Margriet logo
M28 MT28 Toerisme zomer avond uitjes Beeld Sofie Simao, Erik van ‘t Hof (De Parade), Maarten van der Wal (Artisplein). image select/alamy.
Beeld Sofie Simao, Erik van ‘t Hof (De Parade), Maarten van der Wal (Artisplein). image select/alamy.

PREMIUM

Hier moet je zijn voor een zomeravond vol spektakel

De dagen duren eindeloos en als de zon zakt is het nóg niet over met de zomerpret: terrassen vol priklichtjes, intieme theatervoorstellingen in het groen en spannende excursies tijdens het golden hour. Deze zomeravondspektakels wil je niet missen.

M28 MT28 Toerisme zomer avond uitjes Beeld
M28 MT28 Toerisme zomer avond uitjes Beeld

Voor het spectaculairste zomerevenement heb je geen toegangsticket nodig; de zon zakt elke dag, gratis en voor niets, in zee.

What’s Sup?

De zon op schilderachtige wijze in de zee zien zakken terwijl je langs één van de mooiste stranden van Nederland peddelt – het kan tijdens de Gosurfing Sunset Sup Tour op Terschelling. De activiteit is ook geschikt voor beginners, want voordat je het water op gaat, wordt de basis goed doorgenomen. Eenmaal op zee ontdek je dat suppen niet alleen een sportieve uitdaging is, maar ook ontspannend: de repeterende beweging, de overvliegende meeuwen, het kabbelende water en het magische moment waarop de zee en zon elkaar zoenen.
gosurfingterschelling.nl

Zonnegroet aan zee

Een betere start van een zomers weekend kun je je niet wensen: stretchen en relaxen met zand tussen de tenen en wind in de haren. Op een stil stekje op het strand van ’s-Gravenzande bezorgt Iris je een onvergetelijke yoga-ervaring. Tijdens de Sunset Sessie beweeg je in een flow en komt je lichaam lekker los terwijl de zon langzaam wegzakt in de zee. Namasté!
weflowyoga.nl

MT28 M28 horizontale lijn oranje Beeld

Chinchin

Zie de ondergaande zon, hef je drankje en zeg ‘dank je’. Op deze plekken geniet je – met fingerfood en een glas rosé – van een sensationele zonsondergang.

 • Barbarossa in Scheveningen: deze prachtige strandclub aan het Haagse Zwarte Pad kijkt eindeloos uit over de zee én Pier van Scheveningen.
  barbarossabeach.nl
 • The Sunset in Hollum: verover een plekje bij deze strandclub in het uiterste westen van Ameland en je zit eerste rang.
  thesunset.nl
 • Tulum Tulum in Noordwijk: geen ticket tot the tropics nodig; bij deze relaxte strandclub waan je je op een exotisch strand.
  tulumtulum.nl
 • Strandpaviljoen Noord in Bergen aan Zee: fijn interieur, breed strand en topkaart: noord scoort!
  strandpaviljoennoord.nl
 • Zeecafé in Oostkapelle: no-nonsense strandpaviljoen op het schoonste strand van Nederland, ver weg van de massa.
  zeecafe.nl
M28 MT28 Toerisme zomer avond uitjes Beeld
M28 MT28 Toerisme zomer avond uitjes Beeld

Maak een culinaire trip langs foodtrucks en etentjes op wonderschone locaties. Smakelijk!

Eilandliefde

Wie van boord stapt op het Vuurtoreneiland is de hoofdstad in een mum van tijd vergeten. Het eilandje in het Markermeer is een uniek stuk natuur met zomerrestaurant in een glazen kas met zicht op loslopende dieren, een vervallen fort en de vuurtoren. Een avond op het eiland voelt als instant vakantie. Het IJveer vaart rond 19.30 uur naar het eiland, waar een table d’hôte-diner, bereid met regionale producten, wacht.
vuurtoreneiland.nl

Culinair avontuur

De Maaltuin strijkt met lange tafels en heerlijke gerechten neer in de tuin van het Muiderslot, maar ook in botanische tuinen, tussen de schepen van Maritiem ­Museum Rotterdam, in de tuin van Paleis Soestdijk en op de Vliegbasis Soesterberg in Soest. Noem de avonden van het reizende pop-uprestaurant gerust een culinair avontuur; ze gaan gepaard met een wandeling, livemuziek en vijfgangendiner.
demaaltuin.nl

MT28 M28 horizontale lijn oranje Beeld

Fiësta

De zomer is niet compleet zonder feestelijke foodfestivals.

 • 1 t/m 3 juli: rollende keukens met duurzame drankjes en lokale kost, dat is Stoer Voer Hengelo.
  stoervoerfestival.nl
 • 8 t/m 10 juli: het nieuwste foodfeestje van Groningen heet Smaak.
  pepperevents.nl/smaak
 • 10 t/m 13 augustus: De Culikaravaan strijkt weer neer in Middelburg.
  culikaravaan.nl
 • t/m 14 augustus: voor het culturele foodfestival Lepeltje Lepeltje ga je naar Zwolle, Utrecht of Maastricht.
  lepeltje-lepeltje.com
 • t/m 4 september: Foodtruckfestival Hoppaaa! trekt weer door het land.
  bruisend.nu

Picknicken op Pampus

Voor een avondje Zomerlicht stap je aan boord van een negentiende-eeuwse motorklipper. Met een lokaal biertje geniet je op het buitendek van het uitzicht: Amsterdam verdwijnt uit zicht, terwijl de contouren van eiland Pampus opdoemen. Na aankomst word je getrakteerd op een aperitief en ga je met een goed gevulde picknickmand op zoek naar een paradijselijk plekje op het Unesco Werelderfgoed. Voor het hoofd- en nagerecht strijk je neer in het paviljoen, maar het echte toetje nuttig je op de terugweg; de spectaculaire zonsondergang.
8 juli t/m 27 augustus (vrijdag en zaterdag), pampus.nl

M28 MT28 Toerisme zomer avond uitjes Beeld
M28 MT28 Toerisme zomer avond uitjes Beeld
M28 MT28 Toerisme zomer avond uitjes Beeld

Overdag is het kijken met de oogjes. Hoe anders zijn de avonden in het museum; die worden omlijst met muziek, drankjes en verrassende activiteiten.

Tuinfeest

Voor intieme concerten in het groen ga je naar de TuinSessies van Het Noordbrabants Museum Den Bosch. De optredens vinden plaats in de sfeervolle paleistuin, waar het publiek op een kleedje in het gras van de livemuziek geniet.
tuinsessies.nl

Rail Away

Spoorwegmuseum Utrecht geeft je twee uur extra om van de historische treinen, toffe experiences en de hyperloop te genieten. Tijdens de zomervakantie zijn ze tot 19.00 uur geopend.
spoorwegmuseum.nl

Vrijheid blijheid

Hoe vrij ben jij? Onder deze titel deelt het Nederlands Openluchtmuseum verhalen van mensen die voor de vrijheid hebben gevochten. Persoonlijke verslagen over kolonialisme, het verzet, emancipatie en LHBTQI+. Het leert je de vrijheid te koesteren en te vieren met vrijheidsfeesten als Keti Koti, Bevrijdingsdag, Ontzet-feesten en Pride. Of tijdens een van de feestelijke Zomeravonden. Dat kan tot 21.00 uur met muziek, film, (kinder)-activiteiten, rondleidingen en foodtrucks met lekker eten en drinken uit alle windstreken.

MT28 M28 horizontale lijn oranje Beeld

Rondje Museumplein

 • Moco Museum Amsterdam: In het weekend kun je tot 21.00 uur van de hedendaagse kunst genieten.
  mocomuseum.nl
 • Stedelijk Museum: Dwars door het museum after six is de maandelijkse culturele avond met kunst, workshops en drankjes.
  18.30 tot 22.00 uur, stedelijk.nl
 • Van Gogh Museum: Elke laatste vrijdag van de maand is er een Vincent op Vrijdag, feestelijke avond vol kunst, muziek, verassingen en een borrel.
  18.00 tot 21.00 uur, vangoghmuseum.nl

Ticket tot the tropics

Exotische bloeiers, kleurrijke vlinders en prachtige palmen. De Hortus in Amsterdam is de kortste reis naar Verweggistan. Op donderdag en zondag tot 21.00 uur.
t/m 18 september, dehortus.nl

M28 MT28 Toerisme zomer avond uitjes Beeld
M28 MT28 Toerisme zomer avond uitjes Beeld

Niks zomerstop. Zodra de zalen sluiten, openen overal in het land de mooiste theaters en bioscopen. Gewoon in de open lucht, onder een wolkeloze hemel vol twinkelende sterren.

Paradepaardje

Zomers hoogtepunt voor cultuurliefhebbers: theaterfestival De Parade toert weer door ons land. Het rondreizende gezelschap strijkt neer in groene stadsparken van Eindhoven, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Op het programma staan optredens van o.a. Lucky Fonz III, Ellen ten Damme, Släpstick, Paul de Munnik & Steven Engel. De ouderwetse zweefmolen en lekkere eettentjes maken de feestelijke zomeravond compleet.
Voor de verschillende data en locaties zie deparade.nl

MT28 M28 horizontale lijn oranje Beeld

Filmfeest

Eerst het zonnetje zien ondergaan en dan kijken naar de sterren op het doek. Niet in een zaaltje, maar in de zwoele zomerlucht.

 • 18 t/m 24 juli, 5 t/m 6 en 15 t/m 21 augustus, 9 t/m 10 en 16 t/m 17 september: de sprookjesachtige sfeer van de Hoorneboeg bij Hilversum, de films met verhaal, de randprogrammering en het heerlijke eten – de Bosbios is een onvergetelijke ervaring.
  dehoorneboeg.nl
 • 10 t/m 28 augustus: de Pleinbioscoop toont blockbusters en filmhuisfavorieten op de Rotterdamse Wilhelminapier.
  pleinbioscooprotterdam.nl
 • 12 t/m 20 augustus: in het Apeldoornse park Berg & Bos toont VUE Openlucht Filmfestival bioscoophits op een enorm buitenfilmdoek.
  openluchtfilmfestival.nl
MT28 M28 horizontale lijn oranje Beeld

En plein air

Zodra de schemering invalt en de hemel donker kleurt, openen openluchttheaters de deuren en gaan de spotlights aan.

 • Bloemendaal: Aan de rand van de duinen, verscholen tussen de bomen, ligt Openluchttheater Caprera. Op het intieme podium staan deze zomer o.a. Oleta Adams, Suzan & Freek en Diggy Dex.
  caprera.nu
 • Amstelveen: Live at is een serie openluchtconcerten in het Bostheater, het amfitheater in het weelderige Amsterdamse Bos. Op het programma staan o.a. Ilse de Lange en Danny Vera.
  liveatamsterdamsebos.nl
 • Mariahout: in Brabant geniet je van voorstellingen van o.a. Mercy John en Rowwen Hèze met fluitende vogeltjes op de achtergrond.
  openluchttheatermariahout.nl

Benieuwd naar een voorstelling bij jou in de buurt? Via de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters ontdek je de programmering van alle openluchttheaters in ons land.
openluchttheaters.nl

M28 MT28 Toerisme zomer avond uitjes Beeld
M28 MT28 Toerisme zomer avond uitjes Beeld

Tour d’Amour

Nieuwsgierig naar de versiertoeren van de bronstige bokjes en fiepende geitjes? Maak een avondwandeling met de boswachter, het moment van de dag waarop schuwe reetjes uit hun dak gaan. Reden voor Natuurmonumenten om gedurende de reeënbronst avondwandelingen te plannen over landgoed Hackfort, landgoed Leusveld, landgoed Oldenaller, het Bergherbos, Corverbos en de Veluwe.
natuurmonumenten.nl/wild-spotten

Schip ahoy!

In het goudglanzende licht van de zakkende zon klinkt vanuit de rietkragen een vogelconcert, verlaten bevers hun burcht en zie je een zandbank vol zeehondjes of relaxende otters. Het is dan ook geen toeval dat Natuurmonumenten juist in de zomeravond het ruime sop kiest. Wat dacht je van varen over het Naardermeer met zijn purperreiger en otter? Een schemertocht over de vogelrijke Ankeveense plassen? Een zeehondentocht bij zonsondergang op Schier? Liever een SunSetSail? Vaar dan met de klipper Willem Jacob de zonsondergang tegemoet.
natuurmonumenten.nl

MT28 M28 horizontale lijn oranje Beeld

Zie je zo(o)

In de zomer kun je ook de zon zien zakken in de dierentuin.

 • Artis in Amsterdam organiseert van 9 juli t/m 3 september de ARTIS Zoomereravonden met in de weekenden avonden vol muziek en speciale tours door het dierenpark.
  artis.nl
 • Beekse Bergen staat van 1 juli t/m 4 september in het teken van de Afrikaanse Somer. Het safaripark blijft dan tot 21.00 uur open.
  beeksebergen.nl/somer
 • Burgers’ Zoo in Arnhem viert van 30 juli t/m 21 augustus de zomer en sluit haar hekken pas om 20.00 uur.
  burgerszoo.nl/zomeravond
 • Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is tijdens de tien ZOOmeravonden tot 21.00 uur open. Leuk, want op deze avonden klinkt er muziek in de dierentuin en zijn extra activiteiten.
  diergaardeblijdorp.nl

Pas wanneer de avond valt, wanen de dieren zich onbespied en zetten ze de bloemetjes buiten. Hét moment om je oog (en verrekijker) te richten op het getortel, gedans en gesjans van de beestenbende.

Roos Stalpers en Fee van ’t VeenSofie Simao, Erik van ‘t Hof (De Parade), Maarten van der Wal (Artisplein). image select/alamy.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden