null Beeld

Dít kun je het beste doen als je op vakantie coronaklachten krijgt

Deze week zijn de reisadviezen weer versoepeld en mogen we weer naar steeds meer Europese landen op vakantie. Maar wat als je op vakantie bent en daar ineens coronaklachten krijgt?

Mag je dan met de auto terug naar huis, of moet je juist in het land waar je bent in quarantaine? We zochten het uit.

Coronaklachten op vakantie

Als je tijdens je vakantie last krijgt van coronaklachten, is het volgens het officiële advies van het RIVM belangrijk om je zo snel mogelijk te melden bij lokale gezondheidsautoriteiten. Daar laat je vervolgens een coronatest afnemen. Vermijd dan tot je de uitslag hebt contact met anderen, en ook je reisgezelschap kan het beste zo veel mogelijk geïsoleerd blijven. Blijkt de test positief te zijn? Volg dan de adviezen van de lokale overheid op, want die verschillen per land. De kans is groot dat dit betekent dat je samen met je reisgenoten in quarantaine moet; in veel landen is een zelfisolatie van twee weken namelijk de regelgeving. Ook is het verstandig om contact op te nemen met de GGD in je eigen woonplaats. Zij zijn dan ook op de hoogte van jouw besmetting.

Lees ook: Belangrijk: vanaf vandaag gaan déze versoepelingen in

Tóch naar huis

Dit is het advies, zegt een woordvoerder van het RIVM tegen RTL Nieuws. “Als jij ervoor kiest om in de auto te stappen en direct terug naar huis te gaan, kan dat.” Maar, benadrukt de woordvoerder: adviezen worden niet voor niks gegeven, dus wordt er écht sterk aangeraden om ze op te volgen. Ook zegt de woordvoerder dat contact vermijden tijdens een lange terugrit een stuk lastiger is dan je misschien denkt: “Denk aan je reisgenoten met wie je in de auto zit, onderweg tanken, pauze nemen en eten en drinken.”

Vliegtuig

Met het vliegtuig terugvliegen mag in ieder geval níet wanneer je symptomen van het coronavirus hebt, zélfs niet na een negatieve test. Voor je het vliegtuig in gaat, heb je een gezondheidsverklaring nodig waarop je aangeeft dat je geen klachten hebt. Als de luchtvaartmaatschappij constateert dat je wél klachten hebt, bijvoorbeeld koorts, verkoudheid of hoesten, mogen ze je weigeren aan boord. In dit geval zul je dus in quarantaine moeten blijven zoals voorgeschreven door de lokale overheden. Pas als ál je coronasymptomen verdwenen zijn, mag je weer naar huis vliegen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Rijksoverheid

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden