Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij het afsluiten van een reisverzekering. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hier moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering

De vakantieperiode is weer in zicht. We hopen natuurlijk op een fijne vakantie zonder ongelukken en annuleringen. Toch is het belangrijk om goed te kijken naar de reis- en annuleringsverzekering die je afsluit. Er zijn namelijk een hoop verschillende dingen waar je op moet letten.

Van doorlopende en kortlopende reisverzekeringen tot annuleringsverzekeringen: hier moet je op letten bij het afsluiten.

Een doorlopende of kortlopende reisverzekering?

Wanneer je een doorlopende reisverzekering afsluit, ben je het hele jaar verzekerd. Dat is handig, omdat je er daarna verder niks meer aan hoeft te doen. Wanneer je bijvoorbeeld een weekje weggaat of onverwacht wat langer op je vakantiebestemming blijft, is een doorlopende reisverzekering een goede optie. Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor één reis. Wanneer je weer thuiskomt stopt de verzekering weer.

Kun je beter kiezen voor een doorlopende of een kortlopende reisverzekering? Daar heeft de Consumentenbond een handige vuistregel voor: ga je drie weken per jaar met je gezin op vakantie? Dan is een doorlopende reisverzekering het goedkoopst. Ga je in je eentje op vakantie? Dan is een doorlopende reisverzekering vanaf vier weken het goedkoopst.

Dekking

Wat wel en niet gedekt wordt bij een doorlopende reisverzekering, hangt af van de verzekeraar waar je de reisverzekering hebt afgesloten. Vaak kun je dingen die niet standaard gedekt worden, optioneel meeverzekeren, volgens de Consumentenbond.

Bij een kortlopende reisverzekering geldt dezelfde dekking als bij een doorlopende reisverzekering. Het verschilt per verzekeraar of zij een uitgebreide of een beperkte basisdekking hebben met optionele dekkingen. Let bij zowel een kortlopende als een doorlopende reisverzekering op voor oververzekering. Hierbij betaal je meer dan eigenlijk nodig is.

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering dekt de kosten wanneer je reis niet doorgaat of eerder wordt afgebroken. Redenen daarvoor zijn bijvoorbeeld, ziekte, het overlijden van een familielid of wanneer je een nieuwe baan hebt en meteen moet beginnen.

Ook bij een annuleringsverzekering kun je kiezen voor een doorlopende verzekering. Hierbij betaal je jaarlijks een vast bedrag. Volgens verzekeringsexpert Bas Knopperts, van Independer wordt bij de meeste verzekeraars een maximaal bedrag terugbetaald, bijvoorbeeld tot 1500 euro. “Maak je een duurdere reis, dan is het mogelijk om dat bedrag op te hogen naar bijvoorbeeld 2500 euro en dat jaar een hogere premie voor de annuleringsverzekering te betalen,’’ zegt hij tegen AD. Bij een eenmalige annuleringsverzekering betaal je een percentage van de reis. Een bedrag dat flink hoog kan zijn.

Dekking bij corona

Bij corona zit het vaak anders met de dekking. Joyce Donat van de Consumentenbond, zegt hij in AD: Wij raden consumenten aan heel goed de voorwaarden op dit gebied door te lezen vóór het afsluiten van de verzekering.’’ Wanneer je zelf corona hebt, krijg je terugbetaald volgens de reguliere annuleringsverzekeringen.

Wanneer je corona krijgt tijdens je vakantie en je in quarantaine moet, worden de verblijfskosten door de ene verzekeraar wel gedekt, maar door de andere niet. Ook wanneer een reisadvies verandert van geel naar oranje of naar rood, vergoeden de meeste verzekeraars die kosten niet.

Medische kosten

Bij medische kosten maakt het niet uit of je wel of geen reisverzekering hebt afgesloten. De zorgverzekering zal de medische kosten in het buitenland dekken, maar wel volgens het Nederlandse tarief. In Zwitserland, Canada of in de VS, zullen die kosten waarschijnlijk hoger zijn. Volgens Knopperts kun je het verschil in kosten verzekeren via je zorgverzekeraar, maar ook met een reisverzekering met een extra dekking voor geneeskundige kosten.

Europa- en werelddekking

Dit is redelijk vanzelfsprekend: als je in Europa blijft, is een standaard europadekking voldoende. Reis je buiten Europa, dan kies je voor een werelddekking. Wanneer je vaak binnen Europa blijft, is het verstandig om te kiezen voor een doorlopende reisverzekering met europadekking. Ben je van plan om toch een keer buiten Europa op vakantie te gaan? Dan kun je hem vaak tijdelijk omzetten naar werelddekking. Die kun je vaak aan het einde van het jaar weer terugzetten naar een europadekking.

Er zijn een aantal landen buiten Europa die wél onder de europadekking vallen. Bijvoorbeeld Marokko, Egypte, Tunesië, Israël en Turkije.

Aanvullend verzekeren voor echte avonturiers

Ben je een echte avonturier en zijn ligbedjes en strandvakanties niet je ding? Dan moet je goed kijken naar de activiteiten die je gaat doen tijdens je vakantie. Wanneer je op wintersport gaat, of duiken, raften of bergbeklimmen, dan moet je dat apart meeverzekeren. Bij een wintersport ben je dan bijvoorbeeld verzekerd voor een reddingsactie op de piste. Wanneer er offpiste een ongeluk gebeurt, geldt deze verzekering niet. Ben je van plan om te gaan wandelen in de bergen? Ook dan is het goed om te kijken naar je verzekering. Deze activiteit valt namelijk niet onder de standaard reisverzekering. Je moet dan een aanvullende verzekering afsluiten.

Bron | AD, Consumentenbond

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden