Deze rijbaan kun je het best kiezen in de vakantiefile Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kies déze rijbaan als je aan een vakantiefile wil ontsnappen

Waarschijnlijk zijn vakantiefiles niet het favoriete moment van je reis. Maar als je met de auto op vakantie gaat, zijn ze vrijwel onvermijdelijk. Zeker als je op een zwarte zaterdag besluit de weg op te gaan. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te ontsnappen aan die vervelende vakantiefiles, bijvoorbeeld door de juiste rijbaan te kiezen. Maar welke kies je dan?

Niets zo vervelend als een lange file. Kies verstandig de rijbaan en je bent zo snel mogelijk weer uit die lange rij auto’s.

Ontsnappen aan een vakantiefile

Sommige mensen die proberen te ontsnappen aan een vakantiefile vinden de middenbaan heilig, terwijl andere vakantiegangers het idee hebben dat de rechterbaan het minst druk is. Zij merken dat veel auto’s naar links uitwijken. Op de weg heeft iedereen een eigen kijk op hoe je files kan omzeilen of er zo snel mogelijk uit kunt ontsnappen. Uit meerdere onderzoeken komt het verlossende antwoord. En wat blijkt: er is slechts één rijbaan echt de snelste.

Onderzoek naar de ochtendspits

De Nationale Databank Wegverkeersgegevens deed er onderzoek naar en vergeleek 64 ochtendspitsen. Daaruit blijkt dat de linkerbaan is in 75 procent van de vakantiefiles het snelste is. Ook andere onderzoekers trokken dezelfde conclusie. Remco Gilbers en Marlous Hovestad, die ook bij De Nationale Databank Wegverkeersgegevens werken, zagen dat in veertig procent van de gevallen de linkerrijstrook het snelste is. Bij de rechterbaan bleek dat te gaan om maar tien procent. En de twee middelste rijstroken? Die zitten er tussenin. Bij de tweebaansweg was de linkerrijstrook tweederde van de tijd het snelst.

Tijdwinst op de rijbaan

Tijdens het eerste onderzoek werd ook gelet op het wisselen van banen. Volgens verkeerskundig adviseur Marthe Uenk-Telgen heeft het weinig zin om te wisselen en kun je beter op dezelfde rijstrook blijven rijden. Toch kan het wisselen van rijbaan op een traject van vijf kilometer wel voor een beetje extra tijdwinst zorgen. Ook al is dat maar veertig tot tachtig seconden. Het is dan wel van belang dat je het moment van wisselen heel precies uitkiest. Dat is een pittige taak: de onderzoekers geven aan dat je daarvoor in opperste concentratie moet zijn. Ook maak je er de rest van de mensen die ook op de weg rijdt niet bepaald blij mee.

Bron | AD

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden