MT48 lekker weg Beeld Peter Tijhuis (Kieke Koek), unsplash (city sniffers en food ’n route), Martijn Gijsbertsen (Maria Goos), collectie koninklijk Fries genootschap, Anita Flehite (ring met saffier).
Beeld Peter Tijhuis (Kieke Koek), unsplash (city sniffers en food ’n route), Martijn Gijsbertsen (Maria Goos), collectie koninklijk Fries genootschap, Anita Flehite (ring met saffier).

PREMIUM

Er even helemaal uit? Dit zijn de leukste tips

Doe eens een foodroute met lekkere hapjes in de stad, geniet op de gezellige buitenfair op landgoed Warmelo, verruim je blik op het IDFA of neem de boot naar Schiermonnikoog. Bijna te veel te doen!

MT48 lekker weg Beeld

Met Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden brengt het Fries Museum het Friesland van vroeger tijden tot leven.
t/m 7 mei, friesmuseum.nl

MT48 M48 horizontale lijn bruin Beeld
MT48 Lekker weg Beeld

Je neus volgen

Met City Sniffers leer je de hoofdstad op een verrassende manier kennen; met je neus! Met een beetje fantasie kun je je wel voorstellen hoe het leven er vroeger uitzag, maar hoe het rook… Download de route-app, haal een gratis Rub’n­’Sniff-kaart bij het Amsterdam Museum en ontdek verhalen én geuren van vroeger.
odeuropa.eu

MT48 M48 horizontale lijn bruin Beeld
MT48 lekker weg Beeld

1. De smaak van de stad

Culinaire happen, streetfood, persoonlijke verhalen en vooral: heel veel gezelligheid. Tijdens Food ‘n Route ontdek je een Nederlandse stad door een tocht te maken langs verschillende culinaire ondernemers en onderweg te pauzeren voor een proeverijtje, van hartig tot zoet. Het principe werkt simpel: kies een stad en route, selecteer een dag en tijdstip, boek online en je ontvangt uitgebreide info. Alle hapjes en drankjes zijn bij de tour inbegrepen!
foodnroute.nl

2. Lichaamskunst

In het oeuvre van Nieke Koek staat het menselijk lichaam centraal en worden dagelijkse, lichaamseigen zaken verheven tot kunst. Koek analyseert haar lijf – en dat van anderen – en maakt zo ook de toeschouwer bewust van zijn eigen lichaam. In Koeks eerste museale solopresentatie, getiteld Gelichaamd en gepresenteerd in Museum de Fundatie in Zwolle, ontdek je de verschillende verschijningsvormen van haar kunst, die varieert van video tot performance en van borduurwerk tot sculptuur.
t/m 8 januari, museumdefundatie.nl

MT48 M48 horizontale lijn bruin Beeld
MT48 lekker weg Beeld

Maria Goos

Agenda

t/m 3 mei | Seksklimaat van en met Maria Goos en haar vrienden Michiel de Jong en Sieger Sloot is een tragikomedie over drie sukkels die proberen een goed mens te zijn. Tijdens hun ontbijtjes gaat alles over de tafel: van klimaatcrises tot het seksleven.
allesvoordekunsten.nl/seksklimaat

11 t/m 13 november | Winter Heerlijckheid strijkt neer op landgoed Warmelo in Diepenheim. Een sfeervolle buitenfair met rondom het kasteel antiek en brocante en culinaire verrassingen. Dé plek om je slag te slaan voor de feestmaand.
winterheerlijckheid.nl

09 t/m 20 november | Verruim je blik op de wereld op het IDFA. Want ook dit jaar ga je hierheen voor documentaires, lezingen en video-installaties van makers van hier tot Tokio.
idfa.nl

t/m 30 november | Neem de boot naar Schiermonnikoog en check de agenda van Natuurmonumenten voor de leukste themawandelingen voor strandjutters, lekkerbekken, vogelaars, historici en cultuurliefhebbers.
natuurmonumenten.nl

11 november t/m 3 december |Het Nederlands Kamerkoor trekt door het land met Van Gogh in Me, een audio-visueel spektakel waarin kunstwerken van Vincent van Gogh en Gustav Klimt tot leven komen en live reageren op de muziek van onder anderen Debussy, Mahler en Schönberg.
nederlandskamerkoor.nl

MT48 M48 horizontale lijn bruin Beeld
MT48 lekker weg Beeld

Ook leuk

Puur natuur Zijn abstracte schilderijen zijn wereldberoemd, maar Piet Mondriaans landschappen zijn een stuk onbekender. Museum Flehite in Amersfoort brengt daar verandering in en presenteert Naar de natuur – Mondriaan en de Haagse School. In deze tentoonstelling wordt vroeg werk van Mondriaan getoond in combinatie met dat van landschapsschilders zoals Jacob Maris en Jan Hendrik Weissenbruch.
t/m 29 januari, museumflehite.nl

Roos Stalpers en Fee van ’t Veen.Peter Tijhuis (Kieke Koek), unsplash (city sniffers en food ’n route), Martijn Gijsbertsen (Maria Goos), collectie koninklijk Fries genootschap, Anita Flehite (ring met saffier).

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden