null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

9 tips voor Salzburg, de favoriete stad van prinses Margriet

In de barokke binnenstad van Salzburg stap je binnen in een romantische wereld vol paleizen, koffiehuizen, Mozart en The sound of music. Geen wonder dat onze gasthoofd­redacteur prinses Margrietweg is van deze prachtige sprookjesstad.

Wij geven je 9 tips voor het mooie Salzburg.

null Beeld Alamy Stock Photo
Beeld Alamy Stock Photo

1. Het geboortehuis van Mozart

Hoewel het even gelden is dat Wolgang Amadeus Mozart er werd geboren (namelijk in 1756), is de componist nog steeds de grote trots van Salzburg Dat kun je onder andere zien in zijn geboortehuis! Aan de hand van instrumenten, partituren, sieraden en meubelen uit de achttiende eeuw beleef je de Salzburger jaren van de getalenteerde componist. Neem hiervoor een kijkje in het goudgele geboortehuis aan de Getreidestrasse 9 en het Mozarthaus aan het Makartplatz. Alles zien? Boek dan de Mozart City Tour. In het Mozarthaus zit Café Classic waar de koffiehuiscultuur samengaat met klassieke muziek.

2. Mozarts pianoconcerten, symfonieën en opera's ín Salzburg

Zijn pianoconcerten, symfonieën en opera’s zijn wereldberoemd en staan steevast op de concertagenda van Salzburg. Helemáál gedurende de winterse Mozart Week die jaarlijks ter ere van zijn verjaardag wordt georganiseerd. Ben je er ’s zomers, geniet dan van de concerten in parken en paleizen tijdens de Salzburger Festspiele. Een andere belevenis is het Mozart Dinner Concert, een bejubeld avondje uit, niet in de laatste plaats omdat het concert gepaard gaat met een diner in de St. Peter Stiftskeller. De Mozart Week is van 27 januari tot 6 februari 2022, meer info via viennaclassic.com en salzburgerfestspiele.at

3. De originele Mozartkugeln eet je natuurlijk in Salzburg

Café-Konditorei Fürst vernoemde als eerste bonbons naar de componist. En nog altijd kun je er ­terecht voor de originele Mozartkugeln. De lekkernij heeft een kern van pistache en marsepein gevat in een laagje nougat en een buitenkant van chocolade.

null Beeld Alamy Stock Photo
Beeld Alamy Stock Photo

4. Rondje om de kerk

De geschiedenis van de dom voert terug tot 774, toen de eerste basiliek in het hart van Salzburg werd voltooid. Een romaanse opvolger stond tijdenlang op dezelfde plek, maar een fikse brand verwoestte het bouwwerk in 1598. Hierna werd de huidige domkerk gebouwd, een ontwerp van Vincenzo Scamozzi en Santino Solari. De zandkleurige domkerk met zijn diepgroene daken is nog altijd een markante verschijning. Mozart en zijn zusje werden er gedoopt.

5. Festung Hohensalz­burg

Liever een royaal optrekje bekijken? Dan kun je bijvoorbeeld naar Festung Hohensalsburg. De trip naar dit kasteel begint in een kabelbaan. In de hagelwitte burcht wandel je van Gouden Zaal naar Vorstenkamer en kun je drie musea bezoeken. Maar de voornaamste reden om de burcht te bezoeken is het fantastische uitzicht.

6. Schloss Mirabell

Ook Schloss Mirabell is prachtig. De maîtresse van de bisschop kreeg in 1606 een pracht van een zomerresidentie met prachtige tuinen. In deze tuinen werd het bekende The sound of music-lied Do-Re-Mi opgenomen.

null Beeld Alamy Stock Photo
Beeld Alamy Stock Photo

7. Schloss Hellbrunn

En ten slotte is Schloss Hellbrunn is meer dan de moeite waard. Op de heuvel ligt een openluchttheater en het Salzburger museum van volkskunde. Favoriet: de Wasserspiele, het waterspektakel in de slottuin.

8. Naschkatze

Klassieke interieurs met twinkellichtjes, obers in onberispelijk uniform, koffie met huisgemaakte bonbons en baksels... Het zijn de vaste ingrediënten van de koffiehuiscultuur die in Salzburg al sinds de achttiende eeuw hoogtij viert. Café-Konditorei Fürst, Café Tomaselli en Café Habakuk beweren alle de lekkerste Mozartkugeln te bereiden (allemaal proeven dus) en Café Sacher verlaat je pas nadat je een punt Sachertorte hebt gegeten. Kortom, een feestje voor de zoetekauw, of liever: die Naschkatze.

null Beeld Alamy Stock Photo
Beeld Alamy Stock Photo

9. Lokaal ­lekkers in Salzburg

Salzburg is een stad voor lekkerbekken. Dat begint al op de Grünmarkt, waar fruit, worst, pretzels en kaas uit de regio naar je lonken. En anders wel bij Kaslöchl, het oudste kaaswinkeltje van de stad. Ook de bierbrouwers doen met hun uitnodigende Biergärten en dito proeflokalen een duit in het zakje. De bekendste is Stiegl, daarnaast verdienen de biologische biertjes van Demeter en het witbiertje van de Salzburger Weißbierbrauerei een proeverij. In de ­restaurants geniet je van lokaal lekkers zoals Salzburger Bierhendl, kip ­gestoofd in bier, en Kaspressknödelsuppe, een runderbouillon met bergkaasknödels. Het etentje is pas compleet als desserts als Kaiserschmarren, ­Apfelradl of de zoete soufflé Salzburgse Nockerl op tafel komen.

null Beeld

Tekst | Roos Stalpers en Fee van 't Veen

Beeld | Alamy, iStock

Lisa MancheGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden