Tips bij het kopen van een vouwwagen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

​​Hier moet je op letten als je een vouwwagen gaat kopen

Kamperen: je kunt het op veel verschillende manieren doen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een tent of een caravan, maar ook vouwwagens zijn enorm populair. Twijfel je of een vouwwagen iets voor je is en wil je er misschien een aanschaffen? Dan zijn er een aantal belangrijke dingen om op te letten.

Op deze tien dingen moet je letten bij de aanschaf van een vouwwagen.

1. Je eigen kampeerstijl

Als eerst is het belangrijk om te kijken naar je kampeerstijl, want je wil natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten van je nieuwe vouwwagen. Ga je bijvoorbeeld iedere zomervakantie vier weken kamperen, zonder dat je tussendoor wegtrekt? Dan is het handig om een ruime vouwwagen aan te schaffen met een grote voortent. Maar ga je vaak weekendjes weg of verkas je tussendoor? Dan kun je beter een wat kleinere vouwwagen kopen die je snel op kunt zetten en weer af kunt breken.

2. Soort vouwwagen

Vouwwagens heb je in verschillende soorten en maten. Het is dus belangrijk om goed te kijken welke soort het beste bij je past. Zo heb je symmetrische vouwwagens die aan de linker- en rechterkant een slaapgedeelte hebben. De keuken staat hierbij vaak in de voortent en je kunt de wagen meestal uitbreiden met extra ondertentjes voor kinderen om in te slapen. Ook heb je asymmetrische vouwwagens, waarbij je de deksel zowel in de lengte als in de breedte kunt openklappen. De deksel kan dan als slaap- of woonruimte worden gebruikt. Onder deze vorm valt bijvoorbeeld de tenttrailer, waarbij de tent aan een houten plateau vastzit. Tot slot heb je nog hefdakvouwwagens. Deze vouwwagens hebben een kunststofdeksel die gebruikt wordt als dak. Het tentdoek wordt tussen de wagenbak en de opengeklapte deksel geplaatst. Meestal zit hier een keuken, tafeltje en banken in, waardoor het iets wegheeft van een caravan.

3. Gewicht en rijbewijs

Bij het kopen van een vouwwagen is het ook belangrijk om rekening te houden met het gewicht. Heb je rijbewijs B? Dan mag je met een aanhanger rijden die niet meer gewicht heeft dan 750 kilo. Om met een zwaardere aanhanger te mogen rijden, heb je rijbewijs BE nodig. In principe wegen vouwwagens vaak niet meer dan 750 kilo inclusief bagage, dus bijna elke auto kan een vouwwagen trekken.

Wel moet je goed opletten dat het gewicht van de beladen aanhanger niet hoger is dan 75 procent van de beladen auto, met de passagiers meegerekend. Het trekgewicht mag het toegestane maximum van de trekauto niet overschrijden. Wanneer je aanhanger toch zwaarder is dan 750 kilo, dan heb je een originele aankoopnota, een invoerverklaring van de importeur of een eigen kentekenbewijs nodig.

4. Het tentdoek

Voor het uitkiezen van een passend tentdoek is het belangrijk om rekening te houden met het klimaat van je vakantiebestemmingen. Ga je voornamelijk naar warme landen? Dan kun je het beste kiezen voor een tentdoek van katoen. Dit ademt goed en zorgt ervoor dat het binnen niet te warm wordt. Kampeer je vooral in een kouder klimaat, dan is katoen een goede optie, maar kun je ook kiezen voor een all weather doek.

5. Het bed

Bij het kopen van een vouwwagen is het zeker niet onbelangrijk om goed te kijken naar het bed. Je brengt immers toch aardig wat nachten per jaar door in je vouwwagen. Wat betreft bedden zijn er vaak grote verschillen. Probeer ze tijdens je zoektocht vooral uit en kijk welk bed het beste bij je past.

6. De laadruimte

De ruimte in de laadruimte verschilt per vouwwagen. Zo kun je zeggen dat tenttrailers over het algemeen de meeste bergruimte hebben. Verder is het goed om rekening te houden met hoe makkelijk je bij de bergruimte kunt komen. Zo zijn er vouwwagens waarbij je de laadruimte van bovenaf kunt openen, waardoor je niet de hele wagen op hoeft te zetten. Bij andere vouwwagens kun je bij je bagage terecht door extra luiken in de bak.

7. Fietsen mee

Neem je op vakantie graag je fiets(en) mee? Dan kun je het beste kiezen voor een vouwwagen met een harde deksel. Heb je een vouwwagen met een zachte deksel? Dan moet je vaak nog speciale fietssteunen aanschaffen. Ook kun je de fietsen meenemen op een fietsendrager op de dissel.

8. Onderhoud

Wanneer je een vouwwagen koopt is het belangrijk om rekening te houden met het onderhoud. Om veilig op pad te gaan moet een vouwwagen iedere twee jaar of na elke tienduizend kilometer een onderhoudsbeurt krijgen. Een handig moment hiervoor is bijvoorbeeld nadat je hem uit de stalling ophaalt. Verder is het goed om de remmen, de as en de banden regelmatig te onderhouden en ook te letten op het onderhoud van de gas- en elektriciteitsinstallatie.

9. Een vouwwagen huren

Twijfel je nog of een vouwwagen iets voor je is? Dan is huren ook een optie. Hiermee kun je bekijken wat je wensen zijn en welke mogelijkheden een vouwwagen biedt. In sommige gevallen kun je de vouwwagen na je vakantie kopen, als het bevalt.

10. In- en uitklappen

Voordat je de vouwwagen koopt kun je hem zelf even in- en uitklappen. Op deze manier kom je erachter of het makkelijk of juist erg moeilijk is. Houd er wel rekening mee dat het de eerste keer sowieso moeilijker kan zijn en dat het langer kan duren. Vaak krijg je na een aantal keer de smaak te pakken en heb je hem binnen no time opgezet.

Bron | ANWB, kampeermeneer.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden