zeventig tot nu.
t/m 25 september, voorlinden.nl

MT33 horizontale lijn groen Beeld
MT33 Lekker weg Beeld

Woest aantrekkelijk

Pieter Stoop werd in de jaren tachtig bekend met wilde, expressieve doeken geïnspireerd op landschappen. Inmiddels is Stoop 75 jaar oud, maar spat het schilderplezier nog altijd van zijn werk. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch toont deze zomer nooit (of zelden) getoonde schilderijen uit Stoops oeuvre.
t/m 2 oktober, hetnoordbrabantsmuseum.nl

MT33 horizontale lijn groen Beeld
MT33 Lekker weg Beeld

Veldhuis & Kemper

Agenda

3 augustus | Tijdens de Zomertrek zwerf je met een boswachter en een rugzak (zonder telefoon!) een volle dag over de Veluwe. Tijdens de wandeling – incl. biologische lunch – worden al je zintuigen geprikkeld.
staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/zomertrek-veluwe

t/m 11 september | Onder de naam Shin hanga (nieuwe prenten) presenteert Japanmuseum SieboldHuis in Leiden een groot overzicht van twintigste-eeuwse Japanse prentkunst met topstukken uit privé­collecties.
sieboldhuis.org

t/m 23 juni | Ze delen al twintig jaar het podium, dus je zou denken dat Veldhuis & Kemper elkaar door en door kennen, maar is dat ook zo? In hun hilarische (en ontroerende) cabaretprogramma Hou dat vast menen de mannen dat ze elkaar alles kunnen zeggen, maar of dat nou zo verstandig is...
veldhuisenkemper.nl

t/m 30 oktober | Gaia is de godin van de aarde en die bestaat voor een groot deel uit zand. Kortom, GaiaZOO in Kerkrade is de perfecte plek voor een zandsculpturenfestival! Voor ZOO van ZAND hebben zandkunstenaars sculpturen van ­bedreigde dieren gecreëerd.
gaiazoo.nl

t/m 20 november | Met Vrouwenpalet 1900-1950 brengen Museum DR888 (Drachten) en Museum de Wieger (Deurne) vooruitstrevende Nederlandse vrouwelijke kunstenaars onder de aandacht van wie velen onterecht in de vergetelheid zijn geraakt.
museumdrachten.nl en dewieger.nl

Roos Stalpers en Fee van ’t VeenAntoine van Kaam (Voorlinden), Carli Hermès (Veldhuis & Kemper), image select/alamy, shutterstock.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden