MT32 M32 Toerisme Beeld  getty images, alamy, shutterstock (illustraties)
Beeld getty images, alamy, shutterstock (illustraties)

PREMIUM

De 5 heerlijkste routes (met de auto, motor, fiets of te voet) door dat heerlijke Franse binnenland

Verlaat overvolle tolwegen en rijd lekker à la campagne. Want tussen de weelderige wijnranken, romantische kastelen, verstilde dorpen en levendige stadjes ligt de joie de vivre – die typisch Franse kunst van het puur genieten – voor het oprapen.

MT32 horizontale lijn geel Beeld
MT32 M32 Toerisme Beeld

De Loire-vallei

Elk kasteel in de Loirevallei vertelt zijn eigen verhaal, van een feestende Frans tot een standvastige maagd. Volg de fietsroute en bezoek onderweg de kastelen en betoverende natuur van de Pays de Châteaux.

MT22 M22 leeg kort Beeld
MT32 M32 Toerisme Beeld

Ingrediënten: kabbelende rivier met op haar oevers renaissance-kastelen in parkachtige tuinen.

Vervoer: fiets

Online: nl.francevelotourisme.com/fietsroute/pays-des-chateaux-fietsroute

Vorstelijke vallei

Alle kastelen van de Loirestreek bezoeken is simpelweg niet te doen. In Val de Loire staan er honderden, waarvan een deel nog bewoond. Ze staan er dankzij de Honderdjarige oorlog (1337-1453). De Engelsen beheersten de gebieden ten noorden van Loire. Om de vijand tegen te houden, bouwden de legers forten die na de oorlog hun militaire functie verloren. In handen van de Franse adel veranderden de middeleeuwse bouwwerken tijdens de renaissance in lusthoven omgeven door sierlijke tuinen. Ook de Franse koningen van de zestiende eeuw vielen voor de charme van de Loirestreek en trokken met hun hofhouding naar de Loirevallei.
loirestreek-frankrijk.nl/loire-chateaux

Peddel over koninklijke paden

Fiets in twaalf lussen langs Frankrijks mooiste kastelen, waaronder die van Chambord, Cheverny, Blois en Chaumont-sur-Loire. Niks wapperende landkaarten, want de vierhonderd kilometer lange Châteaux fietsroute is volledig bewegwijzerd en gaat over charmante landwegen en fietspaden. Naast kastelen geniet je onderweg van de sprookjesachtige bossen van de Sologne, gastvrije dorpjes en dromerige wijndomeinen. Santé!

Maagd van Orléans

Geen kasteel zonder roemrijke geschiedenis. Zo treed je op Château de Chinon in de voetsporen van Jeanne d’Arc. In deze stoere vesting vond in 1429 de ontmoeting plaats tussen Karel VII en de strijdlustige maagd plaats. Dit onderonsje zou tot het einde leiden van de Engelse belegering van Orléans tijdens de Honderdjarige Oorlog. forteressechinon.fr/en

Feesten met Frans

Bij een jachthuis denk je niet aan de pracht en praal van Château de Chambord, laat staan aan een duizelingwekkende wenteltrap van Leonardo da Vinci. Toch is het grootste kasteel van de streek geen plek om in te wonen. Koning Frans I liet het megalomane renaissancistische kasteel bouwen om er feestjes te geven. Een lusthof voor banketten, jacht, kunst, muziek en zijn vele maîtresses.
chambord.org

MT32 M32 Toerisme Beeld
MT32 horizontale lijn geel Beeld
MT32 M32 Toerisme Beeld

Île de France en Normandië

Laat je inspireren door de zonovergoten schilderijen van Monet, Renoir en Cézanne. Reis net als de buitenlucht-schilders en volg de stroom van de Seine; dat brengt je op de schilderachtigste plekjes van Île de France en Normandië.

MT22 M22 leeg kort Beeld
MT32 M32 Toerisme Beeld

Ingrediënten: weelderige tuinen, prachtige dorpen, steden en landschappen tussen Parijs en de Normandische kust.

Vervoer: auto of camper

Online: voyagesimpressionnistes.com, nl.france.fr > impressionisten

In de voetsporen van de impressionisten

Op zoek naar de bakermat van het impressionisme? Ga naar Île de France en Normandië. Begin in de hoofdstad Parijs. Slenter bijvoorbeeld door het Montmartre van Monet, Cézanne en Toulouse-Lautrec en bewonder hun meesterwerken in Musée d’Orsay, Musée Marmottan en Musee de l’Orangerie. Verruil de lichtstad vervolgens voor een roadtrip naar de Normandische kust. Je hoeft maar door je wimpers kijken en je zíét de werken van de impressionisten voor je. Helemaal als je stopt in Auvers, Giverny, Rouen, Honfleur, Le Havre, Étretat en Dieppe.

Op bezoek bij Monet

Zeg je Giverny, dan zeg je Monet. Hij legde zijn omgeving met zó veel verve vast, dat het zijn tijdgenoten inspireerde om ook een kijkje in het Normandische dorp Giverny te nemen. Inspiratiezoekende artiesten, waaronder Cézanne en Rodin, streken neer in Hôtel Baudy. Nog altijd is Monet hier alom aanwezig: in zijn huis en Jardin d’Eau met treurwilgen, groen bruggetje en iconische waterlelies, maar ook in het Museum voor impressionisme, Hôtel Baudy en bij de oude molen. Aanrader: maak een tochtje met de antieke trein door de vallei van Eure.
nl.normandie-tourisme.fr > Giverny

3x zeezicht

  1. Bewonder zonsopkomst in Le Havre, in de geest van Monets meesterwerk Impression, soleil levant.
  2. Doe als Boudin, Monet, Caillebotte en bezoek het strand van Trouville met haar 19-eeuwse promenades, badhokjes en kleurrijke parasols.
  3. Doe als Signac en ga naar Barfleur. Al was het maar voor les blondes de Barfleur, deze wilde mosselen zijn een lokale specialiteit.

La fête des impressionnistes

Van april tot september 2023 viert Normandië het Impressionisme Festival, met maar liefst 450 evenementen verspreid over de regio. De musea staan in het teken van de kunststroming en er zijn films, concerten, diners en nog veel meer in de sfeer van de schilders. Kun je niet wachten? Ook deze zomer zijn er veel activiteiten. Zo wordt de honderdvijftigste verjaardag van Monets Impression, soleil levant gevierd in Les Nuits Normandie Impressionist. Het festival is op 26, 27 en 28 augustus.
normandie-impressionniste.fr

MT32 M32 Toerisme Beeld
MT32 horizontale lijn geel Beeld
MT32 M32 Toerisme Beeld

Bretagne

Met meer dan vijftig vuurtorens vormen de stoere bakens aan – en soms zelfs ín – zee een karakteristiek onderdeel van het Bretonse landschap. Met eigen ogen zien? Volg dan de Route des Phares (vuurtorenroute).

MT22 M22 leeg kort Beeld
MT32 M32 Toerisme Beeld

Ingrediënten: hoge kliffen, witte stranden, opspattende golven, crêpes en Bretonse strepen.

Vervoer: auto of fiets, maar wandelen is ook een optie!

Online: brest-terres-oceanes.fr/fr/destination/sur-la-route-des-phare

Hier aan de kust

Nergens ter wereld vind je zo veel vuurtorens als in Bretagne. Het departement Finistère spant al helemaal de kroon: deze kleine punt van Bretagne, omringd door zeeën en oceanen, is bezaaid met 23 vuurtorens. Ze vormen niet alleen een ankerpunt voor de schepen op zee, maar bieden ook houvast voor iedereen die de vuurtorenroute volgt. Een aanrader, want de ruige Bretonse kust is adembenemend en wisselt hoge kliffen af met glooiende duinen, witte stranden en gezellige steden.

De hoogste en de sterkste

Onderweg maak je (onder andere) kennis met de vuurtoren van Pontusval, bij Brignogan-Plages. Deze toren werd in de negentiende eeuw in gebruik genomen, vanwege de schipbreuken die hier aan de kust werden geleden. Nog iets verder naar het westen staat de vuurtoren van Plouguerneau. Deze vuurtoren op het Île Vierge geldt als de hoogste van Europa. Zeker doen: met een bootje naar de toren varen en ’m beklimmen. Het uitzicht vanaf 82,5 meter hoogte is spectaculair. Ook bijzonder is de Créac’h, een zwart-wit gestreepte vuurtoren op het eiland Ouessant. Dit is één van de krachtigste vuurtorens ter wereld en kan wel tot 59 kilometer ver schijnen.

Van kust naar crêpe

Dat Bretagne meer is dan ruige kust en vuurtorens ontdek je in Quimper, de hoofdstad van de Finistère. De stad is op en top Bretons, met geplaveide steegjes, spitse torens, vakwerkhuizen, met bloemen versierde bruggetjes en winkels vol aardewerk en streepjestruien. Trek gekregen van al dat moois? Zet dan koers richting Place au Beurre. Hier vind je volop crêperies waar de lokaal geliefde flensjes worden gebakken. Zoet én hartig.

MT32 horizontale lijn geel Beeld
MT32 M32 Toerisme Beeld

De Elzas

Schilderachtige dorpen met vakwerkhuizen, glooiende wijngaarden, middeleeuwse kastelen en wijnhuizen in overvloed: de Route des Vins d’Alsace is niet voor niets een van de populairste routes van Frankrijk.

MT22 M22 leeg kort Beeld
MT32 M32 Toerisme Beeld

Ingrediënten: glooiende wijngaarden, middeleeuwse dorpjes, kerken, kastelen en volop winstubs, lokale wijnbarretjes.

Vervoer: auto of fiets, maar wandelen is ook een optie!

Online: wineroute.alsace

La Petite France en Klein Venetië

Of je de 170 kilometer lange Route des Vins d’Alsace nu met de auto aflegt, te voet of met de fiets: boek sowieso wat overnachtingen in, want dan kun je een extra glaasje wijn drinken en hoef je niets te missen van het goede leven. Bovendien verdient de veelzijdige streek in het noorden van Frankrijk, grenzend aan Duitsland en Zwitserland, al je aandacht. Niet alleen de traditionele Elzasser dorpjes, maar ook de grote steden zijn een aanrader. Van La Petite France, zoals het historisch centrum van Straatsburg heet, tot Klein Venetië, de waterrijke stad Colmar met balkons vol met geraniums in knetterkleuren.

Fotomomenten

De Elzas Wijnroute strekt zich uit van Marlenheim naar Thann en onderweg valt heel veel te zien, zoals Château du Haut Koenigsbourg, een middeleeuws kasteel ingeklemd tussen wijnranken en bossen. Ook het dorpje Riquewihr, dat midden tussen de wijngaarden ligt, is superfotogeniek. Het is een van de plus beaux villages van Frankrijk en heeft vakwerkhuisjes, een (nog in gebruik zijnde) ophaalbrug en eeuwenoude stadsmuren. Plan ook zeker een pauze in Obernai, hier wordt al sinds de middeleeuwen een grote markt georganiseerd. Naast verrukkelijke wijn kun je er trouwens ook prima een biertje bestellen; het is de stad waar het Franse Kronenbourg wordt gebrouwen.

Proeftijd

Tijdens de reis door de Elzas valt van alles te proeven, dat kan in een gezellige winstub of proeflokaal in de verschillende dorpen en steden, maar veel wijnboeren organiseren ook rondleidingen en proeverijen. Vind je het leuker om met een kleine groep op pad te gaan? Via Get Your Guide boek je (halve) dagtours inclusief proeverij vanuit Colmar en Strasbourg.
getyourguide.nl

MT32 horizontale lijn geel Beeld
MT32 M32 Toerisme Beeld

Dwars door Frankrijk

Dit jaar doen we het anders. We laten de eentonige Route du Soleil links liggen en nemen ruimschoots de tijd om de Route Nationale 7 te (her)ontdekken. Het gaat immers niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe.

MT22 M22 leeg kort Beeld
MT32 M32 Toerisme Beeld

Ingrediënten: vintage uithangborden, oude platanen, glooiende wijnstreken, de Rhône en historische steden.

Vervoer: auto of motor.

Online: routeyou.com/nl/group/view/878/n-7-langzaam-door-frankrijk

Route des Vacances

Door de overbekende (en overvolle) Route du Soleil zou je het bijna vergeten, maar tot de jaren zestig was de Route Nationale 7 (RN7) dé weg naar zonnig Zuid-Frankrijk. De duizend kilometer lange route start in Parijs en voert via rustige, kronkelende binnenwegen helemaal naar Menton aan de Middellandse Zee, op de grens met Italië. Haast moet je niet hebben, wel heel veel zin om onderweg te genieten van betoverende landschappen, velden vol lavendel, idyllische wijndorpen en nostalgie (hand-geschilderde reclames, vintage Michelinborden en oude garages) aan de gloriedagen van de RN7.

Weelde en wijn

De RN7 loopt dwars door Frankrijk en dat betekent dat er onderweg veel valt te zien, beleven en proeven. Vanzelfsprekend in steden als Lyon, Avignon en Aix-en-Provence, maar ook in kleinere dorpen, wijngaarden en natuurgebieden. Een goed begin is het halve werk, en dat geldt ook voor de RN7. Meteen bij de start, in een bos buiten Parijs, ligt het kasteel van Fontainebleau dat wereldberoemd is vanwege de prachtige tuinen, muur- en plafondschilderingen, het overdadige stucwerk en de fonkelende balzaal. Een ander hoogtepunt is Sancerre. Dwalend door de smalle straten van dit romantische heuveldorp zie je al snel waar Sancerre zijn roem aan te danken heeft: het kijkt eindeloos uit over weelderige wijngaarden. Zeker doen: een lokaal glas droge witte wijn drinken in combinatie met een stukje smeuïge geitenkaas (Crottin de Chavignol). Wie niks wil missen van Sancerre volgt er Le Fil d’Ariane, een duidelijk gemarkeerde wandelroute.

Citroenstad aan zee

Het eindpunt van de RN7 is Menton aan de Côte d’Azur, op vijf minuten rijden van de Italiaanse Bloemenrivièra. Hier waan je je in een ansichtkaart: pastelkleurige huizen, botanische tuinen, kronkelende straatjes, gezellige marktjes en overal geurende citroenen. Blijf gerust een paar daagjes plakken voordat je aan de terugtocht begint, want het slenteren over de boulevard, zwemmen in de azuurblauwe zee en borrelen in de oude haven zal niet snel vervelen.

Wil je tips voor onderweg? In het boek Langzaam door Frankrijk nemen Peter Jacobs en Erwin De Decker je mee op pad naar Menton. € 24,99 (lannoo.be).

MT32 M32 Toerisme Beeld
MT32 horizontale lijn geel Beeld
Roos Stalpers & Fee van ’t Veen getty images, alamy, shutterstock (illustraties)
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden