null Beeld Getty images, Istock, Nationale beeldbank.
Beeld Getty images, Istock, Nationale beeldbank.

PREMIUM

Fietsen, wandelen én met het pontje over: zo voelt vakantie!

Wil je je wandel- of fietstocht nóg leuker maken? Steek onderweg dan eens het water over. In Nederland varen ruim driehonderd veerpontjes. Vakantiegevoel gegarandeerd.

null Beeld
null Beeld

Van Overijssel naar Gelderland (en terug)

Onder de naam Naberpaden heeft routemaker Marycke Naber verschillende wandelingen uitgestippeld. En dan vooral in Overijssel en Gelderland. Een van die wandelingen is het IJsselpad (20 km). Deze route gaat van start bij Centraal Station Zwolle en leidt rechtstreeks naar het groen van het Spoolderbos. Via de Willemsvaart en het populaire stadspark het Engelse Werk arriveer je bij een brug die je naar de overkant van de IJssel brengt. Hier wandel je Gelderland in met bestemming Hattem, een schilderachtig Hanzestadje dat je op je gemak wilt verkennen. Na de stadswandeling, inclusief welverdiende koffiepauze, steek je het water over met ’t Kleine Veer. Bijzonder: dit pontje verbindt al sinds de middeleeuwen de Hanze­steden Zwolle en Hattem. Onderweg is het ruimschoots genieten, want je kijkt uit over de glinsterende IJssel, uiterwaarden, overvliegende water- en weidevogels en weergaloze wolken. Na een tocht door de Schellerwaard, met onderweg een oversteek met een zelfbedieningspontje, slenter je over de dijk terug naar het (eind)station.
wandelzoekpagina.nl

null Beeld
  1. Boterbloemen langs de kant van de weg.
  2. Kleedje mee en je hebt een fijne plek om even uit te rusten en koffie te drinken.
null Beeld

In het voetspoor van……

Lebuïnus! Deze Engelse monnik kwam meer dan 1.250 jaar geleden vanuit York naar ons land en zijn komst betekende de stichting van ­Deventer. De oorspronkelijke route die Lebuïnus aflegde, inspireerde tot het uitstippelen van een prachtige wandelroute. Het Lebuïnuspad start op NS Station Twello en leidt via het dorpje Wilp – met het oudste dijkkerkje van Nederland – naar de oergezellige en prachtige binnenstad van Deventer. Onderweg geniet je van het afwisselende landschap met landgoederen en uiterwaarden. Vanzelfsprekend staat er ook een pontje op het menu: bij het IJsselhotel steek je de rivier over met uitzicht op de stad en torenhoge Lebuinuskerk. Het gebied rondom de ‘Grote Kerk’ wil je sowieso niet missen, want hier wordt volop geluncht, geborreld, gedineerd en geshopt. De route is het gehele jaar te lopen, bijvoorbeeld met de gratis Lebuinus Pad-app.
lebuinuspad.nl/wandelroute

null Beeld
  • Fietsers en voetgangers op de loopbrug naar het veerpontje Vice Versa in Lekkerkerk. Het pontje vaart heen en weer tussen Lekkerkerk en Nieuw-Lekkerland.
null Beeld

Hollandse nieuwe

Het geldt als het grootste rijksmonument van Nederland: de Nieuwe Hollandse Waterlinie bestaat uit 45 forten, 2 kastelen en 6 vestingen. Het oer-­Hollandse verdedigingssysteem uit de negentiende en twintigste eeuw was hartstikke ingenieus: door het land vijftig centimeter onder water te zetten werd het ontoegankelijk voor soldaten, maar tegelijkertijd te ondiep voor boten. Vooral in de Kromme Rijnstreek is dit bijzondere, historische landschap goed bewaard gebleven en juist dat gebied staat centraal in de wandeling Rondje Liniepontje (10 km). Onderweg word je verrast door forten, loopgraven, dijken, kanalen en kazematten en steek je twee keer de Lek over met het pontje. Je kunt de wandeling starten bij Werk aan de Groeneweg, Werk aan het Spoel of NS Station Culemborg. Kleinkinderen mee? Ga dan voor de ingekorte route (3 km) en strijk voor een flensje neer op het te gekke terras van Caatje aan de Lek.
uitinderegio.nl/route/rondje-liniepontje en caatjeaandelek.nl

null Beeld

Wandelen op Walcheren

Wandelen langs watergangen, dat is de insteek van de Westkapelse Watergang (21 km), een route die van Middelburg naar Westkapelle voert. Ooit werden deze waterwegen gebruikt door boeren om hun vracht naar de Zeeuwse hoofdstad te vervoeren, maar anno 2022 vormen ze vooral een heerlijk decor voor een wandeling. Zeker in het ­zomerseizoen als de akkerranden en natuurlijke oevers in volle bloei staan. Extra leuk: de vele bruggetjes en trekpontjes onderweg. Via rustig boerenland en een nat krekengebied arriveer je uiteindelijk in de duinen. Geniet van het adembenemende uitzicht over zee en volg het pad naar Westkapelle. Vanaf hier kun je lekker lui terug met de bus naar Middelburg.
wandelzoekpagina.nl

null Beeld
null Beeld

Tien punten!

Tiengemeten is een natuureiland in midden in de delta van Zuidwest-­Nederland, de plek waar de Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Met verschillende wandelroutes – die ook nog eens prima te combineren zijn – is het eilandje een waar wandelparadijs. Hoe je er komt? Met het veerpontje van stoere schipper Huib; hij vaart al meer dan vijftig jaar op en neer naar Tiengemeten. De overtocht duurt maar tien minuten, maar brengt je helemaal in vakantiestemming: het glinsterende water met vrolijke zeilbootjes en de gakkende ganzen in de lucht. Eenmaal aangekomen op het eiland vol fazanten, bevers, Schotse hooglanders, zigzagpaadjes, dijken en bloeiende akkers, plan je een eerste stop bij het Bezoekerscentrum; daar hangt een kaart met alle wandelroutes.
natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/tiengemeten

null Beeld
null Beeld
null Beeld

De 8 van Grou

Friesland is met de vele meren en ­sloten een pontjeswalhalla. Er zijn dan ook meerdere pontjesroutes. Voor de ontdekking van Midden Fryslân tippen we De 8 van Grou met maar liefst twaalf pontjes. Het cijfer 8 in de route slaat dan ook niet op het aantal oversteekpunten, maar op de achtvormige lussen die je tijdens de fietsroute door het merengebied maakt. Verlaat ­watersportdorp Grou met de gezellige terrasjes voor een rondje door Nationaal Park de Alde Feanen en beklim er de uitkijktoren. Na 41 kilometer aan dorpen, meren, weiden met bloemrijke bermen en vaartochtjes ben je weer terug in Grou, waar de fanatieke fietser aan de lus naar Leeuwarden of Akkrum begint. Op de ene route tref je een stoere schuit, op de andere ogen de pontjes als drijvende pontons of mag je zelf aan het wiel draaien om naar de overkant te komen. Zit je in Zuidwest Friesland? Stap dan op de fiets voor pontjes-fietstocht de Oersetters (51,2 km) met onderweg het Gaastmeer en mooie stadjes als Workum en Bolsward.
de8vangrou.nl friesland.nl > routes > Oersetters

null Beeld
  • Na een stuk appeltaart is het weer een stuk lekkerder fietsen.
null Beeld

Rondje Amsterdam

Maak een ronde langs al het moois van Mokum. Niet per metro of tram, maar op je (ov-)fiets. Hiermee ontvlucht je direct op Centraal Station de drommen toeristen die richting het Damrak schuifelen. Binnen een paar minuten doemen het groene Nemo, sneeuwwitte Scheepvaartmuseum en Marine­terrein op, maar ook de Nieuwmarkt en het Waterlooplein liggen om de hoek. Trap van de Hortus en Artis over de gracht naar het Rijksmuseum en kies hier voor een lus door het Vondelpark of Oud-West met de gezellige foodhall De Hallen. Je bent dan alweer op een steenworp afstand van de ­Jordaan en Negen Straatjes. Bewaar ondanks aanlokkelijke terrassen, boetiekjes, markten en musea nog wat tijd voor de oversteek naar Noord. Achter het station wachten de pontjes die je naar de NDSM-werf, filmmuseum EYE en het KNSM-eiland brengen. Een heerlijk overtochtje naar een gebied vol kunst en cultuur, vintage en heerlijke kaderestaurants. Dé plek om de zon in het IJ te zien zakken.
anwb.nl/fietsroutes/routes/rondje-­amsterdam

null Beeld

Eilandhoppen

Ga eilandhoppen en ontdek het Zeeuwse water en land, want elk ­eiland heeft zijn eigen sfeer. Het fietsen over de groene eilanden met lieflijke dorpen, historische steden en aanlokkelijke duinen en stranden is een ­feestje, helemaal in combinatie met vaartochtjes over het Grevelingenmeer, de Ooster- en Westerschelde. Over de Zeeuwse zeearmen varen twee soorten pontjes. Namelijk zelfstandige veerboten en de pontjes van FIKS, deze worden met een eigen knooppunt op het fietsknooppuntennetwerk aangegeven. Allemaal gebundeld in de Almanak 2022 met locatie en vaartijden. Ten slotte nog een tip van de Zeeuwse fietser: kijk voor vertrek naar windkracht en windrichting. Stippel ­vervolgens een route uit waarbij je de wind in de rug hebt. Bijvoorbeeld heen op de fiets en terug met een van de Zeeuwse pontjes.
zeeland.com > fietsen in Zeeland > Zeeuwse Pontjes, hier vind je ook de Almanak.

null Beeld
  • Dit voet en fietsveer vaart in de zomermaanden over de Maas tussen Batenburg en Demen.
null Beeld

Pontjesroute

Deze route door het pittoreske landschap van Noord-Holland is 51 kilometer aan uitwaaien en onthaasten. ­Alleen al vanwege het wachten op de vier pontjes die zijn gebonden aan vaartijden of het tempo waarmee de opvarenden aan de lier draaien waarmee ze de schuit zelf naar de overkant trekken. Neem dus de tijd en laat maar waaien. Dat waaien wil sowieso wel op deze knooppunten-fietsroute, want hij brengt je naar het Alkmaardermeer en Uitgeestermeer. Met onderweg volop ruimte voor Hollands glorie. Denk: grazende koeien, slootjes, molens, dijken, gemalen en de dorpen Castricum, Akersloot, De Rijp en De Woude.
nederlandfietsland.nl/fietsroute/pontjes-fietsroute-noord-holland

null Beeld

In het Land van Maas en Waal

Tussen de kronkelende rivieren liggen romantische landerijen, dijken met vriendelijke dijkhuisjes, bloemrijke bermen, groene uiterwaarden vol ­ganzen en steltlopers en veerpontjes die je overzetten. Dat maakt het Land van Maas en Waal geknipt voor een heerlijke fietstocht. De route Oeverloos genieten is er in twee versies, als fietsroute van 34,8 (verkort) én van 46,8 kilometer. Na een goede start – want de idyllische theetuin van de Tuinen van Appeltern ligt vlak bij het startpunt – volgen het Stoomgemaal De Tuut, Kasteel Batenburg, het Maas en Waals museum 1939-1945 en fijne pauzeplekken in Deest, Altforst en Druten. Een gezellige route tussen de pontjes.
visitnijmegen.com/routes/2129257081/oeverloos-genieten-verkort

Roos Stalpers en Fee van ’t VeenGetty images, Istock, Nationale beeldbank.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden