File in Frankrijk Beeld Gamma-Rapho via Getty Images
Beeld Gamma-Rapho via Getty Images

Extreme drukte op de snelwegen dit weekend: zo kun je het ontwijken

Ga je dit weekend met de auto op vakantie in Europa? Dan kun je topdrukte verwachten. Het zal zwart zien van de auto’s. Vooral de wegen in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk zullen volstaan. Hoe krijg je zo min mogelijk last van de extreme drukte op de weg? Wij geven je vijf tips.

Vol goede moed begin je aan de vakantie, maar als je al die auto’s ziet, zinkt de moed je in de schoenen. Waarom is het dit jaar drukker op de weg dan de afgelopen jaren? Dat heeft onder andere te maken met de chaos op Schiphol: die willen we met man en macht massaal vermijden.

Drukte op snelwegen vermijden

Wil je de drukte op de snelwegen vermijden? Dan moet je in Frankrijk vooral oppassen bij de ‘autoroute du Soleil’, dat is de A7 richting het zuiden van het land. Maar ook daarbuiten wordt op alle Franse wegen topdrukte verwacht. In Duitsland wordt vooral chaos verwacht bij Hamburg en München. In Oostenrijk zal het rondom Salzburg dringen geblazen zijn en in België kun je drukte verwachten rondom Luik. Met de volgende vijf tips heb je zo min mogelijk last van die drukte en begin je de reis naar je bestemming rustig.

1. Betaal elektronisch met de tolbadge

Ga je naar Frankrijk, Italië, Portugal of Spanje? Dan kom je onderweg over tolwegen. Bij de tolpoortjes in deze landen kun je betalen met de tolbadge. Je betaalt je tol dan elektronisch. Je plaatst de badge achter je voorruit en bij de tolpoort zal de slagboom meteen openen. Zo kun je de ellenlange rijen dus omzeilen. Scheelt weer!

2. Probeer in twee dagen te reizen

Als je minder stress wilt ervaren tijdens je autorit, is het zeker aan te bevelen om je reis over twee dagen uit te smeren. Op die manier kun je een intense autorit veel beter aan. In de middag kun je dan lekker bijkomen en jezelf opladen voor de volgende dag in een hotel of camping onderweg.

3. Zonder slippende koppeling rijden

Waar je normaal gesproken in de slippende koppeling gaat, kun je dat nu beter niet doen. In een ‘gewone’ file hoeft slippende koppeling niet meteen voor problemen te zorgen. Maar: als je op vakantie gaat, kom je vaak flink bepakt en bezakt met je auto de weg op. Denk aan met een caravan of vouwwagen dwars door bergen racen. Dat kan problemen geven zoals rook en oponthoud waardoor je reis alleen maar langer zal duren.

4. Zorg voor een goed werkende airco

Een airco is niet alleen heerlijk verkoelend, het heeft ook invloed op je reactievermogen. Stel: het is laaiend heet en de airco doet het niet of nauwelijks. Dan zul je veel minder in staat zijn om snel en kordaat te reageren op het verkeer. Kijk van tevoren dus even of alles nog naar behoren werkt!

5. Vermijd zwarte zaterdagen

Een inkoppertje: vermijd de zaterdag. Als het even kan is het aan te raden om op vrijdag of maandag te gaan rijden. Ga je toch op zaterdag de weg op? Dan is het aan te raden om eerst de verkeersinformatie onder de loep te nemen en niet te vroeg te vertrekken. Dat voelt misschien niet logisch maar omdat zoveel mensen óók al vroeg in de ochtend vertrekken zal het dan juist extreem druk zijn. Vertrek wat later en de files zullen ver voor je liggen.

Saskia WinkensGamma-Rapho via Getty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden