null Beeld

Gevaccineerd en vakantieplannen? Stel jezelf déze vijf vragen

Ben jij onlangs gevaccineerd? Dan lijkt het misschien veilig om een vakantie te gaan plannen, maar is dat wel echt zo? Hier vijf belangrijke vragen die je jezelf moet stellen, voordat je een vakantie boekt.

Zelfs als je al gevaccineerd bent, kun je namelijk beter het zekere voor het onzekere nemen.

1. Als je met andere mensen reist, is iedereen in je gezelschap ook gevaccineerd?

Volgens de Amerikaanse dokter David Hamer, werkzaam bij het Boston Medical Center én hoogleraar wereldwijde gezondheid en geneeskunde aan de Boston University, kun je het beste met mensen gaan die ook gevaccineerd zijn. “De veiligste combinatie is bijvoorbeeld om met nog iemand te gaan die gevaccineerd is, of met een groep mensen die volledig gevaccineerd zijn.”

2. Ga je ergens heen waar je jezelf een beetje kunt isoleren?

Dit is niet het juiste moment om een goedkope twijfelachtige hotelkamer te boeken, alleen maar omdat er een goede deal is. Als je echt veilig wilt zijn, dan kun je het beste een eigen vakantiewoning boeken met mensen uit je directe huishouden of volledig gevaccineerde metgezellen. Een hotel of woning met gemeenschappelijke ruimte is niet zo veilig, omdat je daar contact met anderen eigenlijk niet kunt vermijden (tenzij je de hele dag op je hotelkamer blijft). Een hostel is in deze tijd ook een absolute no-go.

Lees ook: Op vakantie in eigen land? Vakantiehuisjes sinds coronacrisis duurder geworden

3. Kun je naar je vakantiebestemming rijden?

Als je echt het zekere voor het onzekere wilt nemen, dan kun je het beste naar een vakantiebestemming gaan die met de auto te bereiken is. Zo kom je in ieder geval tijdens de reis niet in contact met allemaal verschillende mensen. Op luchthavens doen ze natuurlijk zoveel mogelijk om de kans op een besmetting te verkleinen, maar helemaal veilig ben je nooit. Zolang je met andere mensen, die ook gevaccineerd zijn, naar je bestemming rijdt, ben je dat wel.

4. Heb je genoeg mondkapjes ingepakt?

Als je van plan bent om te reizen, zeker met een openbaar vervoermiddel, zoals een vliegtuig, dan is het ontzettend belangrijk dat je genoeg mondkapjes meeneemt. Daarnaast heb je natuurlijk ook genoeg mondkapjes nodig voor op je vakantiebestemming zelf. Zodra je ergens heen gaat waar andere mensen zijn, is het belangrijk dat je een mondkapje draagt. Hou er rekening mee dat je vakantie een stuk minder 'vrij' voelt als je steeds op openbare plekken een mondkapje moet dragen. Als je dus optimaal wilt kunnen genieten van een vakantie, dan kun je beter wachten tot alle maatregelen weg zijn. Als je geen zin hebt om steeds een mondkapje op te moeten doen, dan is een vakantie op dit moment sowieso niet handig.

5. Weet je wat de huidige toestand is van je vakantiebestemming?

Ga niet naar een vakantiebestemming waar de besmettingsgraad momenteel heel hoog is, maar ga naar een land waar ze de coronasituatie goed onder controle hebben. Omdat dit met de dag kan veranderen, is het heel belangrijk dat je je vakantiebestemming goed in de gaten houdt.

Bron | Apartment Therapy

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden