Margriet logo
null Beeld Leo den Harder
Beeld Leo den Harder

PREMIUMToerisme

Drenthe verkennen? Dan moet je dit zéker doen

Voor geschiedenis- en natuurliefhebbers is Drenthe dé provincie. Van hunebedden en Kamp Westerbork tot weelderige nationale parken en authentieke dorpjes, je vindt het hier allemaal.

Monumentendorp Orvelte

Wil je authentieker dan authentiek? Ga dan vooral naar Orvelte. Hier is het alsof je in een openluchtmuseum wandelt. In dit dorp, dat overigens gewoon bewoond is, barst het van de tradities en cultuur met monumentale boerderijen, een houtzagerij, een smederij, klompenmakerij en grutterswinkel aan weggetjes die zijn bestraat met kinderkopjes. Met een beetje geluk tref je ook nog een schaapsherder met zijn kudde schapen. Wil je ergens binnenkijken, dan kan er soms wel entree worden gevraagd. Bijvoorbeeld bij het Jan Kruis Museum dat is gewijd aan het werk van de striptekenaar die in Orvelte is geboren. Het dorp ademt rust en is autovrij. Aan de rand is voldoende parkeergelegenheid en vanuit daar loop je zo de geschiedenis binnen.

Puur natuur

Met maar liefst drie Nationale Parken én drie natuurparken heeft Drenthe een van de grootste natuurgebieden in Nederland. Dat wordt nog lastig kiezen waar je je wandelschoenen vaststrikt.

 • Nationaal Park Drents-Friese Wold is voortgekomen uit de esdorpcultuur uit de middeleeuwen. Boeren lieten vee grazen op de es, zodat de bodemsamenstelling veranderde. Zo kwamen er heidevelden en zandvlaktes bij de bossen die er al waren.
 • Het Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Europa. Natte laagtes (slenken) en hoge zandruggen wisselen elkaar af in het uitgestrekte Dwingelderveld waar je nog eindeloos ver kunt kijken. Leuk is de nachtwandelroute (5,3 kilometer), waarbij de bordjes zijn voorzien van fluorescerende routebewijzering.
 • Nationaal Park Drentsche Aa ten oosten van Assen is een bijzonder geval met zo’n 21 dorpen en gehuchten en flink wat landbouwgrond in het gebied. Het is het best bewaarde beekdallandschap van West-Europa, waar beken stromen zonder dat daar ooit een mens iets aan heeft veranderd. Nergens in Nederland vind je zo veel prehistorische overblijfselen, waaronder vele hunebedden en grafheuvels.

Dagje shoppen

Ter afwisseling van al die prachtige natuur is een dagje Assen, de hoofdstad van Drenthe, een goede keuze. Begin je dag goed met vers gebrande koffie en huisgemaakte taart bij Coffee & Tasty (Gedempte Singel 42). Daarna lekker shoppen. De grote bekende winkelketens zitten vooral in het noordelijke deel, de lokale en meer bijzondere winkeltjes in het zuidelijke stuk. Houd je van tweedehands, dan mag je Kings Vintage (Rolderstaat 9) niet missen. Een feest om doorheen te lopen. Lunchen doe je bij Touché (Markt 20). ’s Avonds uit eten met jongere kids? Reserveer dan bij Yankee Doodle (Borgstee 9), een Amerikaanse restaurant dat wel wat wegheeft van een kermis of attractiepark.

Drenthe op z’n best

Midden in het schitterende landschap vind je talloze pittoreske dorpjes die barsten van historisch schoon. Deze mag je niet missen.

null Beeld
 • Coevorden is het oudste plaatsje van Drenthe. Tijdens periodes van welvaart werden hier prachtige huizen en kerken gebouwd én het enige kasteel van Drenthe: kasteel Coevorden. Bezoek vooral ook theater de Hofpoort, tegenwoordig het gemeentehuis, dat via een loopbrug met het kasteel is verbonden. Het kasteel is een hotel-restaurant, waar je dineert in een weldadige sfeer.
 • Havelte wordt ook wel ‘de parel van Drenthe’ genoemd. En terecht: het historische centrum is prachtig met de kerk en korenmolen. Toch vind je de indrukwekkendste bezienswaardigheid buiten het oude centrum. Op de Havelterberg staan namelijk hunebedden D53 en D54. De voorlaatste is het een na grootste hunebed van Nederland. Vlak tegenover de hunebedden vind je Theehuis ’t Hunebed. Al sinds 1933 een begrip in Havelte en wijde omgeving.
 • Dwingeloo is al van verre te herkennen aan de prachtige kerktoren. Even voorbij de kerk vind je Pottenbakkerij De Brinksteen, waar ze prachtig keramiek verkopen. Aanrader is de natuur rondom Dwingeloo. In het Dwingelderveld vind je een oude radiotelescoop die je kunt bezoeken. Hiermee zijn twee sterrenstelsels in de buurt van de Melkweg ontdekt.
 • Meppel ademt historie. De stadshaven in het midden van het historische centrum en het station uit 1867 zijn zeker de moeite waard. Wil je proeven hoe Drenthe smaakt? Bij Sukade, in het Smaeckpakhuys (Stoombootkade 10) wordt gekookt met eerlijke, lokale producten. Van taart bij de koffie tot vijfgangendiner.

Bijzonder slapen

Unieke logeerplekken maken een ‘gewone’ vakantie meteen bijzonder. Dus waarom niet een nachtje slapen in een boomhut? Hoewel het woord ‘hut’ een understatement is voor dit geweldige onderkomen op zeven meter boven de grond. Je hebt dan ook een spectaculair uitzicht op het Nationaal Park Dwingelderveld. Je huurt de boomhut op camping Torentjeshoek in Dwingeloo.Wil je geen mensen en niets anders dan ongerepte natuur om je heen in een huisje met een verbluffend uitzicht? Huur dan een Cabiner in Nationaal Park Drentsche Aa. Verstopt in de natuur en alleen te voet te bereiken na een wandeling van vier tot zeven kilometer. Energie is er via zonnepanelen en je slaapzak neem je zelf mee.

null Beeld
 1. Al vanuit de verre verte herken je Dwingeloo aan de gotische kerktoren van de 15e-eeuwse Sint-Nicolaaskerk aan de Brink.
 2. Wakker worden midden tussen de vogel- en bosgeluiden kan in dit XXL treehouse op Torentjeshoek.
null Beeld
 1. Naast schapen vind je ook voldoende Schotse Hooglanders op de Drentse heide. Waar je de meeste kans maakt om ze te spotten (of ontlopen) vind je op drenthe.nl.
 2. Tijd voor koffie op een gezellig terras in Orvelte.

Hunebedden

Zeg je Drenthe, zeg je hunebedden. Er staan er maar liefst 52 in Nederland en die zijn allemaal genummerd. Hunebedden zijn de overblijfselen van stenen grafkelders uit de prehistorie. De reusachtige rechtopstaande keien vormen een soort kamers met andere grote stenen eroverheen. Het grootste staat in Borger vlak bij het Hunebedcentrum.

null Beeld

Pauperparadijs

Ooit gehoord van paupers en de koloniehuisjes die voor hen werden gebouwd in zogenaamde koloniën? Arme gezinnen konden hier werken om in hun eigen onderhoud te voorzien en kinderen kregen verplicht onderwijs. In de Proefkoloniën Frederiksoord en Wilhelminaoord vind je nog veel sporen van ‘de Maatschappij van Weldadigheid’. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes die je langs alle bijzondere plekjes leiden. Bezoek ook Museum de Proefkolonie en ontdekt de verhalen van de paupers via een multimediale tour.

null Beeld
 1. Drenthe telt 38 molens. Kijk op molensindrenthe.nl voor meer informatie en bezoektijden.
 2. Het is prima winkelen in Meppel.
null Beeld
 1. Ontdek Orvelte met de paardentram. In een halfuurtje rijd je langs alle monumentale plekken en vertelt een gids over de geschiedenis ervan.
 2. Overal in Drenthe vind je hunebedden. Bijna niet te geloven dat deze grafkamers ooit door mensenhanden zijn gestapeld. Zonder de machines die we vandaag de dag tot onze beschikking hebben.

Park Westerbork

Geschiedenis genoeg in Drenthe. Een van de bijzonderste, maar ook heftigste plekken is Kamp Westerbork. Het was tijdens de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp waarvandaan Nederlandse Joden naar de concentratiekampen in Duitsland werden vervoerd. Nu is het een museum vol persoonlijke verhalen. Er worden geregeld ooggetuigenlezingen, theatervoorstellingen en tentoonstellingen georganiseerd.

In de hoogste boom

Ooit door de toppen van de bomen willen wandelen? Dat kan bij boswachterij Gieten-Borger. Daar is het Boomkroonpad, één van de meest bijzondere wandelroutes van zo’n 125 meter lang. Je komt er via een worteltunnel en een wenteltrap. Het hoogste punt van het pad is een uitkijktoren op 22,5 meter hoogte.

M’n rug op!

Een van de drie natuurparken in Drenthe is geopark Hondsrug. Het is een langgerekte rug van 70 kilometer, van Emmen tot aan Groningen. De ruggen en dalen werden in de IJstijd gevormd. Het gebied is door Unesco benoemd omdat het van geologisch, archeologisch, ecologisch en cultureel belang is. Een bijzonder landschap om te wandelen dus. Start je wandeling bij Haantjeduin bij Emmen, het hoogste natuurlijke punt van Drenthe.

null Beeld
 1. Maar liefst elf schaapskooien telt Drenthe. De grootste kudde op ’t Heikerveld telt zeshonderd schapen, een indrukwekkend gezicht. Op vind je een overzicht van alle schaapskooien.
 2. Drenthe kent veel landbouwbedrijven. Deze boerderij staat in Orvelte.
Ghislaine van DeldenLeo den Harder

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden