null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Is bellen naar het buitenland ‘gratis’ of niet? Dít moet je weten

Ga jij deze zomer nog op vakantie naar het buitenland? Dan vraag je je misschien af hoe het ook alweer zat met belkosten. Want is bellen naar het buitenland nou ‘gratis’, oftewel binnen je normale bundel? Of maak je hiervoor toch extra kosten? En hoe zit het als je vanuit het buitenland naar Nederland belt? We leggen het je uit. 

Sinds de roamingkosten voor Europa zijn afgeschaft zijn de regels en kosten voor bellen namelijk net iets anders geworden.

Bellen naar het buitenland: gratis of niet?

Omdat de informatie op de websites van verschillende telefoonproviders redelijk verwarrend kan zijn, ging Radar op onderzoek uit. Daaruit bleek dat het bijna altijd geld kost om vanuit Nederland naar het buitenland te bellen. Bij deze meeste providers gaat het om zo’n €0,23 cent per minuut.

Bel je in het buitenland naar een ander buitenlandsnummer? Dan valt dit wel binnen je bundel. Als je dus vanuit Frankrijk een Frans nummer moet bellen maak je hiervoor geen extra kosten. Dit geldt ook voor andere landen, want binnen Europa geldt overal hetzelfde tarief.

Roamen

Het klinkt misschien tegenstrijdig dat overal in Europa hetzelfde tarief geldt, maar dat wanneer je vanuit Nederland naar het buitenland wil bellen je ineens wel extra moet betalen. Dat heeft te maken met roaming. Als je vanuit Nederland belt, bel je via je eigen provider. Bel je in het buitenland, dan ben je aan het roamen. Dat betekent dat je gebruik maakt van het netwerk van een buitenlandse provider. Eigenlijk is het hierdoor dus goedkoper om naar het buitenland te bellen als je daar zelf ook bent, dan vanuit Nederland. Deze regels gelden naast bellen ook voor smsen.

Lees ook: Met déze handige checklijst ga je helemaal voorbereid op vakantie

Uitzonderingen

In principe is bellen naar het buitenland vanuit Nederland dus nooit ‘gratis’, maar er zijn een paar uitzonderingen. Bij KPN geldt dat als je een abonnement het afgesloten na 3 februari 2019 je in heel Europa binnen je bundel belt. Ook vanuit Nederland. Ook Vodafone biedt speciale abonnementen aan waarmee je naar het buitenland kan bellen zonder extra kosten te maken. Controleer dit dus eerst, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Daarnaast kun je in Europa wel binnen je bundel naar Nederland of een ander Nederlands nummer in het buitenland bellen. Als jij in de Franse supermarkt je partner kwijt bent, kun je ‘m dus zonder extra kosten gerust even bellen.

Gratis bellen

Wil je vanuit Nederland naar een buitenlands nummer bellen zonder extra te betalen? Dan kun je dat ook via WhatsApp doen. Dit kost je wel MB’s, dus het handigste is om te bellen als je verbonden bent met wifi.

Bron | Radar

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden