null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Even checken: zo veilig is jouw reisbestemming

Heerlijk, de vakantieperiode staat voor de deur. Pak jij binnenkort je koffer? We willen je vakantieplezier niet bederven, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee: als je op vakantie gaat, hoe populair de bestemming ook is, is het goed om vooraf te checken hoe veilig deze precies is.

-In samenwerking met het Ministerie van Buitenlands Zaken-

Ga wijs op reis

Kun je op de plek van bestemming een taxi nemen? Waar worden toeristen vaak opgelicht? Wie op vakantie gaat, doet er goed aan om even te checken wat het reisadvies is. Dat wordt gegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en is een actuele stand van zaken als het gaat om kleine of grotere veiligheidsrisico’s in een land en bevat algemene en praktische tips. Wie het reisadvies checkt, voorkomt vervelende verrassingen op reis.

Reisadvies voor populaire vakantiebestemmingen

Om je een idee te geven, lichten we een paar reisadviezen uit.

Neem bijvoorbeeld Frankrijk, daar moet je alert zijn op mensen die zich ophouden bij stoplichten. Daar kunnen namelijk criminelen actief zijn op invalswegen bij grote steden, waar ze automobilisten bedreigen en beroven. Let daarom goed op, vergrendel de autodeuren en houdt de ramen op dit soort momenten dicht.

Of Bali: het advies is om niet naar de vulkaan Mount Agung te gaan. Hoewel deze op dit moment minder actief is, mag je van de autoriteiten niet binnen een straal van vier kilometer komen. Ook op andere plekken in Indonesië zijn er voorschriften. Zo is er veel (kleine) criminaliteit, zoals overvallen en berovingen op straat en kun je beter niet met sieraden te koop lopen. Er bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten en het verkeer kan er soms chaotisch zijn.

Voor vakantieland Griekenland kun je in het advies lezen dat er in de metro tussen de stad Athene en het vliegveld zakkenrollerbendes actief zijn, net als in sommige smalle, drukke straatjes van bepaalde wijken of pleinen van die stad. En dat er in het land geregeld demonstraties plaatsvinden die soms leiden tot geweld en die je dus beter kunt mijden.

In Kroatië is sprake van een bepaald veiligheidsrisico voor sommige gebieden in de binnenlanden en de bergen. Wist je dat er 50.000 mijnen nog niet geruimd zijn? Het advies: goed checken op borden die waarschuwen voor mijnenvelden. Volg de aanwijzingen op de borden en verlaat de gemarkeerde wegen niet.

Zo check je jouw vakantiebestemming:

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een heleboel nuttige informatie beschikbaar die je helpt bij een goede reisvoorbereiding:

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden