Margriet logo
beste landen fietsen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleReizen

Dít zijn de beste landen om te fietsen (en hier moet je op letten)

Heb je de mooiste fietsroutes in Nederland allemaal wel gezien? Dan is een fietsvakantie naar het buitenland misschien een leuke uitdaging. Dít zijn volgens onderzoek de beste (en veiligste) landen om doorheen te fietsen.

En hier moet je rekening mee houden als je gaat fietsen in het buitenland.

Beste landen om te fietsen

Welke landen zijn veilig om te fietsen? Wat zijn populaire bestemmingen voor fietsvakanties? Hoe vaak fietsen de inwoners van dat land? En wat is de kwaliteit van de wegen? Aan de hand van deze vragen onderzocht de Britse fietsspecialist Sigma Sports welke landen het meest geschikt zijn om te fietsen. Op basis van deze factoren scoren onze oosterburen het hoogst, omdat het fietstoerisme in Duitsland het beste geregeld is. Bovendien ben je niet snel uitgefietst met tien langeafstandsroutes en ruim 160 kortere routes. Zweden staat op de tweede plek vanwege het grote aanbod deelfietsen. Ook de kwaliteit van fietspaden maakt het tot een populaire vakantiebestemming voor fietsers. En hoe zit het dan met Nederland? Nou, ons eigen ‘fietsland’ maakt de top drie compleet. Opvallend: in Nederland betalen we gemiddeld een paar honderd euro meer voor een fiets dan in Zweden en Duitsland, ongeveer 1020 euro.

Dit is de volledige top tien:

1. Duitsland
2. Zweden
3. Nederland
4. Italië
5. Frankrijk
6. Finland
7. Denemarken
8. België
9. Australië
10. Spanje

Lees ook:
Fietsen is goed voor je: alle gezondheidsvoordelen op een rijtje

Goede voorbereiding

Stel, je gaat binnenkort met de fiets (achterop de auto) naar het buitenland. Waar moet je dan op letten? Allereerst is het natuurlijk verstandig om flink te trainen voordat je in het buitenland zoveel kilometers gaat maken. Bedenk van tevoren hoeveel kilometer je ongeveer per dag wilt rijden, wat voor fiets je gebruikt en op wat voor ondergrond je gaat fietsen. Door thuis al wat vaker de fiets te pakken, ook voor langere afstanden, heb je een betere conditie en voorkom je vervelende klachten, zoals zadelpijn of dode vingers

Op fietsvakantie? Hier moet je op letten

Behalve een goede fysieke voorbereiding hebben we nog een paar tips voor een geslaagde fietsvakantie:

Laat je fiets checken voor vertrek

Of je nu met een elektrische fiets of een stadsfiets op vakantie gaat: laat ‘m van tevoren controleren door een fietsmaker. Het laatste wat je wil is middenin een natuurgebied staan met een fietsprobleem dat voorkomen had kunnen worden. Heb je een e-bike en is het koud op je vakantiebestemming? Dan moet je hier op letten.

Neem niet te veel mee

Hoeveel bagage je meeneemt, is natuurlijk afhankelijk van waar je reis begint. Als je de fietsen achterop de auto vervoert en op je bestemming rondfietst, kun je best wat spullen meenemen. Maar vertrek je op de fiets naar Duitsland of Frankrijk? Dan zit een enorme rugzak je vooral in de weg en is het fijn om wat lichter in te pakken.

Kies een leuke fietsroute

Niet geheel onbelangrijk: zoek van tevoren naar de leukste fietsroutes op jouw vakantiebestemming. Langs de kust, door het platteland, op verharde fietspaden: er is voor ieder wat wils. Om bekende fietsroutes te vinden, is Google je grootste vriend. Voor mooie fietsroutes hoef je trouwens niet naar het buitenland, die vind je ook gewoon in Nederland.

Schaf een telefoonhouder aan

Wel zo handig om te zien waar je precies heen moet. En het scheelt een hoop gedoe, omdat je niet steeds die telefoon uit je broekzak hoeft te halen.

Bron | Telegraaf, ANWB, Fietsersbond

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden