Margriet logo
Leukste bestemmingen voor een duurzame reis Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít zijn de leukste bestemmingen voor een duurzame reis

Nooit meer met het vliegtuig of alleen maar slapen in een tentje. Is dat waar je aan denkt bij duurzaam reizen? Dat is gelukkig allang niet meer waar een verantwoorde reis om draait. Ook als je duurzaam gaat reizen kun je nog steeds luxe verblijven en bekende trekpleisters bezoeken. Maar wat zijn de beste bestemmingen voor die duurzame reis?

Wij zochten het voor je uit!

Wat is duurzaam reizen?

We vallen maar meteen met de deur in huis: honderd procent duurzaam reizen is zo goed als onmogelijk. Volgens Manon Weiss, ambassador bij Green Destinations, zul je altijd een CO2 voetafdruk achterlaten. Daarbij maakt het niet uit of het nou naar Duitsland of Australië is. “Maar alle kleine beetjes helpen en elke stap die je zet naar een duurzamere manier van reizen is een stap in de goede richting.’’

Volgens Manon is een duurzame reis niet een kant en klare pakketreis die je kunt boeken bij een reisbureau. “Het is een bepaalde manier van reizen. Het gaat om het toepassen van bepaalde richtlijnen. Je maakt zowel vooraf als onderweg bewuste keuzes, houdt rekening met de lokale bevolking en probeert zo min mogelijk schade aan te richten.”

Een duurzame reis begint met een goede voorbereiding. Bedenk daarom van tevoren goed hoe je de reis inricht. Ga je met de trein of het vliegtuig? Verblijf je in een resort of een kleinschalig lokaal hotel dat groene energie gebruikt? En reis je op locatie met een eigen auto of het openbaar vervoer?

De leukste bestemmingen voor een duurzame trip

In principe kun je van iedere reis dus een duurzame vakantie maken. Maar er zijn bepaalde landen of gebieden die nog wat extra focussen op duurzaamheid. Wij lichten er drie toe.

1. Azoren, Portugal

Op de vulkanische eilandengroep de Azoren maak je niet alleen de mooiste wandelingen, er is ook veel aandacht voor duurzaamheid. Een groot deel van de energie die op de eilanden gebruikt wordt, is hernieuwbaar en landschappen en dieren worden beschermd. Massatoerisme is er nog niet echt, maar wordt ook actief tegengegaan met een maximumaantal bedden in hotels en een bezoekerslimiet bij de populaire trekpleisters.

2. Arosa, Zwitserland

In dit Zwitserse plaatsje vind je Hotel Valsana. Dit is het eerste hotel van het land dat verwarmd wordt met herbruikbare energie uit een zogenoemde ijsbatterij. Ook zijn er in het bergdorpje oplaadpunten voor elektrische voertuigen en heeft het gebied de Alpine Pearl-status gekregen vanwege de inzet voor duurzaamheid. Nog een groot voordeel: met de trein reis je makkelijk en verantwoord naar Zwitserland!

3. Costa Rica

Costa Rica is een land dat veel ambities heeft op het gebied van duurzaamheid. Veel energie die hier gebruikt wordt is bijvoorbeeld hernieuwbaar. Ook toeristen merken veel van de inspanningen op het gebied van duurzaamheid, vertelt Manon: “Het land focust zich niet per se op cultuur, maar juist op natuur. Er zijn veel nationale parken waar je entree voor moet betalen. Sommige parken mag je zelfs alleen in met een gids, om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk schade aanricht.”

Bron | Lonely Planet, Skyscanner

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden