null Beeld

Dagje cultuur plannen? Ga naar Den Haag!

Een heerlijke strandwandeling, een bezoek aan het Binnenhof, lekker shoppen in het historische centrum of in een van de trendy wijken óf een musical beleven in het Circustheater in Scheveningen. In Den Haag zijn de mogelijkheden voor een dagje uit vrijwel eindeloos.

Margriet samen met The Hague Marketing Bureau

Culturele stad aan zee

Wat zo fijn is aan Den Haag, is dat je de stad in kunt duiken, maar ook lekker kunt gaan uitwaaien op het strand. Maar de zee biedt zoveel meer dan alleen recreatie.

Twaalf Haagse musea organiseren dit jaar, ter gelegenheid van het themajaar Feest aan Zee, waarmee Den Haag tweehonderd jaar badplaats viert, exposities waarin de zee als inspiratiebron centraal staat. Onder de noemer Cultuur aan Zee worden de bezoekers van de stad getrakteerd op exposities met werken van (inter)nationaal gevestigde kunstenaars. Ontdek welke sporen de zee, het strand en de duinen achterlieten en hoe kunstenaars zich erdoor lieten inspireren. Die plekken mag je volgens Margriet niet missen.

Zadkine aan Zee in Museum Beelden aan Zee

Wit-Rus Ossip Zadkine (1890-1967) was een poëet en ambachtsman, die zich liet inspireren door de klassieke beeldhouwkunst. Hij staat vooral bekend om zijn indrukwekkende beeld De verwoeste stad. Zadkine leidde veel Nederlandse beeldhouwers op en was een graag geziene gast in de Nederlandse kunstscene. Van 6 oktober tot en met 3 maart eert Museum Beelden aan Zee Zadkine.

De zindering van de zee in de Mesdag Collectie

Bas Jan Ader was een Nederlandse kunstenaar die plotseling verdween in 1975, toen hij de Atlantische Oceaan over aan het zeilen was. De Mesdag Collectie brengt met de tentoonstelling 'De Zindering van de Zee' t/m 6 januari een eerbetoon aan deze kunstenaar. Met werk van kunstenaars als Thierry De Cordier, Jan Dibbets en Nan Goldin.

Gemeentemuseum Aan Zee

Het mooie licht en de ambiance maken het strand van Zeeland een geliefde plek voor kunstenaars. Niet voor niets kwamen kunstenaars zoals Piet Mondriaan, Jan Toorop, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig aan het begin van de vorige eeuw graag op het Zeeuwse eiland Walcheren. Met meer dan zestig werken neemt de expositie Aan Zee (te zien tot en met 18 november) je mee langs dit stukje Nederland.

Panorama Mesdag - STORM

De strijd tegen het water maakte altijd al deel uit van de Nederlandse identiteit. Scheveningen is erdoor gevormd. De hevige stormen die over het dorp joegen, hebben sporen nagelaten die vandaag de dag nog steeds zichtbaar zijn. Op 18 november start bij Panorama Mesdag de tentoonstelling STORM. Het centrale thema is storm in de negentiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst, met als eindpunt de storm die in december 1894 over Scheveningen raasde.

Ga voor meer inspiratie naar www.cultuuraanzee.nl en dompel je onder in deze culturele stad aan zee.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden