Zó ga je goed voorbereid de weg op naar je vakantieadres.
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De zomervakantie is begonnen: zó ga je goed voorbereid de weg op

Vrijdag eindigt het schooljaar voor regio midden en dat betekent dat de zomervakantie is begonnen in Zuid-Holland en in delen van Gelderland, Utrecht, Flevoland en Noord-Brabant. Met de eerste dagen van de zomervakantie in het vooruitzicht, verwacht de ANWB dan ook drukte op de weg. Vooral op zaterdag kun je file verwachten op de Autoroute du Soleil in Frankrijk.

Ben je van plan om op vakantie te gaan? Zó ga je goed voorbereid op reis.

Reis niet op zwarte zaterdag

De allereerste tip is eigenlijk heel makkelijk: voorkom dat je op reis gaat op een zwarte zaterdag. Op ‘zwarte zaterdag’ is het enorm druk op de weg, doordat de meeste mensen op die dag onderweg zijn naar hun vakantiebestemming. Handiger is om bijvoorbeeld een dag eerder te vertrekken of juist op de maandag na zwarte zaterdag. Wil je toch écht op zwarte zaterdag gaan rijden? Dan doe je er goed aan om niet te vroeg te vertrekken, maar wat later op de dag. Zo vermijd je de meeste files.

Neem voldoende eten en drinken mee

Zwarte zaterdag of geen zwarte zaterdag: zorg ervoor dat je voldoende eten en drinken meeneemt voor onderweg. Niets is zo vervelend dan onverhoopt in een komen file te staan, zonder dat je even wat kunt eten of drinken. Op sommige routes kan het namelijk lang duren tot je een wegrestaurant tegenkomt. Vergeet daarnaast ook je trouwe viervoeter niet, als die meegaat op vakantie. Zorg ervoor dat ook je hond voldoende kan eten en drinken.

Zorg voor een opgeladen telefoon

Reizen met de auto naar je vakantiebestemming kan erg lang duren. De kans is daardoor ook groot dat je telefoon of iPad het niet de hele dag volhoudt en dat je ‘m op een gegeven moment moet opladen. Zorg ervoor dat je ze van tevoren goed oplaadt en neem een powerbank mee wanneer je auto geen ingang heeft om je apparaat op te laden. Dit is vooral belangrijk wanneer je je telefoon gebruikt om te navigeren, maar het kan natuurlijk ook heel goed uitkomen met kinderen op de achterbank.

Laat je auto checken

Om veilig op reis te gaan is het verstandig om je auto te laten checken door een monteur. Controleer de remmen, accu en het oliepeil. Ook is het goed om te controleren of de airco het nog doet. Je wil natuurlijk niet onderweg zijn met warm weer, zonder werkende auto.

Rijd niet weg met slippende koppeling

In de file kom je normaal gesproken vaak weg met een slippende koppeling, maar wanneer je op vakantie bent kan dat erg slecht zijn voor je auto. Dat komt doordat je auto zwaarder beladen is door bagage of bijvoorbeeld een caravan. Daarnaast rijd je vaak ook door de bergen. Wanneer je toch wegrijdt met slippende koppeling, kan dat zorgen voor rook, oponthoud en soms zelfs schade.

Je hebt geen haast

Eindelijk, je welverdiende vakantie is begonnen, dus waarom zou je je onderweg haasten? Ten eerste zorgt het ervoor dat je gestrest op vakantie gaat en ten tweede kan het erg vermoeiend zijn om in één keer door te rijden naar je vakantieadres. Probeer de reis zelf al te zien als het begin van je vakantie. Geniet van de omgeving en boek een overnachting, zodat je de volgende dag uitgerust door kan rijden.

Gebruik een tolbadge

Een laatste handige tip voor het rijden naar en door Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal is het gebruik van een tolbadge. Hiermee kun je elektronisch tol betalen. Je plaatst ‘m achter je voorruit en zodra je bij de slagboom komt, gaat die automatisch omhoog. Hierdoor hoef je niet in een lange rij te wachten.

Niet vergeten

Verder is het belangrijk om een aantal dingen niet te vergeten:

  • Belangrijke papieren, zoals je rijbewijs, kentekenbewijs, groene kaart, identiteitskaart of paspoort.
  • Een reservesleutel van je auto.
  • Een gevarendriehoek, veiligheidshesje voor alle inzittenden, een EHBO-set en een reserveband.
  • Neem een creditcard mee voor het geval je gebruik moet maken van vervangend vervoer.

Bron | ANWB, wagenplan.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden