null Beeld

Deze zomer op vakantie in Europa? Zo staat het er tot nu toe voor

Dat we de plannen voor de voorjaars- en meivakantie hebben moeten opschroeven, was door de komst van het coronavirus onontkoombaar. Maar hoe zit het met de zomervakantie? Kunnen we, nu de coronamaatregelen voorzichtig lijken te versoepelen, ook al langzaam onze vakantie in Europa voor deze zomer gaan plannen?

Kunnen we al een officiële streep door de zomervakantie zetten of is er toch nog een beetje hoop?

Deze zomer in Europa op vakantie

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, gaf eerder al aan om voorlopig nog geen vakantie te boeken voor de komende zomer. Ook de reisbranche kan hier nog geen duidelijke uitspraken over doen. Wel wordt er gewerkt aan een gezamenlijk protocol van de Europese Commissie, om mogelijk toch het toerisme in Europa deze zomer weer deels opgang te brengen. Naar verwachting komt hier 13 mei een uitspraak over. Tot die tijd gelden in Europa nog steeds coronamaatregelen. Hoe die er voor nu en tot de zomer precies uitzien? Dat zocht de Volkskrant uit. Dit zijn de belangrijkste punten voor een paar van de populairste vakantiebestemmingen.

Duitsland

Ons buurland Duitsland moet het qua toerisme vooral hebben van Nederland. Ondanks dat deze sector door het coronavirus flink wordt geraakt blijft Duitsland voorzichtig. Minister Maas van Buitenlandse Zaken maakte afgelopen woensdag bekend dat de wereldwijde reiswaarschuwing voor Duitsland nog tot midden juni geldig blijft. De regering geeft aan eerst het verbod op binnenlands toerisme te willen verspoelen. Deze zomer op vakantie naar Duitsland zit er dus hoogstwaarschijnlijk niet in. Wel kijkt het land naar originele oplossingen om bijvoorbeeld de zomervakantie door te schuiven naar augustus en september. Ook balen Duitsers flink dat ze niet naar ons land op vakantie kunnen.

België

Ook ons andere buurland België ging de afgelopen tijd in volledige lockdown. De coronamaatregelen golden in principe tot 3 mei en ook het verbod op reizen is nog van kracht. Zo blijven toeristische plekken, zoals campings, nog tot 8 juni dicht. Ook België kun je dus voorlopig van je lijstje strepen.

Oostenrijk

Oostenrijk is door de coronacrisis flink getroffen. Als het op toerisme aankomt moet dit land het vooral hebben van het skiseizoen. Die is natuurlijk in rook op gegaan. Daarom lijkt het land meer haast te hebben om weer open te gaan en wil het in hun ogen ‘veilige toeristen’ alvast toestaan. Daarbij kijkt het land, volgens bondskanselier Sebastian Kurz, vooral naar Duitse toeristen. Nederlanders zullen ook hier dus nog even moeten wachten.

Frankrijk

In Frankrijk is het ook nog niet duidelijk hoe de zomer er dit jaar uit zal zien. Er wordt verwacht dat de regering eind mei een uitspraak zal doen over wanneer vakantieparken en campings weer open mogen. Doordat er officieel nog geen streep door de zomervakantie is gezet, zijn Franse campings al volop bezig met het inslaan van desinfecterende gel en andere corona-proof voorbereidingen te treffen.

Lees ook: Dit kun je doen als je baas je dwingt om nu vakantiedagen op te nemen

Italië

Eén van de landen die in Europa ontzettend hard geraakt werd door het coronavirus is natuurlijk Italië. En naast de velen slachtoffers, maakt ook de rem op het toerisme een flinke aanslag op het leven van veel Italianen. Door al dat slechte nieuws zal waarschijnlijk ook het imago van het land een flinke deuk hebben gekregen. Toch is ook dit land bezig met de voorbereidingen, zoals plexiglazen hokjes om, indien toegestaan, deze zomer toch weer toeristen te verwelkomen.

Spanje en Portugal

Deze landen lijken vooral het Europese besluit af te wachten, voordat ze zelf uitspraken doen over de versoepeling van de maatregelen rondom toerisme. Wel is het binnenlandse toerisme vanaf 11 mei weer toegestaan en zullen de eerste terrassen en hotelkamers weer opengaan. Daarnaast hoopt Portugal, dat in tegenstelling tot hun buurland relatief gespaard bleef door het virus, hiermee hun imago weer op te krikken.

Engeland

Wilde je deze zomer op vakantie naar Engeland? Dan kun je beter een ander land in Europa als alternatief uitzoeken. Alles blijft hier voorlopig voor buitenlanders dicht. De minister van Binnenlandse Zaken laat weten dat er zelfs wordt overwogen strenge controles bij de grens uit te voeren.

Griekenland

Ook Griekenland leeft natuurlijk voor een groot deel van het toerisme. Dit land, dat als één van de eerste Europese landen in lockdown ging, bleef relatief gespaard en laat weten vanaf 4 mei de lockdown te verspoelen door winkels en terrassen langzaam weer te openen. Hierop volgen in juni de hotels en al eerder liet Griekenland weten vanaf juli weer buitenlandse toeristen te verwelkomen. Ook dit land zal voorzorgsmaatregelen, zoals social distancing handhaven. Dus wil je deze zomer op vakantie in Europa? Dan lijkt tot nu toe Griekenland de meest zekere optie. Alleen moet het luchtverkeer naar de eilanden tegen die tijd ook weer virus-veilig kunnen meedraaien.

Kroatië

De Nederlandse overheid adviseert om alleen naar Kroatië te reizen als het noodzakelijk is. De grenzen zijn in principe gesloten, ook voor Nederlanders.

Nederlanders die vanuit Servië, Bosnië-Herzegovina of Montenegro per auto via Kroatië terug naar Nederland willen rijden, worden op dit moment alleen toegelaten als zij op doorreis zijn en hen wordt verzocht in de auto te blijven en Kroatië zo snel mogelijk weer te verlaten. De meeste bedrijven diensten zijn dit moment niet beschikbaar; op supermarkten, apotheken, benzinestations en banken na. Ook het openbaar vervoer is stilgelegd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | de Volkskrant, JAN-magazine, NOS, Nederland Wereldwijd

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 19 is nu te koop. Kun of wil je liever niet naar de winkel te gaan? Online bestellen kan ook heel gemakkelijk en veilig via deze link. Je krijgt ‘m ook nog eens gratis thuisbezorgd!

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden