MT44 M44 Lekker weg Beeld Bob Bronshoff (Ronald Snijders). Søstrene Grene (breinaald. huwelijksportret Amalia van Solms, 1620-1630, Michiel Jansz. van Mierevelt (Museum Prinsenhof Delft), Alamy.
Beeld Bob Bronshoff (Ronald Snijders). Søstrene Grene (breinaald. huwelijksportret Amalia van Solms, 1620-1630, Michiel Jansz. van Mierevelt (Museum Prinsenhof Delft), Alamy.

PREMIUM

Er even helemaal uit? Dít zijn de leukste tips en uitjes van nu

Van een wandelspektakel in de Keukenhof tot kriebelbeestjes in het Rijksmuseum.

MT44 M44 Lekker weg Beeld

Inspirerende masterclasses, verrassende ideeën, nieuwe technieken en heel veel shopgeluk: de Brei- en Haakdagen in Zwolle zijn er weer.
14-15 oktober, breidag.nl

MT44 M44 horizontale lijn groen Beeld
MT44 M44 Lekker weg Beeld

Aan de wandel

Nieuw op de agenda: de Duin en Bollen Vierdaagse! Het wandelspek­takel voert van Keukenhof door gezellige (kust)dorpen, langs molens en water en dwars door de duinen. De afstanden variëren van 5 tot veertig kilometer, voor ieder wat wils dus.
13 t/m 16 oktober, db4daagse.nl

MT44 M44 horizontale lijn groen Beeld
MT44 M44 Lekker weg Beeld

Kriebelbeestjes

Lange tijd stonden ze in een slecht daglicht: insecten en andere kleine kruipers zoals slangetjes, hagedissen en padden werden geassocieerd met de dood en het kwaad. Totdat in de vijftiende en zestiende eeuw de perceptie veranderde. In plaats van handlangers van de duivel werden de kleine beestjes gezien als voorbeelden van de grootsheid van de schepping. In de tentoonstelling Onderkruipsels in het Rijksmuseum zie je dat ze werden verzameld en bestudeerd, maar ook geschilderd en getekend, bijvoorbeeld door Albrecht Dürer en Maria Sibylla Merian.
t/m 15 januari, rijksmuseum.nl

MT44 M44 horizontale lijn groen Beeld
MT44 M44 Lekker weg Beeld

1. Powervrouw

Museum Prinsenhof in Delft zet de invloedrijkste vrouw uit zeventiende-eeuws Nederland in de schijnwerper: Amalia van Solms. In Amalia – Ambitie met Allure maken we kennis met de echtgenote van stadhouder Frederik Hendrik van Oranje en ontdekken we haar politieke invloed en vele andere talenten.
t/m 8 januari, prinsenhof-delft.nl

2. Goud & zout

Ontwerpstudio Humade wekt op speelse wijze bewustzijn voor een circulaire economie. Bijvoorbeeld met hun New Kintsugi Repair Kit waarmee je gebroken aardewerk niet langer weggooit, maar herstelt met goudlijm. Voor de tentoonstelling Sea Silt: Linking Elements in de Princessehof te Leeuwarden onderzocht het duo of het overschot aan zoute zeeslib een rol kon spelen in het grondstoftekort. De bezoeker volgt het onderzoekstraject; van baggerslib tot productiemateriaal voor keramiek.
30 oktober, princessehof.nl

MT44 M44 horizontale lijn groen Beeld
MT44 M44 Lekker weg Beeld

Agenda

14 oktober t/m 30 oktober | Kasteel­tuinen Arcen staat in de spotlights tijdens de nieuwe editie van het International Lichtkunstfestival Enchanted Gardens. Maak – zodra het donker wordt – een wandeling door het park en geniet van spectaculaire lichtkunst op verrassende plekken in het groen en op het kasteel.
kasteeltuinen.nl

15 t/m 30 oktober | Met elke dag een premièrefilm, maar ook series, games, workshops, tutorials en maar liefst 35 festivallocaties in het land is Cinekid het grootste film- en mediafestival voor ­kinderen tussen de drie en veertien jaar en hun (groot)ouders!
cinekid.nl

15 t/m 30 oktober | Vervelen is geen optie tijdens de Wilde Weken op De Hoge Veluwe. Van het Wild, wijn en wandelen-arrangement tot Speuren naar ­sporen, de Wilde Weken zijn gevuld met de leukste buitenactiviteiten voor jong en ouder.
hogeveluwe.nl

t/m 22 april | Ronald Snijders, absurdist en taalkunstenaar, viert dat hij tien jaar solo op het toneel staat. Hoe? Met Een avond met mij, boordevol swingende verhalen, imposante versprekingen en kortstondige liedjes.
korthalsstuurman.nl

Roos Stalpers en Fee van ’t VeenBob Bronshoff (Ronald Snijders). Søstrene Grene (breinaald. huwelijksportret Amalia van Solms, 1620-1630, Michiel Jansz. van Mierevelt (Museum Prinsenhof Delft), Alamy.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden