null Beeld

De autoregels per vakantieland: met hoeveel mensen mag je in een auto zitten?

De zomervakantie staat voor de deur. Ga jij dit jaar met de auto op pad? Let dan goed op. Want hoewel we in Nederland weer met andere huishoudens en een onbeperkt aantal mensen in de auto mogen stappen, geldt dit niet voor alle landen. Dit zijn de autoregels per vakantieland.   

Mondkapje op of mondkapje af? En moet die bijrijdersstoel vrij blijven?

De autoregels per vakantieland

Door alle verschillende coronamaatregelen per land, is het niet gek dat je soms het overzicht kwijt raakt. Daarom kun je op de website van de ANWB een overzicht vinden met de actuele reisadviezen. Waaronder ook de autoregels per vakantieland. Wanneer je in de auto zit met één huishouden, dan is er in de meeste vakantielanden niks aan de hand. Maar wanneer je met verschillende huishoudens op vakantie gaat moet je even goed opletten. We zetten de autoregels van meest populaire vakantiebestemmingen voor je op een rijtje.

België

Als eerste ons buurland België. Hier geldt dat je met anderen in één auto mag zitten, mits je allemaal een mondkapje draagt. Daarnaast wordt aangeraden om waar mogelijk afstand te bewaren tussen je reisgezelschap. Deze regels gelden ook in Luxemburg.

Frankrijk

Ga je naar Frankrijk? Dan kan het mondkapje zodra je over de grens komt weer af. Dit is hier niet verplicht, al wordt wel geadviseerd om ‘m toch op te doen. Daarnaast mogen maximaal twee mensen uit verschillende huishoudens naast elkaar zitten en wordt aangeraden één meter afstand tussen de bestuurder en de andere reizigers te bewaren.

Lees ook: Dit betekenen de kleurcodes en het bijbehorende reisadvies rondom corona

Duitsland

In Duitsland mag je in principe samen met een ander huishouden in de auto zitten. Ook hier wordt geadviseerd om een mondkapje te dragen en om het samen reizen te beperken. Daarnaast kan het in Duitsland per deelstaat verschillen wat de exacte regels zijn. Zo mag je bijvoorbeeld in Beieren alleen met een ander huishouden in de auto zitten als dit een uitzonderingsgeval is en moet je wel een mondkapje op. Terwijl dit in een andere deelstaat niet het geval is. Daarnaast kan dit snel veranderen, dus hou voor en tijdens je reis goed het actuele advies en nieuws in de gaten.

Italië

Op weg naar een Italiaanse bestemming? Let dan goed op. In dit vakantieland gelden strengere autoregels als je in de auto zit met mensen buiten je eigen huishouden. Je bent hier namelijk verplicht om minimaal één meter afstand tussen elkaar te houden en een mondkapje te dragen. Daarnaast mag er niemand in de bijrijdersstoel zitten. Per zitrij mogen er in de auto maximaal twee mensen zitten. Heb je een auto met vijf zitplekken? Dan mag je dus maximaal drie mensen in de auto hebben.

Oostenrijk

Rijd je via Oostenrijk of ga je in dit land vakantie vieren? Ook dan mag je met maximaal twee personen per rij in de auto zitten. Je mondkapje mag hier wel weer af tijdens de autorit.

Zwitserland

Kom je door Zwitserland? Dan mag niet alleen dat mondkapje af, er gelden hier ook geen beperkingen op het aantal mensen uit een ander huishouden in één auto. Ook de bijrijdersstoel mag in dit land weer gebruikt worden.

Spanje

En ook Spanje is natuurlijk een populair vakantieland. Qua autoregels geldt hier dat je verplicht een mondkapje op moet als je met personen buiten je huishouden in de auto zit. Er geldt hier geen maximaal aantal passagiers.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANWB

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 28 ligt in de winkel! En hij staat volledig in het teken van Frankrijk: van de mooiste badplaatsen tot de lekkerste gerechten, en van Frans icoon Simone Signoret tot DIY brocante. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden