null Beeld

Hoeveel fooi moet je geven in het buitenland?

Wij Nederlanders staan niet bekend als gulle gevers, toch is een fooi geven in veel landen gebruikelijk en zelfs gewenst. Maar hoeveel fooi moet je eigenlijk geven? Dit is de fooi-etiquette in tien populaire vakantielanden.

Voel je je vaak een beetje ongemakkelijk als je moet afrekenen in een buitenlands restaurant of bij de taxichauffeur? Je bent waarschijnlijk niet de enige. Volgens onderzoek van Skyscanner weet meer dan de helft van de Nederlanders namelijk niet wat te doen als het op fooi geven aankomt.

China: fooi geven onbeleefd

Hoeveel fooi gebruikelijk is, verschilt per land. In Amerika, waar mensen in de horeca een veel lager basissalaris hebben dan in Nederland, wordt verwacht dat je vijftien tot twintig procent van het totaalbedrag aan fooi achterlaat. Zelfs als je maar één drankje aan de bar hebt gedronken, is een fooi van minstens één dollar wel zo gebruikelijk. In Duitsland daarentegen, is vijf tot tien procent trinkgeld normaal en in China wordt het geven van fooi zelfs als onbeleefd gezien!

Fooietiquette per land

Om het ons gemakkelijker te maken, heeft Skyscanner een fooiengids opgesteld voor de tien populairste vakantiebestemmingen. Zit die van jou er niet tussen of twijfel je? Met tien procent zit je bijna altijd goed.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden