null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

De hele wereld op code oranje: ook de laatste gele gebieden op de kaart veranderen van kleur

Eerder stonden Aruba, Bonaire en Sint-Maarten nog op code geel, maar daar is inmiddels verandering in gebracht. Ook voor deze eilanden geldt dat je er vanaf nu alleen heen mag voor noodzakelijke reizen. En dat zorgt ervoor dat voor Nederland nu de hele wereld op code oranje of zelfs rood staat.

En dat heeft niet per se met de uitbraak van het coronavirus in andere landen te maken.

Code oranje voor de hele wereld

Met de besmettingscijfers op Aruba, Bonaire en Sint-Maarten heeft het volgens premier Rutte niet te maken, het aangescherpte reisadvies komt namelijk door Nederland. Begin november werd al een negatief reisadvies tot januari aangekondigd, maar liet Rutte weten dat het Caribisch gedeelte van het koninkrijk daarbuiten valt. Toen nam het aantal boekingen naar Curaçao sterk toe, waarna het reisadvies door een stijging van de besmettingsaantallen op het eiland naar code oranje ging.

Tijdens de toespraak van de premier van afgelopen maandagavond ging hij nog een stapje verder en adviseerde hij om tot half maart niet naar het buitenland te reizen. Toch bleek alleen een advies niet voldoende en werd de hele wereld op code oranje (alleen noodzakelijke reizen) tot zelfs code rood (alle reizen afgeraden) gezet. Dit moet voorkomen dat mensen alsnog op vakantie gaan.

Tijdens het coronadebat haalde Rutte uit naar Nederlanders die zonder dringende reden de komende tijd toch op vakantie gaan. "Als je nu nog zo onbeschaamd bent om op wintersport te gaan, dat is echt asociaal!", aldus de premier.

Lees ook: Winkelketens tóch dicht: regels voor niet-essentiële winkels aangescherpt

Harde maatregelen

Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen hardere maatregelen en vinden dat premier Rutte al eerder had moeten ingrijpen. De beelden van de drukte op Schiphol, terwijl niet-essentiële winkels, scholen en veel andere locaties tijdelijk de deuren moeten sluiten, schieten bij hen in het verkeerde keelgat. Daarom stellen sommige partijen een vliegverbod voor. Hoewel de premier laat weten dit niet uit te sluiten, is dit wel een laatste middel om in te zetten. Dat komt omdat dit volgens Rutte enorme economische schade met zich meebrengt, mede omdat dit ook het vrachtverkeer raakt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, AD

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden