Zó zet je verlofdagen in 2023 verstandig in voor de meeste vrije dagen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ben je toe aan vakantie? Zó zet je dit jaar je verlofdagen slim in voor de meeste vrije dagen

Verlofdagen kun je elk moment van het jaar inzetten. Als je zo lang mogelijk achter elkaar wilt genieten van vrije dagen, pak je dat het beste strategisch aan. Het liefst zonder al je verlofdagen meteen in één keer kwijt te zijn, natuurlijk. Zo doe je dat.

Volgens de wet heb je elk jaar recht op twintig verlofdagen. In een gunstig geval krijg je daar van je werkgever vijf extra bovenwettelijke verlofdagen bovenop. En dan zijn er ook nog de officiële feestdagen waarop je waarschijnlijk vrij krijgt van je werk, zoals met kerst. Als je je verlofdagen in 2023 rondom de feestdagen plant, verdubbel je daarmee volgens reisaanbieder TravelHunter je vakantiedagen.

Hoe zet je verlofdagen slim in?

In 2023 hebben we meer geluk dan vorig jaar: de feestdagen vallen een stuk voordeliger uit. Afgelopen kerst en oud en nieuw vielen (helaas) in het weekend. Dit jaar vallen eerste en tweede kerstdag op een maandag en dinsdag. Ook nieuwjaarsdag valt op een doordeweekse dag, dus als je na kerst een paar dagen vrij neemt, kun je genieten van tien vrije dagen achter elkaar. Wil je er graag écht even tussenuit? Neem dan ook vier verlofdagen op in de eerste week van januari 2024. Op die manier kun je makkelijk twee weken op vakantie gaan.

Het is verstandig om verlofdagen op te nemen tussen twee feestdagen in. Hemelvaart valt dit jaar op donderdag 18 mei en Pinksteren op zondag 28 mei. Deze feestdagen volgen elkaar vrij snel op, dus dit is het ideale moment om verlofdagen in te zetten. Zelfs als je maar één verlofdag opneemt op vrijdag 19 mei, heb je gelijk een lang weekend vrij van donderdag tot en met zondag.

Zó plan je een lange vakantie voor 2023 in

Wil je graag een verre reis maken of heb je behoefte aan een langere periode vrij? Dan is het aan te raden om de week voor en na Hemelvaart én de week na Pinksteren verlofdagen op te nemen. Op die manier lever je dertien verlofdagen in, maar ben je wel 23 dagen achter elkaar vrij! Op die manier wordt het erg makkelijk om eindelijk die verre reis naar Azië te maken of uitgebreid te ontspannen in Nederland. Je kunt deze truc ook rond Pasen en Koningsdag toepassen voor hetzelfde effect.

Verlofdagen spreiden over het jaar

Waarschijnlijk heb je het hele jaar door weleens behoefte om wat vrije dagen te hebben. Je kunt het bijvoorbeeld op deze strategische manier aanpakken:

Neem vrij van 8 april tot en met 16 april: dan heb je negen vrije dagen, maar hoef je maar vier verlofdagen in te zetten.

Neem vrij van 22 april tot en met 30 april: dan heb je wederom negen vrije dagen en hoef je ook maar vier verlofdagen in te zetten.

Neem vrij van 13 mei tot en met 4 juni: dan heb je 23 vrije dagen en zet je dertien verlofdagen in.

Neem één week vrij met kerst en oud en nieuw: dan heb je tien vrije dagen en zet je maar drie verlofdagen in.

Bron | TravelHunter, Reisplaatje

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden