Ziek worden tijdens je vakantie is waarschijnlijk wel het laátste dat je wil. Dit is wat je dan kan doen.

 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ernstig ziek worden tijdens je vakantie: dít zijn je rechten

Ziek worden tijdens je vakantie is waarschijnlijk wel het laatste wat je wilt. Als je op een luchtbedje aan het vertoeven bent aan de Middellandse zee denk je misschien dat je weinig kan overkomen. Maar waar je ook bent: helaas kunnen jij en je gezondheid altijd voor onplezierige verrassingen komen te staan. Dít is wat je dan kan doen.

We hopen natuurlijk dat je vooral een zalige en onbezorgde vakantie hebt, maar mocht je toch ziek worden, dan weet je in ieder geval waar en hoe je aan de bel kunt trekken.

Verzekering op reis

Of je nou een citytrip gaat maken naar Parijs of met een groepsreis door de rijstvelden van Bali gaat banjeren: je hebt altijd recht op zorg. De Nederlandse zorgverzekeringswet geldt namelijk overal ter wereld. Dat houdt in dat je - waar je dan ook bent - recht hebt op een vergoeding voor zorg uit de basisverzekering. Wel is het zo dat je per land of polis niet overal evenveel vergoeding krijgt. Het kan zo zijn dat je zorgverzekeraar ervoor kiest slechts een deel van bepaalde kosten te vergoeden. In een minder gunstig geval dekt de zorgverzekeraar helemaal niets. Daarom is het verstandig om altijd een reisverzekering af te sluiten.

Ziek worden tijdens je vakantie

Waar kun je nu het beste aan de bel trekken wanneer je ernstig ziek wordt op reis in Europa? Bij Eurocross Assistance. Dat is een Nederlandse alarmcentrale die actief is in Europa. Deze instantie helpt bij pech en ongevallen. Als je ziek wordt of te maken krijgt met een ongeval, is Eurocross Assistance het eerste aanspreekpunt. Ook als je in nood bent, kunnen ze je helpen. Dan geven ze je advies en staan je bij op een pittig moment.

Je reis goed voorbereiden

Naast het inpakken van je koffer en een mooi badpak inslaan zin er nog meer voorbereidingen die je kunt treffen voordat je op reis gaat. Eurocross raadt aan om het telefoonnummer van je alarmcentrale op te slaan. Dit nummer kun je vinden op de achterkant van je zorgpas. Ook is een reisverzekering noodzakelijk. Als je die niet afsluit, kun je voor ongewenste financiële uitdagingen komen te staan.

Voordat je op vakantie gaat is het goed om uit te zoeken hoe het met de gezondheidszorg gesteld is in het land van bestemming. Hoe wordt de zorg daar geregeld? Het is ook aan te raden om medicijnen en medische benodigdheden uitsluitend in je handbagage te plaatsen. Je wilt natuurlijk niet zonder komen te zitten als je bagage zoekt raakt of vertraagd is!

Dit kan de alarmcentrale voor je doen op reis

De alarmcentrale helpt je om bij de zorginstelling terecht te komen die past bij je hulpvraag. Er wordt gelet op de voorzieningen: zijn de juiste faciliteiten aanwezig? Is er een medisch specialist die je goed kan helpen? Probeer bij een noodgeval zo snel mogelijk zelf medische hulp te zoeken en benader daarna direct de alarmcentrale. Zodra die weet wat er aan de hand is, kan er een advies uitgebracht worden en krijg je de best beschikbare hulp.

Uit de brand helpen

Lig je al in een ziekenhuis, maar blijkt de (specialistische) zorg die je nodig hebt niet aanwezig te zijn? Dan kan de alarmcentrale ervoor zorgen dat je verplaatst wordt naar een ander ziekenhuis dat wel de juiste zorg kan bieden. De artsen van de alarmcentrale zullen contact opnemen met de arts die jou behandelt in het ziekenhuis. Er wordt dan een gesprek gestart over jouw behandeling en je reis terug naar huis. Je hoeft niet bang te zijn dat je de taal niet machtig bent: de hulpverleners van de alarmcentrale spreken diverse talen en kunnen je daarmee altijd uit de brand helpen. Kan de alarmcentrale nog meer voor je doen? Ja, zeker. Ook de betalingsgarantie wordt in orde gemaakt met het betreffende ziekenhuis en ook de (medische) reis naar huis wordt in orde gemaakt.

Bron | Maxvandaag

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden