MT42 Lekker weg Beeld Ruben Hanssen via unsplash.com (leiden), Sanne Motza (flora batava), Hugo Thomassen (nederlandse dansdagen), Juri Hiensch (schiermonnikoogfestival), Irving Penn, Sue Murray in balenciaga, vogue, september 1967 (kunstmuseum)
Beeld Ruben Hanssen via unsplash.com (leiden), Sanne Motza (flora batava), Hugo Thomassen (nederlandse dansdagen), Juri Hiensch (schiermonnikoogfestival), Irving Penn, Sue Murray in balenciaga, vogue, september 1967 (kunstmuseum)

PREMIUM

De leukste uitjes en tips om er even helemaal uit te zijn

Vier het Leidens Ontzet en gluur tijdens het Weekend van de wetenschap achter de schermen van de wetenschap en technologie.

MT42 Lekker weg Beeld

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Letterlijk. De boswachters van natuurmonumenten hebben in kaart gebracht waar je de mooiste spot.
natuurmonumenten.nl/paddenstoelen

MT42 M42 horizontale lijn roze Beeld
MT42 Lekker weg Beeld

Vrijheid, blijheid

In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 verliet het Spaanse leger Leiden en de volgende dag kwamen de geuzen de stad in varen en deelden voedsel uit aan de bewoners. Het Leidens Ontzet wordt nog jaarlijks groots gevierd met feest, vuurwerk, muziek, parade, haring en wittebrood.
3october.nl

MT42 M42 horizontale lijn roze Beeld
MT42 Lekker weg Beeld

1. #dansmetmij

Al 25 jaar wordt de diversiteit van dans gevierd tijdens de Nederlandse Dansdagen, met Maastricht als swingend hart. Deze jubileumeditie wordt extra bijzonder, met meer dan honderd inspirerende voorstellingen en activiteiten op unieke locaties in de ‘sjoene’ stad aan de Maas, maar ook online en op tv. Geniet van klassiek ballet, dance battles, gerenommeerde gezelschappen, getalenteerde nieuwkomers, een art-decodanstent op het Vrijthof – hét podium voor iedereen die zelf wil dansen – en een theatrale danswandeling dwars door de stad.
30 september t/m 6 oktober, nederlandsedansdagen.nl

2. Klassiekers op Schier

Dit najaar meert de absolute wereldtop van de kamer-muziek aan op Schiermonnikoog. Omringd door driehonderd vogelsoorten, 18 kilometer strand en het wad geniet het publiek van musici en composities uit alle windstreken, maar ook van masterclasses, documentaires en excursies.
1 t/m 6 oktober, schiermonnikoogfestival.nl

MT42 M42 horizontale lijn roze Beeld
MT42 Lekker weg Beeld

Beauty in Breukelen

Idyllisch gelegen aan de Vecht vind je Flora Batava in Breukelen. Het boetiekhotel ligt op Buitenplaats de Vijverhof, waar Agnes Block in de zeventiende eeuw een lusthof creëerde dat vanwege de honderden exotische planten- en bloemensoorten de bijnaam ‘Flora Batava’ kreeg. Een paar jaar geleden werd de buitenplaats in ere hersteld en omgetoverd tot prachtplek. Je kunt er logeren in een van de 45 kamers en suites en/of een hapje en drankje doen in Restaurant Bloei of het Theehuis.
florabatava.com

MT42 M42 horizontale lijn roze
 Beeld
MT42 Lekker weg Beeld

Balenciaga

Agenda

22 september t/m 5 maart | In Balenciaga - meesterlijk zwart in Kunstmuseum Den Haag ontdek je dat de complexe ontwerpen van Cristóbal Balenciaga het best tot hun recht kwamen in zijn lievelingskleur. In de modetentoonstelling zijn ruim honderd stukken te zien.
kunstmuseum.nl

1 en 2 oktober | Tijdens het jaarlijkse Weekend van de wetenschap kun je overal (gratis) gluren achter de schermen van de wetenschap en technologie, van laboratorium tot restauratieatelier. Leuk voor jong en oud.
weekendvandewetenschap.nl

4 oktober | Beleef de Schoorlse Duinen op een bijzondere manier: tijdens een Natuurbelevingsconcert door violiste Martine Nijenhuis plus aansluitende stiltewandeling onder leiding van een gids.
staatsbosbeheer.nl > natuurbelevingsconcert

6 t/m 9 oktober | Military Boekelo – Enschede is een van de grootste paardentopsportevenementen van Nederland, met ook een oergezellige Herfstfair. En dat alles omlijst door het prachtige Twentse landschap.
military-boekelo.nl

5 t/m 16 oktober | Festival Afrovibes in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht laat je kennismaken met dans, muziek, mode en theater van makers uit West-Afrika én uit de Afrikaanse diaspora in Frankrijk, Oostenrijk, België en Nederland.
afrovibes.nl

Roos Stalpers en Fee van ’t Veen.Ruben Hanssen via unsplash.com (leiden), Sanne Motza (flora batava), Hugo Thomassen (nederlandse dansdagen), Juri Hiensch (schiermonnikoogfestival), Irving Penn, Sue Murray in balenciaga, vogue, september 1967 (kunstmuseum)

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden