Drukte op de snelweg; dit zijn de zwarte zaterdagen van 2022 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Drukte op de snelweg; dit zijn de zwarte zaterdagen van 2022

Binnenkort niet alleen wachtrijen rondom Schiphol, maar ook op de snelwegen. Nu de vliegtuigmaatschappij vluchten schrapt, waarschuwt de ANWB voor topdrukte op de weg. Mensen die de komende weken met de auto op vakantie naar het buitenland gaan, kunnen daarom maar beter niet op deze zaterdagen reizen.

Dit zijn de zwarte zaterdagen van 2022.

Wat zijn zwarte zaterdagen?

De term zwarte zaterdag komt van het Franse ‘Samedi noir’ en staat bekend als de dag(en) waarop snelwegen in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië bomvol staan met vakantieverkeer. Dat de zaterdag in de zomer een populaire dag is om te vertrekken met de auto, was al bekend. Maar aankomende zomer verwacht de ANWB door de topdrukte op Schiphol extra auto’s op de weg richting deze populaire vakantielanden. Volgens de ANWB zijn 30 juli en 6 augustus de zwarte zaterdagen van 2022 waarin zeker meer dan 1000 kilometer aan file kan komen te staan. Dat is te vergelijken met gemiddeld twee tot vier uur aan vertraging met soms wel uitschieters naar zes uur.

Drukste routes en wegen

De populairste route richting de zon is, hoe kan het ook anders, Route du Soleil in Frankrijk. Route du Soleil is dé vakantieroute naar Zuid-Frankrijk, Zwitserland, Spanje en Italië. Het gaat hier om de snelweg A6 tussen Parijs en Lyon die in de zomerperiode gegarandeerd vol staat. In Duitsland kan je je voorbereiden op drukte op de A99 rond west-München naar het Zuiden. Italië verwacht een verkeersstroom op de A22 tussen Trento en Verona en op de A14 in Bolonga richting de kust.

5 tips om je voorbereiden

  1. Check vooraf de minder drukke dagen. Je kan heel makkelijk de actuele files zien in een app, zoals Flitsmeister, Google Maps of ANWB onderweg. Dit scheelt naast uren extra reistijd een hoop frustratie.
  2. Vertrek niet midden in de nacht, maar na 10 uur ’s ochtends. Hoe vroeger je vertrekt, hoe beter denken veel mensen. Maar dit is niet waar, want na de eerste paar uurtjes op de rustige snelweg, sluit je ’s middags vaak alsnog in de file aan.
  3. Controleer je auto voor vertrek en voer een vakantiecheck uit. Kijk of de airconditioning werkt, of de olie op peil is en of de bandenspanning in orde is. Alles om pech op de heenweg te voorkomen.
  4. Check alternatieve routes voor je reis. Er leiden meer wegen naar Rome en dat geldt ook voor jouw vakantiebestemming. Zorg voor een navigatieapp met verkeersinfo die up-to-date aangeeft welke route voor jouw reis de minste file aangeeft.
  5. Vermijd rijen voor de tolwegen en koop alvast een tolbadge. Dit is een kastje dat je plaatst achter je achteruitkijkspiegel waarmee je elektronisch betaalt op bijna alle Franse tolwegen. Vervolgens kun je via speciale rijstroken de tolpoortjes voorbijrijden.

Bron | Independer, Metronieuws, Promovendum

Roos ParlevlietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden