Margriet logo
Autopech? Dít zijn de meest voorkomende gevallen | Margriet Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Autopech? Dít zijn de meest voorkomende gevallen

Het valt nooit helemaal te voorkomen: autopech. Daar sta je dan, met een auto die niet start of langs de kant van de weg met knipperende lichtjes. Het mooie is: je kunt zelf heel wat doen om veel van die pechgevallen te voorkomen.

Margriet samen met ANWB

Wij vertellen je over de drie meest voorkomende gevallen van autopech en hoe je dit kunt oplossen. Vind je het moeilijk dit zelf te signaleren? Dan is de laatste bonustip ideaal voor jou.

1. Lege accu

Wanneer je je auto probeert te starten en er gebeurt helemaal niets, is vaak de accu leeg. De accu is bijvoorbeeld langzaam leeggelopen doordat iets in je auto dat stroom verbruikt niet is uitgezet, zoals de radio of verlichting. Een andere veelvoorkomende oorzaak is dat de auto te lang stil heeft gestaan of te korte stukjes heeft gereden. Zet je auto aan de kant en bel de Wegenwacht of je garage.

Om een lege accu te voorkomen is het belangrijk om de accu vóór elke winter te laten testen door de garage, ook als de auto goed onderhouden wordt. Dit gebeurt namelijk niet altijd bij een beurt.

2. Lekke band

De oorzaken van zowel een klapband als een lekke band zijn meestal te lage spanning van de band, slijtage of een combinatie van deze twee. Een plotselinge lekke band of klapband is een gevaarlijke vorm van autopech. Probeer altijd rustig te blijven in zo’n situatie en zo snel mogelijk naar een veilige plek te rijden. Hou het stuur stevig vast met twee handen, laat het gas los en druk de koppeling in. De beste oplossing bij een lekke band is je wiel verwisselen. Zorg daarom altijd voor een reservewiel in je auto. Heb je geen reservewiel of is de band te erg beschadigd? Bel dan de Wegenwacht.

3. Kapotte dynamo

De dynamo in een auto levert elektrische energie, maar zorgt er ook voor dat de accu opgeladen blijft. De aandrijving van de dynamo kan kapot gaan, maar de dynamo zélf ook. Als je dynamo aan slijtage onderhevig is, merk je dit aan je lampen die minder goed gaan werken of de ruitenwissers die trager heen en weer gaan. Laat je dynamo regelmatig controleren, zeker als je een jankend geluid hoort na het starten.

Vaak knippert er bij mankementen van de dynamo een rood acculampje op het dashboard.

ANWB Smart Driver

Stilstaan met autopech is natuurlijk niet wat je wilt. Om reparaties en pech te voorkomen is er nu een hele slimme app van de ANWB: Smart Driver. Als er een lampje tóch gaat branden, kun je in de app nalezen wat het lampje precies betekent en hoe je hierop moet anticiperen. Deze app ziet problemen namelijk aankomen en waarschuwt je dan, mét passend advies. Want door kleine probleempjes op tijd op te lossen, kun je grote pech voorkomen. Bijvoorbeeld omdat er geen fut meer in de accu zit, je een lage bandenspanning hebt of dat er iets met de motor aan de hand is. Zo voorkom je onnodige pech en onverwachte, soms dure, reparaties. Hoe dit kan? Door data van jouw auto te koppelen aan alle informatie die de ANWB heeft over auto’s, kunnen ze voorspellingen doen en dus helpen voorkomen dat die lampjes gaan branden.

Ook altijd inzicht in de conditie van je auto? Meer informatie over de Smart Driver-app vind je hier.

Autopech? Dít zijn de meest voorkomende gevallen | Margriet Beeld ANWB
Beeld ANWB

Bron | ANWB
Beeld | Getty Images

Commerciële redactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden