MT28 M28 Dossier Grijp je kans vakantie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Dit zijn de reistrends anno 2022. Wat voor reis zou je nú willen boeken?

Wereldreizen, vakanties met de (klein)kinderen, dat ene tripje met je beste vriendin… De afgelopen twee jaar moest overal een streep door. Maar het is weer tijd voor mooie reizen en het maken van nieuwe plannen.

● Isabel Mosk is Toerismestrateeg en weet alles over trends en ontwikkelingen. Ze heeft haar eigen adviesbureau in de toeristische industrie.
● Dr. Irene M.W. Niks is arbeids- en organisatiepsycholoog en onderzoeker bij TNO. Ze doet onderzoek en geeft advies op het gebied van werkstress, werkplezier en duurzame inzetbaarheid van werknemers.

De batterij 100% opladen

Iedereen die ooit de kans heeft gehad om een bijzondere reis te maken, weet dat reizen helpt om de sleur te doorbreken. Een verblijf op een bijzondere bestemming bezorgt je bovendien herinneringen waar je jaren op kunt teren. Denk bijvoorbeeld aan een reis naar Mauritius met een goede vriendin of een safari in Zuid-Afrika met de kinderen en kleinkinderen.

Bijzondere vakanties hebben een positief effect op ons welbevinden. Het belang van vakantie lijkt echter te worden onderschat, aangezien Nederlandse werknemers in totaal per jaar 17 miljoen vakantiedagen overhouden. Dat blijkt uit een van de weinige onderzoeken naar dit onderwerp. Arbeids- en organisatiepsycholoog en onderzoeker bij TNO dr. Irene M.W. Niks stelt: “Het effect van een vakantie is te vergelijken met het opladen van een batterij. Door dagelijkse inspanningen raakt onze batterij steeds iets leger. We kunnen het energieniveau weer op peil brengen door voldoende te slapen én regelmatig fysiek, emotioneel en mentaal los te komen van ons werk en dagelijkse beslommeringen.

MT28 M28 Dossier Grijp je kans vakantie Beeld

Op vakantie gaat dit makkelijker. Er is letterlijk afstand van werk of de dagelijkse sleur en we zijn helemaal uit onze routine. Ook slapen we op vakantie vaak meer dan normaal, we hoeven immers geen wekker te zetten. Hierdoor geven we onszelf de kans om weer volledig op te laden.”

Wuivende palmbomen, een boek lezen in de schaduw en de hele dag in een luchtige kaftan rondlopen; soms lijkt het alsof we tijdens onze vakantie pas helemaal kunnen ontspannen. Dat klopt ook wel, want uit verschillende Nederlandse onderzoeken blijkt dat we inderdaad een stuk gelukkiger, gezonder, energieker, tevredener en inderdaad meer ontspannen zijn op vakantie. Daarvoor zijn wel een aantal voorwaarden, zo vertelt dr. Irene Niks: “Het belangrijkst is om goed los te komen van werk of de dagelijkse zorgen. Een verre bestemming maakt dit vaak makkelijker; door de nieuwe omgeving vergeten we alles even. Zowel de vakantie als de invulling van activiteiten ter plaatse moet wel aansluiten bij onze persoonlijke behoefte, anders kan het een averechts effect hebben. Zo zal de een vooral gelukkig worden van een weekje luieren op het strand, terwijl de ander liever gaat wandelen in de natuur.”

De top 3 reis­bestemmingen 2022

 1. De specialisten van reisorganisatie SunTip zette de drie populairste vakantiebestemmingen voor dit jaar op een rij. De piramides van Sfinx en Gizeh, de zonsopkomst op de Sinaiberg, het dal der koningen en de Nijl. Het is de magie van Egypte.
 2. Op het Italiaanse eiland Sardinië is het genieten van echte ‘bountystranden’ met zeewater dat blauwer is dan blauw.
 3. Prachtige witte stranden, een azuurblauwe zee, schitterende natuurgebieden en rust op een van de luxe resorts op de Seychellen.
MT28 M28 Dossier Grijp je kans vakantie Beeld

Tripje naar de toekomst: de flexikantie

De afgelopen jaren hebben we ons eigen kikkerland (her)ontdekt en zijn we ons bewuster geworden van de impact die reizen heeft op het milieu. Maar dat betekent niet dat we minder gaan reizen, aldus Toerismestrateeg Isabel Mosk. “Vliegvakanties blijven populair, omdat we nou eenmaal een reislustig volk zijn.” Maar we gaan na de pandemie wel iets anders met reizen om. Volgens een recent onderzoek van booking.com hebben reizigers na de pandemie meer behoefte aan positiviteit en spontaniteit. We beseffen dat we meer in het nu moeten leven, en die ‘once in a lifetime’-reis willen boeken zodra het weer kan. Isabel Mosk: “Flexikantie wordt het nieuwe woord in de reisbranche de komende jaren. Coronaregels in verschillende landen kunnen snel veranderen en vooruit geboekte reizen konden niet altijd doorgaan. Dat betekent dat we vaker een tweede of derde bestemming in gedachten houden en dat we meer lastminute­vlieg­vakanties boeken. Ook is het verlangen naar bepaalde reizen juist groter geworden: die reis door Nieuw-Zeeland met de camper of het Noorderlicht zien. We willen steeds meer maatwerk, kleinschalig en lokaal. One size fits all voldoet steeds minder.”

Retourtje trein

Door de opkomst van vliegreizen was de trein een tijdje minder populair, maar treinreizen zijn helemaal terug. Landen in Europa zijn toegankelijker geworden door extra nachttreinen en het spoornetwerk wordt steeds uitgebreider. We kunnen met de Nightjet naar Oostenrijk en Duitsland en met de GreenCityTrip-nachttrein naar bijvoorbeeld Verona, Praag, Milaan, Wenen en Venetië. En dan zijn er nog de dagtreinen als de Eurostar en Thalys. Met de trein reizen is natuurlijk ook veel duurzamer dan vliegen. Zo stelt GreenCityTrip dat de gemiddelde vlucht zo’n 282 kilo CO2 per passagier kost, terwijl dat met de trein maar 22 kilo is.

MT28 M28 Dossier Grijp je kans vakantie Beeld

5 trends van onthaasten tot betekenisvolle reizen

De reiswereld is onderhevig aan trends. Toerismestrateeg Isabel Mosk signaleert er vijf voor de komende jaren.

 1. Onthaasten “We staan steeds meer bloot aan prikkels via onze telefoon. In onze vrije tijd kiezen we steeds vaker voor minder prikkels en daarom worden reizen naar de natuur, wandel- en fietsvakanties, wellnessvakanties en retreats steeds populairder.”
 2. Alleen op reis “Door een toenemend aantal eenpersoonshuishoudens gaan mensen steeds vaker alleen op vakantie. Van een weekendje weg tot alleen naar Zwitserland of de Azoren om te wandelen.”
 3. Kiezen voor gemak “Veel Nederlanders hebben het druk en het online aanbod in de reiswereld is groot. Daarom maken we steeds vaker gebruik van een reis­adviseur of een -organisatie die gespecialiseerd is in specifieke vakanties.”
 4. Maatwerk “De reiziger van nu is iemand met specifieke wensen en zo willen ze ook graag worden geholpen. Vooral zestigplussers krijgen graag maatwerkadvies voor hun droomreis.”
 5. Betekenisvol reizen “Duurzaam reizen was al belangrijker, maar ook willen we steeds vaker betekenis­vol reizen. Denk aan strandjutten, de wandelreis Santiago de Compostella, een spirituele reis naar Egypte of een yogareis om tot onszelf te komen.”

Fam- en friendcations

Door de pandemie hebben we meer oog gekregen voor wat echt belangrijk is. En dat betekent dat we meer dan ooit waarde hechten aan de relatie met de mensen van wie we houden. Het is eindelijk weer mogelijk om een échte reünie te houden met geliefden, vrienden en familie ver weg. Uit onderzoek van verschillende boekingplatforms zoals Airbnb blijkt dat het aantal boekingen voor deze zogenoemde ‘famcations’ en ‘friendcations’ hoger zijn dan ooit tevoren.

Vakantiebestedingen van Nederlandse senioren zullen naar verwachting aanzienlijk groeien: van 2,7 miljard in 2016 naar 3,6 miljard in 2025. Dit komt mede door de vergrijzing. Bron: ABN AMRO

Een toerist tussen de 55 en 65 jaar besteedt het meest van alle leeftijdsgroepen aan een vakantie: € 1.828 euro per jaar. Dat is ongeveer € 250 meer dan de generatie van 25 tot 54 jaar. 65-plussers zitten rond de € 1.600. Bron: Eurostat.

Door alle onzekerheid rond corona wacht een kwart van de Nederlanders met daadwerkelijk boeken voor de aankomende grote vakantie totdat er meer zekerheid is over wat kan/mag, zo blijkt uit onderzoek begin 2022. Dit geldt vooral voor de groep 40-plussers: 30%.Bij het boeken is het annuleringsbeleid (bijvoorbeeld geldteruggarantie) ook steeds belangrijker, zo blijkt uit het onderzoek. Bronnen: Grow, DPG Media.

Nagenieten van die ene reis

Yvonne (72): “Tien jaar geleden maakte ik met mijn dochter een combinatiereis Toronto en New York. Mijn zus woonde in Canada en wij logeerden bij haar. Vanuit daar is het maar een korte vlucht naar The Big Apple. Het was iets heel anders dan de Europese zonvakanties die ik normaal met mijn man maak en daardoor werkelijk magisch. Tussen de enorme wolkenkrabbers overviel me een geluksgevoel. Het opkijkend naar die grote gebouwen relativeerde veel van mijn ‘problemen’; ik besefte dat ik maar één mens ben tussen al die miljoenen mensen. Dat gaf me op de een of andere manier een gevoel van rust. Bovendien komt een aantal weken qualitytime met mijn dochter en zus ook niet vaak voor. Het was een reis waar ik nog steeds van nageniet.”

MT28 M28 Dossier Beeld

10 Inspirerende reizen

Toerismestrateeg Isabel Mosk tipt tien bijzondere en populaire reizen voor 2022.

 1. Op wijnreis door Zuid-Afrika.
 2. Met de trein naar het onbekende in Albanië.
 3. Wandelend door de ongerepte natuur op de Azoren.
 4. Gletsjers in Groenland bewonderen.
 5. Geisha’s zien in Kyoto, Japan.

Reizen die populair zijn om met de kinderen en kleinkinderen te maken:

 1. Op Vikingreis naar een van de Scandinavische landen.
 2. Duizend en een nacht beleven in Marokko.
 3. De kerstman ontmoeten in Rovaniemi, Finland.
 4. Eilandhoppen in Griekenland.
 5. Voor de avontuurlijke gezinnen of grootouders: Afrika ontdekken in Namibië of Botswana.

En dan weer naar huis…

We kijken lang naar onze vakantie uit, maar voordat we het weten zijn die drie weken voorbij en is de dagelijkse sleur er alweer ingeslopen. Kan dat niet anders? Dr. Irene Niks: “Door ook na de vakantie regelmatig en bewust te herstellen van inspanningen houden we de effecten van vakantie zo lang mogelijk vast. Neem regelmatig pauze, stop op tijd met werken als dat van toepassing is en doe meer dingen die energie geven.” Kortom: plan ook ná de vakantie voldoende vrije momenten en leuke dingen. Kijk een film die is opgenomen op een favoriete vakantiebestemming of lees een boek dat zich daar afspeelt. Ook herinneringen ophalen via foto’s, video’s of gedeelde ervaringen helpt om het positieve vakantiegevoel langer vast te houden.

Droomreis boeken?

 • Op reisreport.nl inspiratie opdoen voor niet alledaagse bestemmingen
 • Op bookdifferent.com vind je een duurzame accommodatie.
 • Camper huren via camptoo.nl of goboony.nl
 • Via hipcamp.com boek je bijzondere afgelegen kampeerplekken in de Verenigde Staten.
 • Kijk voor gratis camperstandplaatsen in Frankrijk op france-passion.com
  Bron: Purpose Lab.
 • De Nederlandse meiden achter Tailor Made Capetown wónen niet alleen in Kaapstad, ze kennen er ook alle bruisende, bijzondere of juist natuurrijke plekken. Ze stellen met liefde een droomvakantie samen.
  instagram.com/tailormadecapetown
Michèle BevoortGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden