Margriet logo
null Beeld

Dit betekenen de kleurcodes en het bijbehorende reisadvies rondom corona

Tijdens de persconferentie van woensdagavond werd uitspraak gedaan over de aankomende zomervakantie en de hierbij aansluitende coronamaatregelen. Daaruit bleek dat we wel weer op vakantie mogen, maar dan alleen naar landen met code geel of groen. Maar wat is nou precies de betekenis van die kleurcodes en het bijbehorende reisadvies?

Dit is waar code geel, groen, oranje en rood voor staan.

Betekenis van de kleurcodes

Uit de persconferentie werd duidelijk dat een zomervakantie in eigen land het minste risico heeft en dat er nog veel landen zijn waar je deze zomer niet naartoe kunt. Als je de vakantie toch in het buitenland wil vieren, dan wordt aangeraden om je aan de regels van andere landen te houden en om een goede reisverzekering af te sluiten. Kleurcodes met betrekking tot reisadvies zijn niet nieuw, maar staan normaal voor de veiligheidssituatie in een land. Door het coronavirus krijgen de kleurcodes een nieuwe betekenis voor het reisadvies en staat het momenteel voor de mate waarin coronamaatregelen zijn genomen en hoe veilig een land met betrekking tot besmetting is. Het reisadvies door andere veiligheidsrisico’s in een land worden niet meer via kleurcodes aangeven, maar worden wel vermeld op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Naar welke landen mag je straks wél op vakantie? ANWB komt met handige reiswijzer

Dit is het reisadvies achter de kleurcodes

Toch zul je nog heel even moeten wachten tot je op vakantie kunt, want tot 15 juni geldt voor alle landen nog steeds code oranje. Dat betekent een negatief reisadvies. Vanaf 15 juni zullen meerdere Europese landen op geel komen te staan. Voor Engeland, Denemarken en Zweden zal ook na 15 juni nog steeds code oranje gelden. Omdat de situatie in verschillende landen snel kan veranderen kun je op de website nederlandwereldwijd.nl de actuele reisadviezen en kleurcodes voor Europa terugvinden. Hieronder staan de kleurcodes en hun precieze betekenis uitgelegd.

Code groen

Heeft een land de kleurcode groen? Dan kun je hier zonder extra veiligheidsrisico’s naartoe reizen. Op dit moment is dat voor ons alleen nog Nederland. Maar landen waar de situatie vergelijkbaar is met die in ons land, zullen naar verwachting langzaamaan ook code groen krijgen.

Code geel

Code geel houdt in dat er in een land coronamaatregelen zijn getroffen die beperkte invloed hebben op het dagelijks leven. Je kunt dus naar deze landen reizen, maar let hierbij wel extra op voor de veiligheidsrisico’s. Houd hierbij niet alleen de Nederlandse basisregels aan, maar pas je ook aan de regels van het vakantieland aan. Als je in Frankrijk bijvoorbeeld wel een mondkapje en handschoenen aan moet bij het boodschappen doen, hou je dan aan die afspraak.

Code oranje

Bij code oranje is het reisadvies om alleen te reizen als het écht noodzakelijk is. Landen met deze kleurcode hebben het coronavirus nog niet voldoende onder de duim, laten nog geen Nederlandse toeristen toe of eisen een verplichte quarantaine. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt daarom een vakantie naar een land met code oranje af.

Code rood

Krijgt een land het reisadvies met code rood? Dan is de situatie daar nog te gevaarlijk en kan deze zelfs levensbedreigend zijn. Dat kan omdat het land bijvoorbeeld nog in volledige lockdown is, waardoor je ook niet meer in of uit het land kunt reizen of wanneer ze het virus nog niet onder controle hebben.

Reisadvies is niet bindend

Ondanks de nieuwe reisadviezen en kleurcodes zijn deze niet bindend. Het is dus niet verboden om naar een land te reizen met code oranje of rood, al wordt het wel heel sterk afgeraden. Maar het blijft je eigen verantwoordelijkheid om te bepalen of het risico op besmetting opweegt tegen je vakantiepret.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nederlandwereldwijd.nl, Rijksoverheid, NU.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden