null Beeld

De Elfstedentocht rijden zónder ijs? Dat kun je deze zomer gewoon doen

Het wordt een bijzondere zomer, dat staat vast. Maar dat geeft ook de kans om al het moois dat Nederland te bieden heeft te ontdekken. Zoals misschien wel de ultieme fietstocht, namelijk de Elfstedentocht. Een prachtige route door Friesland waar je géén ijs voor nodig hebt.

Iedere week geven Marlou en Godfried van REiSREPORT een leuke zomertip, voor iedereen die dit jaar liever in eigen land blijft.

De Elfstedentocht fietsen

Waarom zou je jezelf deze zomer niet gewoon eens flink uitdagen en de Elfstedentocht fietsen? Friesland is een prachtige regio, met lekker veel ruimte, rust én water om je heen. Alles op eigen tempo, maar wel lekker actief op vakantie in eigen land. En achteraf kun jij zeggen dat je de Elfstedentocht hebt afgevinkt. Weliswaar niet op de schaats, maar dat maakt niet uit.

Geen ijs nodig

De Elfstedentocht is ‘de tocht der tochten’ van bijna 200 kilometer over

natuurijs met Leeuwarden als start- en eindpunt. De laatste Elfstedentocht vond

plaats in 1997. Gelukkig heb je voor deze tocht géén ijs nodig, want dan zouden

we nog wel een tijdje moeten wachten. Sterker nog, deze tocht volbreng je

liever met een zonnetje erbij.

Langs elf steden

Tijdens deze route rijd je langs de steden Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. En, zoals al gezegd, begin en eindig je in de gezellige stad Leeuwarden. Overigens is de fietsroute wel iets langer dan de schaatsroute, namelijk zo’n 260 kilometer. De route van deze Elfstedenfietstocht kun je heel gemakkelijk terugvinden op meerdere fietsroutewebsites.

Lees ook

Lange fietstocht op de planning? Vijf tips om zadelpijn te voorkomen

De officiële rustpunten

De stops bij de Friese steden zijn stuk per stuk erg leuk. En aangezien dit de officiële rustpunten zijn van je route, kun je hier natuurlijk de dag heerlijk afsluiten met een koud biertje op het terras. Het is dan ook echt een aanrader om rondom deze steden te overnachten om zo ook de sfeer van zo’n Friese stad goed te kunnen ervaren.

Eén van deze mooie steden is bijvoorbeeld Sloten. Je wandelt er langs de aan het water gelegen straatjes, omringd door oude panden. Ook is er een museum gevestigd (Museum Stedhûs Sleat), waar je meer leert over de geschiedenis van Sloten. Aan het einde van de Heerenwal staat Molen de Kaai, een mooie plek om op een bankje van het uitzicht te genieten.

Een echte vakantie met overnachtingen

Er worden overigens ook tal van arrangementen aangeboden door reisorganisaties. Bij het arrangement zijn de hotels voor je geregeld én word je bagage door de organisatie naar het volgende hotel gebracht. Best handig, want zo hoef jij je spullen niet mee te zeulen op de fiets.

null Beeld

Boekentip: Nederland – vakantie in eigen land

Meer leuke zomertips (inclusief mooie wandel- en fietstips) lees je in het recent verschenen reisboek Nederland – vakantie in eigen land. Een reisgids vol achtergrondverhalen, wandel- en fietstips en mooie dorpen in 20 schitterende regio’s, gemaakt door het reisduo Marlou Jacobs en Godfried van Loo (REiSREPORT). Dit boek bestel je, inclusief gratis verzending, in de webshop van REiSREPORT.

Tekst | Marlou Jacobs en Godfried van Loo (REiSREPORT)

Fotografie | Marlou Jacobs en Godfried van Loo (REiSREPORT)

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden