null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Alvast een vakantie boeken ‘voor als het weer kan’: verstandig of groot financieel risico?

Normaal gesproken zijn we nu al volop bezig met het plannen van onze zomervakantie. Wordt het een strandvakantie of toch een citytrip? Zeker in deze tijd zoeken we iets om alvast naar uit te kunnen kijken. Maar hoe (on)verstandig is het om nu in coronatijd een vakantie te boeken voor aankomende zomer?

Ben je beschermd als je reis geannuleerd wordt door het coronavirus of

loop je juist een groot financieel risico?

Vakantie boeken ondanks corona

Hoewel we massaal dromen van zomerse stranden en cocktails aan het zwembad, lijkt het er nog even niet in te zitten. Voorlopig geldt tot 15 mei nog een negatief reisadvies. Alleen voor strikt noodzakelijke reizen mogen we momenteel het vliegtuig in stappen. Is het dan ook verstandig om te wachten met het boeken van een vakantie tot we meer weten over hoe het verloop van corona eruit ziet?

Boeken voor aankomende zomer kan bij veel reisorganisatie al wel en dat lijken steeds meer mensen ook al te doen. "De afgelopen weken zien we dag over dag het aantal boekingen voor de zomer stijgen", zegt Martine Langerak, woordvoerder van Sunweb Group, tegen de Volkskrant.

Langzame terugbetalingen

Hoewel veel mensen voorzichtig beginnen te boeken, is het aantal boekingen nog steeds 75 procent minder dan normaal. En dat veel mensen afwachtend zijn, is volgens Babs van der Staak, woordvoerder reizen van de Consumentenbond, niet zo verrassend. Zij hoort veel klachten over trage terugbetalingen, reisorganisaties die onbereikbaar zijn en vouchers die achteraf toch niet ingewisseld kunnen worden.

“Dat maakt mensen terughoudend”, zegt ze tegen NU.nl. Sinds 1 januari worden er geen vouchers meer uitgegeven door reisorganisaties voor pakketreizen die worden geboekt na die datum. Consumenten moeten nu binnen twee weken hun geld terugkrijgen van een geannuleerde reis, maar dat blijkt vaak veel langer te duren. De meeste mensen krijgen het geld uiteindelijk wel terug, maar dit kan dus wel langere tijd duren.

Lees ook:

Zelfs een midweekje vakantie heeft gezondheidsvoordelen

Toch een vakantie boeken?

Wil je toch alvast een vakantie boeken ondanks de onduidelijkheden rondom corona? Dan kun je volgens de reisspecialisten het beste gaan voor een pakketreis; een vlucht en verblijf in één keer aangeschaft dus. Je staat volgens Van der Staak dan sterker als consument. “Je hebt meer rechten dan als je bijvoorbeeld een losse vlucht en accommodatie boekt. Bijvoorbeeld als het in een land onveilig wordt terwijl je er bent. Dan moet de reisorganisatie je terughalen.”

Ook in het geval van een faillissement sta je sterker op deze manier. Maar: let wel goed op de voorwaarden van de reis. Kijk bijvoorbeeld of je kosteloos kunt annuleren en tot welke datum dat kan, zodat je niet om die reden je geld zult verliezen. Let óók bij het boeken van een vakantie in Nederland op: de regels rondom corona kunnen ook hier aangescherpt worden. Plus: er bestaat altijd de kans dat je zelf positief getest wordt en je daarom thuis moet blijven.

Coronapakketten

Veel organisaties binnen de reisbranche willen reizigers tegemoet komen. De woordvoerder van reisbranchevereniging ANVR laat aan de Volkskrant bijvoorbeeld weten dat als de reis toch niet door kan gaan omdat het reisadvies nog negatief is óf het land geen Nederlanders toelaat, je gewoon je geld terug kunt krijgen.

Ook Sunweb biedt flexibelere omboekmogelijkheden, zoals twee keer gratis omboeken tot twee weken voor vertrek. Ook bieden zij reizigers repatriëringsgarantie. Maar let wel op: als je verkouden wordt in de dagen voor of op de dag van vertrek, toch in contact bent gekomen met een coronapatiënt of positief test, ligt het risico vaak wel bij jou als vakantieganger. In dat geval kan de reisorganisatie namelijk wel aan alle plichten voldoen.

In de meeste gevallen ben je wel gedekt door je reisverzekering als vlak voor vertrek blijkt dat je corona hebt. Bij een quarantaineverplichting is dat vaak dan weer niet het geval. Mocht je een vakantie willen boeken, controleer dan extra goed de reisverzekering.

Drie tips

Hoewel je op verschillende manieren beschermd wordt tegen het verliezen van geld, is er toch altijd een mogelijkheid. Bijvoorbeeld omdat je de kleine lettertjes niet goed gelezen hebt. Om de kans te verkleinen dat je veel geld kwijtraakt, wanneer je nu geboekte vakantie over een paar maanden tóch geannuleerd moet worden, kun je in ieder geval op deze punten letten:

  • Betaal met creditcard als je die hebt. Meestal zijn aankopen met creditcard verzekerd, bijvoorbeeld als de reismaatschappij failliet gaat. Op die manier krijg je gemakkelijker je geld terug bij annulering dan je krijgt bij een betaling via een pinpas of iDeal.
  • Let goed op de voorwaarden van je annulerings- en reisverzekering. Door corona hebben sommige maatschappijen strengere regels voor vergoedingen, waardoor je mogelijk geen vergoeding krijgt als je moet annuleren, omdat je het virus hebt of ergens een corona-uitbraak is.
  • Ga je naar het buitenland? Houd dan ook de ontwikkelingen rondom corona in dat land in de gaten. Zo ben je beter voorbereid op je trip en weet je ook wat je daar kunt verwachten. Overleg bij twijfel over de veiligheid met je reisorganisator.

Bron | Autoriteit Consument & Markt, NU.nl, de Volkskrant

Beeld | Getty Images

Margriet 19 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: een interview met Hugo de Jonge en zijn moeder, vier sprankelende moederdag make-overs, zeven pagina's puzzelen, gezond & fit de zomer in en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden