Maastricht Marketing, Visit Zuid-Limburg en Land van Kalk Beeld Maastricht Marketing, Visit Zuid-Limburg en Land van Kalk
Beeld Maastricht Marketing, Visit Zuid-Limburg en Land van Kalk

Deze mooie wandel- en fietsroutes in Zuid-Limburg brengen je terug in de tijd

Maastricht is een van de meest geliefde steden van Nederland. Niet alleen om te borrelen en te shoppen, maar ook om de geschiedenis in te duiken. Laat je door vijf steengoede wandel- en fietsroutes meevoeren langs steile kalkwanden, diepe dagbouwgroeves en ontdek het ondergrondse mysterie van Zuid-Limburg.

Margriet samen met Maastricht Marketing, Visit Zuid Limburg en coöperatie Land van Kalk

Trek je wandelschoenen aan of stap in de trappers en ontdek zelf de mergel, die is ontstaan dankzij de kalkskeletjes van miljoenen kleine zeedieren.

Fietsen over de zeebodem

En nee, daar heb je geen snorkel voor nodig. Het gaat hier namelijk over de geologische krijtperiode, die je laagje voor laagje gaat ontdekken. Vier geschakelde lussen van in totaal 117 kilometer die elk hun eigen verhaal vertellen, geven je de mogelijkheid om het krijttijdperk in één of meerdere dagen te verkennen. Het is even doortrappen op de Zuid-Limburgse heuvels, maar je wordt beloond met schitterende uitzichten, smaakvolle wijngaarden en dramatisch oprijzende kalkwanden. Bovendien zorgt de kalkbodem voor een unieke flora die door de steile hellingen prachtig bewaard is gebleven. Van het Plateau van Margraten tot de duizelingwekkend diepe groeves rondom het Belgische Riemst – deze route laat je tot in het hart van het heuvelland kijken.

70 miljoen jaar terug in de tijd in het Land van Krijt, Mergel en Kalk

Maastricht Marketing Beeld Maastricht Marketing
Beeld Maastricht Marketing

Krijtwandeling Sint-Pietersberg

In deze uitdagende wandeling van 7 kilometer zul je zien dat krijt, mergel en kalk een hoofdrol spelen in het Zuid-Limburgse landschap. Als bouwmateriaal voor woningen, als bodem voor unieke flora en fauna en als werkverschaffing in groeves – het gesteente is onmogelijk weg te denken uit deze heuvels en dalen. De route start in hartje Maastricht, maar je waant je al snel in een compleet andere wereld. De Sint-Pietersberg is een prachtig wandelgebied waar de rust neerdaalt. Pas bij de ENCI-groeve begrijp je hoe kalk en de winning daarvan het landschap beïnvloeden. We beloven een uitzicht waar je de mond van open valt.

Visit Zuid-Limburg Beeld Visit Zuid-Limburg
Beeld Visit Zuid-Limburg

Krijtwandeling Valkenburg aan de Geul

Waar anders kun je de sporen van het krijttijdperk beter ontdekken dan in Valkenburg? Het stadje kleurt zachtgeel van de mergelwoningen, maar ook ondergronds is er van alles te vinden! Een enorm gangenstelsel kronkelt ondergronds, grotendeels met handgereedschappen uitgehakt door blokbrekers in de afgelopen honderden jaren. Drie verschillende routes van 10, 13 en 15 kilometer brengen je langs 66 miljoen jaar geschiedenis. Veel van de groeves zijn inmiddels gesloten voor het publiek, maar dat maakt wel dat je als wandelaar kunt genieten van de prachtige flora en fauna in de omgeving.

Land van Kalk Beeld Land van Kalk
Beeld Land van Kalk

Kids Safari

Op zoek naar fossielen van miljoenen jaren oud in het Kunradersteen en speurend naar sporen van vossen en dassen, leren kinderen op een laagdrempelige manier meer over de Zuid-Limburgse natuur. In elk jaargetijde is wel iets moois te vinden; een vlinder, libelle of kikker misschien? Ook in de natuur rondom Voerendaal en de Kunradersteengroeve laat de krijtzee zijn sporen zien. Deze route onder begeleiding van een ranger is ideaal voor gezinnen met kinderen van 4 tot 12 jaar. Geen lange wandeling, maar gewoon lekker buitenspelen.

Land van Kalk Beeld Land van Kalk
Beeld Land van Kalk

Wijn Safari

Houd je van natuur én een glas heerlijke streekwijn? Dan is deze 8 kilometer lange route door het glooiende heuvelland echt iets voor jou. De vele hellingen maken dit gebied uitermate geschikt voor wijnbouw, net als - daar komt hij weer - de kalkgrond! Hier komt de ene na de andere prijswinnende streekwijn vandaan. Neem zelf een kijkje tussen de druiven en proef het eindresultaat in deze Wijn Safari. De tocht start en eindigt bij Wijngoed Fromberg in Ubachsberg, waar je ook afsluit met een mini-wijnproeverij. Tussendoor neemt de ranger je mee en kun je genieten van schitterende uitzichten vanaf de plateaus en interessante informatie over de Kunradersteengroeve.

Ben je al enthousiast geworden? Alle routes door het land van Krijt, mergel en kalk vind je op visitzuidlimburg.nl/krijt.

null Beeld
Commerciële redactieMaastricht Marketing, Visit Zuid-Limburg en Land van Kalk

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden