Vrouw met smartphone aan het strand Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett
Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

Een hoge telefoonrekening voorkomen op vakantie: zó pak je dat aan

Bij de meeste mensen gaat de telefoon meestal wel mee op vakantie, om even een belletje te plegen naar het thuisfront, de mooiste vakantiekiekjes te delen met je vrienden of om stiekem toch je mail even te kunnen checken. Maar het is natuurlijk erg vervelend als er na je vakantie een torenhoge telefoonrekening op de mat valt.

Hoe kun je dit voorkomen en toch internetten en bellen in het buitenland?

Roaming

Wanneer je belt en internet in het buitenland, gebruik je het mobiele netwerk van een andere provider dan in Nederland. Dat wordt ook wel roaming genoemd en bij mobiel internet ‘dataroaming.’ Vroeger moest je goed opletten met roaming zodra je de grens overging, omdat dat veel geld kostte. Maar sinds 2017 gelden er andere regels: binnen de Europese Unie mag het gebruik van een buitenlands netwerk niet voor enorm hoge kosten zorgen.

Telefoongebruik binnen de Europese Unie

Binnen de Europese Unie worden de kosten voor telefoongebruik bepaald door het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Hierdoor zijn de kosten de afgelopen jaren enorm gedaald: één MB is zo’n duizend keer goedkoper geworden. Door de ‘nieuwe’ regels komen er binnen de EU geen extra kosten bij voor het gebruik van roaming. Met andere woorden: in EU-landen kun je gewoon gebruik maken van je Nederlandse bundel. Hier hoef je niet extra voor te betalen. Wel moet je vaak rekening houden met een limiet, zodat providers niet voor onredelijke kosten komen te staan. Dat limiet ligt vaak rond de 20 of 30 GB. Maar maak je geen zorgen: er is nog genoeg ruimte om te internetten en te bellen.

Vanaf 1 juli geldt de regel dat bellen, sms’en en internetten in het buitenland net zo snel moet gaan als thuis. Wanneer je thuis bijvoorbeeld 5G gebruikt, dan heb je daar in het buitenland ook recht op. Zodra een buitenlands netwerk 5G niet ondersteunt, dan moet je daarover geïnformeerd worden door je provider.

Welke landen gelden als EU?

Het blijft in sommige landen toch opletten. Je moet er namelijk goed bij stilstaan dat internetten en bellen alleen niks extra’s kost in landen die zijn aangesloten bij de EU. Dat zijn dus niet alle landen binnen Europa. In totaal gaat het om 28 landen, denk bijvoorbeeld aan populaire vakantiebestemmingen zoals België, Duitsland, Italië en Spanje.

Wel zijn er door veel providers uitzonderingen gemaakt voor een aantal landen die niet in de EU zitten. Zo kun je in Noorwegen, Zwitserland en IJsland bij veel bedrijven je eigen bundel gebruiken. In Turkije verschilt dat per bedrijf en in landen zoals Monaco en Andorra moet je juist vaak extra betalen. Het is dus belangrijk om dit voor je vakantie even te controleren.

Buiten Europa

In landen buiten Europa kost internetten en bellen veel meer geld. Ook in dit geval is het verstandig om de kosten te checken bij je provider. Zo kun je vaak een voordeelbundel kiezen. Hiermee koop je een aantal MB’s of belminuten voor minder geld. Verder is het slim om de app van je provider te downloaden op je smartphone. Daar vind je alle informatie over kosten en je kunt makkelijk zien hoeveel data je verbruikt hebt.

Tips om telefoonkosten in de hand te houden

Om je telefoonkosten zoveel mogelijk in de hand te houden, zijn er een aantal dingen waarop je kunt letten. Ten eerste is het handig om de roaming uit te schakelen op je telefoon. Zo voorkom je dat je per ongeluk berichten download. Let ook goed op bij het streamen van films en muziek: dat kost namelijk erg veel data. Verder kun je beter geen grote foto’s versturen of ontvangen via WhatsApp.

Schakel ook als dat kan, het automatisch synchroniseren uit. Dat kun je bijvoorbeeld doen voor Facebook, Twitter of je mail. Wanneer je dat niet doet, kan je smartphone automatisch berichten downloaden, zonder dat je hem gebruikt. Verder is het slim om zoveel mogelijk gebruik te maken van gratis wifi. Hierbij moet je wel opletten dat je geen belangrijke zaken gaat regelen, zoals je online-bankzaken. Openbare wifi-netwerken zijn vaak niet zo goed beveiligd, waardoor hackers ze kunnen afluisteren.

Bron | Consumentenbond, AD

Lisa MancheSOPA Images/LightRocket via Gett
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden