null Beeld

Goed om te weten: dit mag je niet mee terugnemen vanaf je vakantie-adres

Lekker hoor een Franse baguette, een Italiaans wijntje en een Portugees visje, zowel op het vakantie-adres als mee terug te nemen naar huis, na een heerlijke vakantie. Maar wat mag je nu precies wel en niet mee terugnemen en aan welke hoeveelheden moet je je houden? We zochten het voor je uit.

Etenswaren binnen de EU

Ga je met de auto op vakantie binnen de Europese Unie? Dan hoef je met weinig dingen rekening te houden. In principe mag je namelijk alle lekkere etenswaren uit andere landen binnen de EU mee terugnemen naar Nederland. Dus lekker thuis dat heerlijke Franse kaasje opsmikkelen is geen enkel probleem. Vlieg je terug naar huis dan is het slim om even goed uit te zoeken wat je wel en niet mee mag nemen in je handbagage. Een hoop voedsel mag je nog steeds mee terugnemen in je ruimbagage, maar bevat het product een vloeibare of gelachtige substantie, dan wordt deze niet toegelaten in het vliegtuig. Een pot jam of pindakaas mag dus niet mee terug en ook alcoholhoudende dranken zijn verboden in te pakken in je handbagage.

Uitzonderingen op lokale etenswaren

Ook binnen de EU gelden er wel een aantal uitzonderingen. Kan het voedsel, wat je graag mee terug naar Nederland wilt nemen, het Nederlandse eco-systeem, zoals bossen en landbouw, schaden? Dan komt het ons land niet in. Ook op levende planten en Salep, bloem gemaakt van de knollen van orchideeën, geldt een invoerverbod. Op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is makkelijk terug te vinden wat je precies wel en niet mag invoeren. Best logisch, maar toch goed om even te noemen; ook het meenemen van beschermde diersoorten, of producten daarvan gemaakt, zijn verboden om mee terug te nemen in de koffer.

Lees ook: Met déze handige checklist ga je helemaal voorbereid op vakantie

Wat mag mee van buiten de EU?

Ga je buiten de EU op (vlieg)vakantie? Laat je dan van te voren goed informeren over wat je wel en niet mee terug mag nemen in het vliegtuig. Op de website van het Ministerie valt te lezen wat je wel en niet mag invoeren. Daarnaast is het verstandig om de douane van het desbetreffende land te raadplegen. Een aantal dingen zoals, vlees of zuivel, mag je bijvoorbeeld bij voorbaat al niet mee terugnemen uit een land van buiten de Europese Unie. Je favoriete vis mee terugnemen in je koffer? Vis en visproducten mag je tot maximaal twintig kilo meenemen, met een uitzondering op kaviaar: daarvan is slechts 125 gram toegestaan. Ook op het meenemen van honing zit een limiet. Hiervan mag je maximaal twee kilo meenemen.

Bron | Nu.nl, NVWA, Douane Ministerie van Financiën

Beeld | Getty

Lieke Beemsterboer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden