null Beeld

Deze zomer vliegen? Zo kom je aan die verplichte gezondheidsverklaring

De zomervakantie staat bijna voor de deur. Nu de grenzen van steeds meer vakantielanden opengaan, kun je ook je vliegtickets weer boeken. Naast dat je op de luchthaven en in veel vliegtuigen een mondkapje op moet, moet je ook kunnen aantonen dat je gezond bent om op te mogen stijgen. Hoe kom je aan zo’n verplichte gezondheidsverklaring?

Moet je voor vertrek eerst nog bij een dokter door de medische keuring?

Een verplichte gezondheidsverklaring

Al eerder gold de regel dat reizigers uit hogerisicogebieden eerst een gezondheidsverklaring moesten aanleveren voordat ze mee mochten vliegen. Maar sinds 15 juni geldt dit ook voor alle andere passagiers die vanaf een Nederlandse luchthaven willen reizen. Hoewel het misschien erg officieel klinkt, zo’n verplichte gezondheidsverklaring, valt dat wel mee. Je hoeft namelijk niet allerlei testen te doen of langs de huisarts. Nee, die verplichte gezondheidsverklaring mag je gewoon via dit formulier zelf invullen. Uiteraard naar waarheid. Deze print je vervolgens, en neem je mee naar het vliegveld. Je mag het formulier ook ingevuld laten zien op je mobiele telefoon. Dat moet voor zowel de heen- als terugweg. Wanneer je tijdens je vakantie besmet raakt met het coronavirus, moet je er dus rekening mee houden dat je niet kunt terugvliegen.

Regels op de luchthaven

Hoewel het per vliegtuigmaatschappij nog kan verschillen welke regels er aan boord worden gehanteerd, gelden op de Nederlandse luchthavens overal dezelfde regels. Zo moet je hij het inchecken en de douanecontrole verplicht een niet-medisch mondkapje op, word je geacht naar de instructies van het luchthavenpersoneel te luisteren en heb je hier dus al een gezondheidsverklaring nodig.

Lees ook: Dít kun je het beste doen als je op vakantie coronaklachten krijgt

Controle

Op de Nederlandse luchthavens wordt er steekproefsgewijs gecontroleerd of reizigers een verplichte gezondheidsverklaring bij zich hebben. Daarnaast krijg je wanneer je uit een risicogebied naar Nederland vliegt van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt een speciaal vragenformulier dat is opgesteld door de GGD en het RIVM. Wanneer je op dit formulier een vraag met ‘ja’ beantwoordt zal de luchtvaartmaatschappij je moeten weigeren.

Ophalen en uitzwaaien

Het is op de Nederlandse luchthavens nog steeds toegestaan om iemand op te halen of weg te brengen. Wel vragen de Rijksoverheid en Schiphol om alvast op een andere locatie afscheid te nemen in plaats van de aankomst- of vertrekhal. Dit om de drukte op de luchthavens te voorkomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden