null Beeld

In deze landen ben je in de herfstvakantie nog wél welkom

Voor veel mensen is de herfstvakantie hét perfecte moment om er even tussenuit te gaan. Door het oplopende aantal coronabesmettingen in Nederland en de rest van Europa, is dit alleen niet meer zo simpel. Want in welke vakantielanden ben je vandaag de dag nog welkom?

Wij leggen het je hier uit.

Reisadvies van Nederlandse overheid voor de herfstvakantie

Eigenlijk is het vooral belangrijk om voor het boeken van een vakantie eerst naar het reisadvies van de Nederlandse overheid te kijken. Nederlanders die naar landen of gebieden reizen die worden afgeraden door de overheid, worden namelijk sterk geadviseerd om bij thuiskomst tien dagen in quarantaine te gaan. Op deze kaart kun je duidelijk zien wat het reisadvies van de Nederlandse overheid momenteel is, en dus van toepassing is op de herfstvakantie:

Welkevakantielanden niet?

Zoals je kunt zien, zijn er veel landen waarnaar momenteel alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Het is dus niet toegestaan om naar deze landen op vakantie te gaan, omdat een vakantie nu eenmaal niet als noodzakelijk wordt gezien. Naar landen zoals Tsjechië, Groot-Brittannië en het merendeel van Spanje kun je dan ook beter niet gaan. Ook in Frankrijk komen er steeds meer gebieden bij die donkerroze kleuren, wat betekent dat ook hier alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan.

Lees ook

Deze luchthaven zet honden in om het coronavirus te herkennen

Welkevakantielanden wel?

Op de kaart staan er ook nog aardig wat landen en gebieden die lichtroze zijn gekleurd, wat betekent dat je naar deze landen kunt reizen, maar dat er wel veiligheidsrisico’s zijn. Denk bijvoorbeeld aan Zweden, Polen, Duitsland, Italië, Portugal (behalve Lissabon), Oostenrijk, Slowakije en Griekenland (op een aantal gebieden na, waaronder Kreta). Dit zijn dus landen waarnaar je op dit moment nog op vakantie zou kunnen gaan, maar het is wel belangrijk om je hierbij te realiseren dat deze landen ook elk moment op donkerroze of rood kunnen gaan.

Inreisbeperkingen van landen zelf

Daarnaast is het ook belangrijk om te checken wat de inreisbeperkingen van de landen zelf zijn. Zo mag je momenteel dus nog wel naar Duitsland afreizen, maar moet je bij aankomst wel een recente negatieve coronatest laten zien. En hoewel België momenteel nog grotendeels lichtroze gekleurd is, heeft de Belgische overheid Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Groningen, Gelderland, Flevoland of Noord-Brabant betiteld tot 'rode zones', vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in deze provincies. Dit betekent dat niet-noodzakelijke reizen vanuit die regio's naar België worden afgeraden. Reizigers uit die provincies moeten zich bij aankomst laten testen en verplicht zeven dagen in quarantaine.

Vakantie in eigen land

Mocht je dus nog op vakantie willen gaan, is het belangrijk om met al deze dingen rekening te houden. Houd de website van de Rijksoverheid dagelijks in de gaten om te zien of er veranderingen zijn in de kleurcodes en kijk dus ook altijd naar de inreisbeperkingen van het land zelf. Als je er zeker van wilt zijn dat je vakantie niet ineens gecanceld wordt, kun je eigenlijk het best gewoon in eigen land op vakantie gaan.

Regelsvan vakantie in eigen land

Om het aantal coronabesmettingen in Nederland zo laag mogelijk te houden, is het belangrijk om je ook hier aan een aantal regels te houden als je op vakantie gaat in eigen land. Blijf bijvoorbeeld zo veel mogelijk op je vakantieadres en reis zo min mogelijk. Houd er daarnaast rekening mee dat een reisgezelschap mag bestaan uit maximaal vier personen (exclusief kinderen t/m twaalf jaar), tenzij het bestaat uit één huishouden. Probeer daarnaast het aantal uitstapjes zoveel mogelijk te beperken en neem altijd een mondkapje mee als je de deur uitgaat.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel hier.

Bron |

(opent in een nieuwe tab)" href="https://nos.nl/artikel/2351606-waar-ben-je-als-nederlander-nog-welkom-deze-herfstvakantie.html" target="_blank">NOS

Beeld | iStock

null Beeld

De dubbeldikke Margriet 43/44 ligt nu in de winkel!Met deze week: ontroerende interviews over leven met borstkanker, gratis breipatronen, 10 pagina's puzzelen, een complete mini-thriller en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden